Μητρική της google στοχεύει στην πρόληψη οφθαλμικών παθήσεων

Η Verily μια εταιρεία που ανήκει στη μητρική της google- Alphabet-  αναπτύσσει έναν αλγόριθμο που έχει σχεδιαστεί για την ανίχνευση και πρόληψη των οφθαλμικών νόσων στην Ινδία. Ο αλγόριθμος βρίσκεται υπό δοκιμή σε νοσοκομείο

Η εταιρεία κάνει μια πιλοτική μελέτη στο Aravind Eye Hospital στο Madurai της Ινδίας. Η διαδικασία σύμφωνα με το Engadget , περιλαμβάνει την προληπτική εξέταση των οφθαλμών των ασθενών, με τη λήψη εικόνων χρησιμοποιώντας κάμερα και μικροσκόπιο χαμηλής ισχύος . Οι εικόνες στη συνέχεια σαρώνονται από τον αλγόριθμο για την εκτίμηση της ασθένειας των ματιών.

Δύο ασθένειες του ματιού εξετάζονται. Η πρώτη είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια . Αυτή είναι μια ιατρική κατάσταση στην οποία προκαλείται βλάβη στον αμφιβληστροειδή λόγω του σακχαρώδους διαβήτη. Είναι μια από τις κυριότερες αιτίες τύφλωσης στον κόσμο. Με τη χρήση της ανάλυσης εικόνας, μπορούν να παρατηρηθούν μικροαγγείες (μικροσκοπικές εξογκώματα γεμάτα αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών).

Η δεύτερη οφθαλμική πάθηση που εξετάστηκε είναι το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας . Αυτή είναι η συσσώρευση υγρού στην ωχρά κηλίδα, μια περιοχή στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς. Η συσσώρευση υγρών προκαλεί τη διόγκωση και την πυκνότητα της ωχράς κηλίδας, η οποία παραμορφώνει την όραση.

Με την ανίχνευση μιας από αυτές τις ασθένειες των ματιών αρκετά νωρίς, οι ιατροί μπορούν να αποτρέψουν την τύφλωση που μπορεί να προκύψει από τέτοιες καταστάσεις. Το πλεονέκτημα της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης είναι ότι μπορεί να προλάβει τις παθήσεις των ματιών νωρίτερα και μπορεί να ανιχνεύσει σημάδια των ασθενειών που μπορεί να χάσουν οι γιατροί.

Ο κ. R. Kim, επικεφαλής ιατρός και επικεφαλής των υπηρεσιών αμφιβληστροειδούς στο Aravind Eye Hospital, λέει στην Google ότι με την ενσωμάτωση του αλγορίθμου μηχανικής μάθησης στη διαδικασία εξέτασης: «οι γιατροί σαν εμένα έχουν περισσότερο χρόνο να συνεργαστούν στενά με τους ασθενείς για θεραπεία και διαχείριση της νόσου τους, αυξάνοντας παράλληλα τον όγκο των προβολών που μπορούμε να εκτελέσουμε. ”

Η Verily στοχεύει να κάνει τον αλγόριθμο διαθέσιμο παγκοσμίως, για να βοηθήσει τους ιατρούς να αξιολογήσουν αυτούς τους δύο κοινούς και επιβλαβείς τύπους οφθαλμικών νόσων.

 

Πηγη:https://www.healthweb.gr