Πέντε κρούσματα Μηνιγγίτιδας Β εμφανίστηκαν στην Ελλάδα το 2022, ενώ το 2023 έχουν ήδη διαγνωστεί 3 νέα κρούσματα μηνιγγίτιδας Β μέχρι στιγμής, 2 βρέφη 7 και 11 μηνών, καθώς και ένα κορίτσι τεσσάρων ετών.
Το κενό στην εμβολιαστική κάλυψη σοβαρών νόσων όπως η Μηνιγγίτιδα Β, που άφησε πίσω του ο κορονοϊός, έχει θέσει σε επιφυλακή τους Έλληνες παιδιάτρους. Τα περιοριστικά μέτρα κατά της Covid 19 είναι πλέον παρελθόν, ωστόσο η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει δυστυχώς να επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης.
Μηνιγγίτιδα Β: Η ύπουλη νόσος
Οι παιδίατροι χαρακτηρίζουν τη Μηνιγγίτιδα Β ως ύπουλη νόσο, και όχι άδικα, αφού τα αρχικά συμπτώματα της προσομοιάζουν αυτά ενός κοινού κρυολογήματος. Πυρετός, κεφαλαλγία, νωθρότητα. Το πιο τρομακτικό χαρακτηριστικό της ωστόσο, είναι η δυνατότητα που έχει να εξελίσσεται ραγδαία, ακόμα και μέσα σε 24 ώρες.
Η νόσος μπορεί να προσβάλλει βρέφη και παιδιά κάθε ηλικίας. Το βακτήριο που προκαλεί τη Μηνιγγίτιδα Β, μεταδίδεται με τα σταγονίδια και το σάλιο. Τα βρέφη λόγω του ανώριμου ανοσοποιητικού τους συστήματος κινδυνεύουν επιπλέον να μολυνθούν, καθώς εκτίθενται στο κοινωνικό τους περιβάλλον, ακόμα και αν αυτό είναι το στενό οικογενειακό. Κι αυτό καθώς, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, περίπου ένας στους δέκα ενήλικες, μπορεί κάποια στιγμή στη ζωή του να φέρει το βακτήριο, χωρίς να παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα. Έτσι, ένα φιλί, ένα φτέρνισμα, ή ένας στιγμιαίος βήχας, μπορεί να γίνει το μέσο μετάδοσης αυτής της σπάνιας αλλά επικίνδυνης νόσου.
Υπολογίζεται ότι 1 στα 5 περιστατικά της Μηνιγγίτιδας Β, μπορεί να εμφανίσει σοβαρές επιπλοκές που θα καταλήξουν σε μόνιμες αναπηρίες ή βλάβες. Μικρό ποσοστό περιστατικών, έχει θανατηφόρο εξέλιξη. Σύμφωνα με τα στοιχειά του ΕΟΔΥ, στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2004-2021 καταγράφηκαν 66 θάνατοι από μηνιγγιτιδόκοκκο ποσοστό που αναλογεί σε θνητότητα 6%. Πιο ευάλωτα σε πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών τέτοιας βαρύτητας τα παιδιά κάτω των 4 ετών, με τους εφήβους να ακολουθούν σύμφωνα με διεθνείς καταγραφές. Μοναδικός τρόπος προστασίας παραμένει ο εμβολιασμός.
Ο αντίκτυπος της πανδημίας
Η άρση των μέτρων κατά της πανδημίας, έφερε μια αιφνιδιαστική – μη αναμενόμενη – αύξηση νοσηρότητας στον παιδιατρικό πληθυσμό λόγω μεταδιδόμενων νοσημάτων. Αν αυτό υπολογιστεί συνδυαστικά με το φαινόμενο πλημμελούς εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών κατά την διάρκεια της πανδημίας, εξηγεί την βαθιά ανησυχία που εκφράζουν οι παιδίατροι.
Η παρατεταμένη υγειονομική κρίση, επηρέασε την συνέπεια με την οποία οι γονείς προχωρούσαν στους εμβολιασμούς. Ακόμα και για νόσους που μπορούν να προληφθούν αποτελεσματικά και με ασφάλεια, όπως αυτή της Μηνιγγίτιδας Β, για την οποία η έναρξη του εμβολιασμού μπορεί να γίνει από τους 2 μήνες ζωής του παιδιού και μετά.
Η δυσλειτουργία στα συστήματα υγείας όλων των χωρών και ο φόβος για επίσκεψη σε χώρους παροχής ιατρικών υπηρεσιών εν μέσω κορονοϊού, ήταν παγκόσμιο τροχοπέδη στο σωτήριο για πολλές δεκαετίες εμβολιαστικό πρόγραμμα. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, ότι σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι υγειονομικές αρχές επίσης κατέγραψαν την τελευταία 3ετια μείωση των εμβολιασμών, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων σημειώθηκε σημαντική αύξηση κρουσμάτων Μηνιγγίτιδας Β.
Ρωτήστε τον παιδίατρο
Ευτυχώς η Μηνιγγίτιδα Β είναι μια νόσος που μπορεί να προληφθεί μέσω του εμβολιασμού. Οι παιδίατροι, διευκρινίζουν ότι δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση με τον επίσης απαραίτητο εμβολιασμό κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας, ο οποίος δεν προστατεύει τα παιδιά από την Μηνιγγίτιδα τύπου Β.
Οι γονείς ενθαρρύνονται να συζητήσουν με τον προσωπικό τους παιδίατρο, που είναι ο πλέον κατάλληλος για να τους ενημερώσει αν το παιδί τους είναι οχυρωμένο έναντι του συγκεκριμένου τύπου Β της Μηνιγγίτιδας καθώς υπάρχουν διαφορετικά εμβόλια για κάθε τύπο.
Τη σημαντικότητα της πρόληψης της Μηνιγγίτιδας υπογραμμίζει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μέσα από το όραμά του για έναν «κόσμο ελεύθερο» από Μηνιγγίτιδα μέχρι το 2030 με τον εμβολιασμό να αποτελεί το μοναδικό όπλο προς αυτή την κατεύθυνση.
Ας μην το αναβάλλουμε άλλο. Ρωτάμε σήμερα τον παιδίατρο μας για τη μηνιγγίτιδα Β.
Πηγη: https://www.news4health.gr/