Μια υγιής συμμετοχή στις ευρωπαϊκές εκλογές

Την επίδραση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα προκύψει από την εν εξελίξει εκλογική διαδικασία, στις πολιτικές της Ε.Ε. και ειδικά στην πολιτική της Υγείας περιγράφει η Anne Bucher, γενική διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης SANTE της Κομισιόν.

«Οι εκλογές αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατίας. Το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει μεγάλη επιρροή σε πολλές πτυχές της ζωής μας, μεταξύ των οποίων και στην υγεία.

Την τελευταία πενταετία, το Κοινοβούλιο υπήρξε μια ισχυρή φωνή που ζητούσε μια φιλόδοξη πολιτική της ΕΕ για την υγεία, η οποία θα έκανε τη διαφορά. Υπογράμμισε κυρίως την ανάγκη αντιμετώπισης της μικροβιακής αντοχής, ζήτησε την ανάληψη δράσης για την εξασφάλιση οικονομικά προσιτής πρόσβασης σε βασικά φάρμακα και υποστήριξε και ενέκρινε σημαντικές νομοθετικές προτάσεις της Επιτροπής σχετικά με την αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας και με τα κτηνιατρικά φάρμακα. Επίσης, η ΕΕ συνεχίζει να καθιερώνει πρότυπα ασφαλείας που προστατεύουν τους πολίτες, για παράδειγμα, μέσω της γενικής νομοθεσίας για τα τρόφιμα.

Επιπλέον, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελούν επίσης σημαντικούς πρέσβεις της ΕΕ. Όταν επισκέπτονται τις εκλογικές τους περιφέρειες στην πατρίδα τους, εξηγούν πόσο σημαντικό πράγμα είναι η συνεργασία των κρατών μελών μεταξύ τους, ειδικά στον τομέα της υγείας.

Κατά πόσο αυτό θα συνεχιστεί και με το νέο Κοινοβούλιο εναπόκειται στους ψηφοφόρους. Γι΄ αυτό είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε όλοι οι πολίτες την ψήφο μας για να καθορίζουμε το μέλλον μας.

Ως γενική διευθύντρια της ΓΔ SANTE είμαι πολύ υπερήφανη για το έργο μας και τα αποτελέσματα που έχουμε επιτύχει. Χάρη στην καθημερινή μας εργασία, δημιουργήθηκαν τα Ευρωπαϊκά δίκτυα αναφοράς που βοηθούν όσους πάσχουν από σπάνιες ασθένειες, διατίθενται σε όλη την ΕΕ εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο και παρέχεται βοήθεια σε περιπτώσεις ιατρικών κρίσεων, όπως η επιδημία του Έμπολα το 2015. Επίσης, βοηθάμε σχολεία στην παροχή υγιεινών γευμάτων και ενθαρρύνουμε τα παιδιά να ασκούνται περισσότερο.

Για την υλοποίηση όλων αυτών, εξαρτώμεθα από προϋπολογισμό τον οποίον αποφασίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη. Συνεπώς, χρειαζόμαστε υποστήριξη και ενθάρρυνση εκ μέρους των μελών του Κοινοβουλίου για να συνεχίσουμε το σημαντικό αυτό έργο μας.

Τα κράτη μέλη είναι κατά κύριο λόγο αρμόδια για την υγεία των πολιτών τους, αλλά πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου έδειξε ότι το 70% των Ευρωπαίων επιθυμεί να δει την ΕΕ να αναλαμβάνει σημαντικότερο ρόλο. Η ατμοσφαιρική ρύπανση, η ασφάλεια των τροφίμων, τα φυτοφάρμακα, η ρύπανση των υδάτων, η ασφάλεια στον χώρο εργασίας, η ασφάλεια των μεταφορών και των κτιρίων, ακόμη και τα συστατικά των καλλυντικών προϊόντων, όλα αυτά επηρεάζουν την υγεία μας. Η ΕΕ, μέσω των γενικών της διευθύνσεων, έχει να δείξει απτά αποτελέσματα όσον αφορά την αντιμετώπιση αυτών των διασυνοριακών απειλών.

Πιστεύω ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε όταν πρόκειται για την Ευρώπη. Ως πολίτες της ΕΕ απολαμβάνουμε πολλά οφέλη, για παράδειγμα, μπορούμε να ταξιδεύουμε χωρίς διαβατήριο ή να ζούμε, να σπουδάζουμε και να εργαζόμαστε σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Δεν φοβόμαστε μήπως αρρωστήσουμε όταν τρώμε έξω από το σπίτι μας ή όταν αγοράζουμε τρόφιμα. Χάρη στους ελέγχους στις εισαγωγές, καταναλώνουμε τρόφιμα από κάθε σημείο της γης χωρίς να ανησυχούμε για την υγεία μας. Επειδή ο εμβολιασμός λειτουργεί τόσο καλά και έχει εξαφανίσει πολλές ασθένειες στην Ευρώπη, ορισμένοι πιστεύουν ότι η ανοσοποίηση δεν είναι πλέον απαραίτητη. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια.

Το ίδιο ισχύει και για την ΕΕ. Πρέπει να αξιολογούμε και να εκτιμούμε πόσα πολλά έχει κάνει η ΕΕ και πόσα κινδυνεύουμε να χάσουμε αν παύσει να υπάρχει».

 

Πηγη:https://virus.com.gr