Μηχανική μάθηση για τον γρήγορο εντοπισμό της σήψης

Ερευνητές του Hancock Lab και του UBC πρωτοπορούν  αναπτύσσοντας σημαντικό εργαλείο, σε μια σημαντική εξέλιξη για το γρήγορο εντοπισμό της σήψης με χρήση μηχανικής μάθησης.

Η σήψη είναι ένας από τους μεγαλύτερους δολοφόνους στον κόσμο ,υπεύθυνη για έναν σους 5 θανάτους παγκοσμίως- περιλαμβανομένων αυτών από σοβαρή νόσο COVID-19. Όμως, είναι δύσκολο να εντοπιστεί έγκαιρα.

Ο Arjun Baghela δήλωσε ότι η νέα τεχνική ανατέμνει τη δυσλειτουργική ανοσιακή απόκριση στη σήψη όσο ποτέ, δίνοντας νέα στοιχεία για τις βιολογικές διαδικασίες που εμπλέκονται στη σήψη.

Συνήθως απαιτούνται  24 – 48 ώρες πριν οι υγειονομικοί  μπορούν να βεβαιωθούν ότι ο ασθενής έχει σήψη. Όμως, για κάθε ώρα καθυστέρησης στην παροχή αγωγής, ο κίνδυνος θανάτου αυξάνει έως 7,6% υπογραμμίζοντας την ανάγκη για έγκαιρο εντοπισμό.

Η έρευνα περιέλαβε τη μεγαλύτερη γονιδιωματική έρευνα ασθενών στα Επείγοντα.

Οι ερευνητές εξέτασαν 348 ασθενείς σε 4 ηπείρους. Επιβεβαίωσαν τα ευρήματα επανεξετάζοντας 2 άλλες μεγάλες έρευνες σε 1.062 ασθενείς.

Ανάλυση αλληλουχίας αποκάλυψε τα επίπεδα έκφρασης των γονιδίων που καθορίζουν ποιες πρωτεΐνες παράγονται και χρησίμευσε για την περιγραφή της κατάστασης του ανοσοποιητικού ασθενών με σήψη.

Η έρευνα έδειξε ότι η σοβαρή σήψη μπορεί να εντοπιστεί όταν κάποιος φτάνει για περίθαλψη.

Χρησιμοποιώντας μηχανική μάθηση, οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν γονίδια που προβλέπουν αν ένας ασθενής θα εμφανίσει σοβαρή σήψη και θα μπορούσε να διαπιστώσει τους 5 υπότυπους με τους οποίους εμφανίζεται αυτή.

Αυτό θα οδηγήσει σε εξετάσεις που θα επιτρέπουν στους γιατρούς να εντοπίζουν γρήγορα τη δυσλειτουργική απόκριση σε λοίμωξη με αυτούς τους βιοδείκτες.

Η τεχνική είναι επίσης  97% ακριβής στον εντοπισμό του ποιος από τους 5 υπότυπους σήψης συμβαίνει σε κάθε ασθενή.

Αυτό είναι σημαντικό επειδή 2 υπότυποι συνδέονται με πολύ υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής σήψης και θανάτου.

Αυτοί οι βιοδείκτες επίσης δούλεψαν στη ΜΕΘ όπου φάνηκε ότι ένας ενδότυπος ήταν ιδιαίτερα θανατηφόρος, με ποσοστά θνητότητας 46%.

Ο έγκαιρος εντοπισμός του είδους της σήψης θα βοηθά τους γιατρούς να καθορίσουν την κατάλληλη αγωγή. Οι ερευνητές επίσης εντόπισαν άλλους βιοδείκτες που αναλύουν τη σοβαρότητα της σήψης και τον κίνδυνο θανάτου.

H έρευνα δημοσιεύτηκε στο EBioMedicine.

 

Πηγή: https://www.iatronet.gr/