Μια «Κιβωτός του Νώε» με μικρόβια, για την προστασία της παγκόσμιας υγείας

Μια παγκόσμια μικροβιακή «Κιβωτός του Νώε» για όλα τα είδη μικροοργανισμών, που ζουν πάνω και μέσα στους ανθρώπους, πιθανόν να βοηθήσει στην υγεία της ανθρωπότητας σε βάθος χρόνου.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, του Τμήματος Βιοχημείας και Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Rutgers, αυτή η νέα βάση των μικροοργανισμών μπορεί να λειτουργήσει σαν το «Παγκόσμιο Θησαυροφυλάκιο Σπόρων», που έχει δημιουργηθεί στη Νορβηγική νήσο Σβάλμπαρντ και όπου ήδη φυλάσσονται χιλιάδες είδη σπόρων.

Έτσι, «καλά» μικρόβια, τα οποία θα έχουν συγκεντρωθεί από διάφορους ανθρώπινους πληθυσμούς – ιδίως από πιο πρωτόγονους, που δεν έχουν εκτεθεί πολύ σε αντιβιοτικά, επεξεργασμένα τρόφιμα και χημικά – θα διασφαλίσει ότι δεν θα χαθεί η μικροβιακή βιοποικιλότητα. Το ανθρώπινο μικροβίωμα περιλαμβάνει τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς που ζουν πάνω και μέσα στο σώμα μας, συμβάλλοντας στην υγεία (και στην ασθένεια) με ποικίλους τρόπους, γνωστούς και άγνωστους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Μαρία Γκλόρια Ντομίνγκεζ-Μπέλο του Τμήματος Βιοχημείας και Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Ράτγκερς, τονίζουν ότι «αντιμετωπίζουμε μια εντεινόμενη παγκόσμια κρίση υγείας, η οποία απαιτεί να απομονώσουμε και να συντηρήσουμε την ποικιλότητα των ανθρωπίνων μικροβίων, που ακόμη υπάρχει.

Αυτά τα μικρόβια συν-εξελίχθηκαν με τους ανθρώπους σε μια περίοδο εκατοντάδων χιλιάδων ετών.Μας βοηθούν να χωνέψουμε την τροφή, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημά μας και μας προστατεύουν από άλλα μικρόβια εισβολείς. Μέσα στις λίγες γενιές, όμως, έχουμε δει μια συνταρακτική απώλεια της μικροβιακής ποικιλότητας, η οποία σχετίζεται με την αύξηση παγκοσμίως των ανοσολογικών και άλλων διαταραχών.

Οι ερευνητές, που προτείνουν την μικροβιακή «Κιβωτό του Νώε», πιστεύουν ότι κάποια μέρα στο μέλλον θα είναι δυνατό να εμποδίσουν μια ασθένεια, εισάγοντας ξανά χαμένα «καλά» μικρόβια στον ανθρώπινο οργανισμό. Για να γίνει αυτό, θεωρούν αναγκαίο πρώτα να συλλέξουν μικρόβια από απομονωμένους λατινοαμερικανικούς και αφρικανικούς πληθυσμούς, που έχουν διατηρήσει μεγαλύτερη μικροβιακή ποικιλότητα, σε σχέση με τους σύγχρονους δυτικούς ανθρώπους. Έχει π.χ. βρεθεί ότι η μικροβιακή «πανίδα» στο έντερο του μέσου Αμερικανού είναι μόνο το ήμισυ της αντίστοιχης στο έντερο ενός σημερινού κυνηγού-συλλέκτη μιας φυλής του Αμαζονίου.

Οι επιστήμονες ζητούν να υπάρξει μια διεθνής συντονισμένη προσπάθεια για τη συλλογή των μικροβίων.

Λεπτομέρειες για το όλο εγχείρημα δημοσίευσε το Science.

Πηγη:http://healthmag.gr