«Μια νέα φαρμακευτική πολιτική προ των θυρών»!

Άρθρο του Βασίλη Οικονόμου, Βουλευτή Επικρατείας και Τομεάρχη Υγείας της ΝΔ για το HealthReport.gr

Η εξασφάλιση δημόσιας φροντίδας υγείας, η ύψιστη δηλαδή υποχρέωση του Κράτους απέναντι στον πολίτη, βρίσκεται σήμερα σε τραγικά επίπεδα. Πρωταρχικό μέλημα της Νέας Δημοκρατίας είναι να εξαφανίσει τις στρεβλώσεις στον κρίσιμο τομέα της υγείας και να αφήσουμε εμφατικά πίσω μας μία καταστρεπτική τετραετία, που χαρακτηρίστηκε από αναχρονιστικές ιδεοληψίες, μικροκομματικές πρακτικές, ανικανότητα, αδιαφορία, εγκατάλειψη και ταλαιπωρία ασθενών και εργαζομένων στην Υγεία.

Στο χώρο της υγείας, τον κατεξοχήν τομέα στον οποίο η Πολιτεία οφείλει να επιδείξει το ανθρώπινό της πρόσωπο, η κατάσταση σήμερα είναι ζοφερή. Είναι όμως συνειδητή επιλογή μας ως Νέα Δημοκρατία να κοιτάξουμε κατάματα το μέλλον και εμφατικά να προσπεράσουμε τέσσερα και πλέον χρόνια που χάθηκαν για την υγεία μέσα σε ένα ισοπεδωτικό μίγμα αδιαφορίας, ανικανότητας και αναχρονιστικών ιδεοληψιών.

Στο πλαίσιο αυτό έχουμε εκπονήσει ένα σύγχρονο, εμφορούμενο από τις βέλτιστες διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές, κυβερνητικό πρόγραμμα υγείας. Ένα πρόγραμμα υγείας κοστολογημένο και εφαρμόσιμο από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής μας, ώστε να άρουμε τάχιστα μια σειρά στρεβλώσεων που συσσωρεύτηκαν τα τελευταία χρόνια, οι οποίες καταρρακώνουν το εθνικό σύστημα υγείας και καταπονούν οικονομικά και κοινωνικά τους Έλληνες πολίτες.

Ιδιαίτερα στον νευραλγικό τομέα της πολιτικής φαρμάκου, είμαστε αταλάντευτα προσανατολισμένοι στην προσπάθεια να παρέχουμε στους πολίτες και ιδιαίτερα στους ασθενείς απαραίτητα, καινοτόμα, αποτελεσματικά φάρμακα που συγχρόνως δεν θα επιβαρύνουν οικονομικά τους γλίσχρους οικογενειακούς προϋπολογισμούς τους και θα σέβονται και το τελευταίο ευρώ του έλληνα φορολογούμενου. Είμαστε παράλληλα πεπεισμένοι ότι η ανάπτυξη των τεχνολογιών υγείας μπορεί να αποτελέσει βασικό μοχλό της οικονομικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στην πατρίδα μας.

Με τον επωφελούμενο πολίτη λοιπόν στο επίκεντρο οφείλουμε να προχωρήσουμε με γνώση και αποφασιστικότητα σε μια νέα εθνική στρατηγική για το φάρμακο και τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα εγγυώμενοι ποιοτικά, αποτελεσματικά και ασφαλή φάρμακα με κριτήριο όχι μόνο το κόστος αλλά πρωτίστως την αποτελεσματικότητα.

Οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τις αναπτυξιακές δυνατότητες της βιομηχανίας, δίνοντας κίνητρα στις εταιρίες που επενδύουν στην έρευνα και την καινοτομία. Σκοπεύουμε να αναβαθμίσουμε τον ρόλο της Κλινικής Έρευνας και των Κλινικών Μελετών ως στρατηγικής επιλογής υψηλής προστιθέμενης αξίας, δίνοντας άμεση πρόσβαση σε όλους τους ασθενείς σε καινοτόμα και σωτήρια για την υγεία τους φάρμακα.

Πρέπει να υιοθετήσουμε πρακτικές που θα οδηγήσουν σε συνυπευθυνότητα της βιομηχανίας με την Πολιτεία, παρέχοντας ταυτόχρονα το απαραίτητο ξεκάθαρο, δίκαιο και σταθερό σε βάθος χρόνου νομοθετικό πλαίσιο, αλλά και το προβλέψιμο και διαφανές επιχειρηματικό περιβάλλον.

Οφείλουμε στη συνέχεια να προχωρήσουμε αποφασιστικά σε μία νέα, δίκαιη, στιβαρή αλλά και διαφανή πολιτική για το φάρμακο και το φαρμακείο, με έμφαση στη διασφάλιση προβλεψιμότητας και σταθερότητας στην αγορά μέσω της Υπογραφής Πενταετούς Συμφώνου Σταθερότητας με όλους τους παρόχους υπηρεσιών υγείας, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο πραγματική, βιώσιμη ανάπτυξη.

Θα αποδείξουμε με αυτόν τον τρόπο έμπρακτα την πίστη μας στην αρμονική συνύπαρξη και συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας, σε μια επικερδή και για τις δύο πλευρές σχέση, με γνώμονα το συμφέρον όλων ανεξαιρέτως των πολιτών, ιδιαίτερα των κοινωνικά και οικονομικά ευάλωτων.

Έχουμε την ισχυρή πολιτική βούληση να εργαστούμε για την ανάδειξη των φαρμακείων σε κόμβους υγείας και ενημέρωσης, να εργαστούμε για να δώσουμε στους φαρμακοποιούς την δυνατότητα και την ευκαιρία για παροχή συγκεκριμένων φαρμακευτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών δημόσιας υγείας και την καταλυτική συμμετοχή τους στην υλοποίηση προγραμμάτων φαρμακευτικής συμμόρφωσης των πολιτών.

Σκοπεύουμε να περάσουμε την διάθεση των φαρμάκων υψηλού κόστους και στα ιδιωτικά φαρμακεία καθώς και την αποστολή τους απευθείας στους ασθενείς, ώστε να μειώσουμε την ταλαιπωρία των πολιτών και να εξαφανίσουμε τις ουρές αναμονής των ασθενών και των οικείων τους στα (δημόσια) φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Επισημαίνω τέλος, και για μια ακόμη φορά, την προσήλωσή μας (την οποία έχουμε σε όλους τους τόνους κάνει γνωστή) στην εξεύρεση βιώσιμων λύσεων σε συνεργασία πάντα με τους εμπλεκόμενους φορείς σε μια πλειάδα θεμάτων όπως η δίκαιη τιμολόγηση, οι ελλείψεις σε πολλά φθηνά, απαραίτητα σκευάσματα, η διείσδυση των γενοσήμων, το ωράριο των φαρμακείων, το δυσβάστακτο clawback, η υπερσυνταγογράφηση και η πολυφαρμακία.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Τομεάρχης Υγείας Ν.Δ.
Βουλευτής Επικρατείας

Πηγη:https://www.healthreport.gr/