Μικροσκοπικό ρομπότ – κάμπια κάνει “delivery” τα φάρμακα στο σώμα

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ ανέπτυξαν μια μικροσκοπική κάμπια – ρομπότ, που, περπατώντας μέσα στο σώμα, κάνει “delivery” τα φάρμακα. Τα ευρήματα δημοσίευσε το Nature Communications.

Το μικρό ρομπότ – κάμπια είναι φτιαγμένο από σιλικόνη. Έχει εκατοντάδες πόδια, που έχουν μήκος μόλις ένα χιλιοστό και έχουν ενσωματωμένα μαγνητικά σωματίδια, ώστε να μπορούν να οδηγηθούν σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία, χρησιμοποιώντας ηλεκτρομαγνήτη.

Τα πόδια των ρομπότ είναι ικανά να κινούνται ακόμη και σε ολισθηρές επιφάνειες μέσα στο σώμα, που είναι “ντυμένο” με υγρά, όπως αίμα ή βλέννα.

Ο καθηγητής Wang Zuankai, από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, δήλωσε: “Η τραχιά επιφάνεια και η μεταβαλλόμενη υφή διαφορετικών ιστών στο εσωτερικό του ανθρώπινου σώματος καθιστούν τις μεταφορές δύσκολες. Το πολύποδο ρομπότ μας παρουσιάζει εντυπωσιακή απόδοση σε διάφορα εδάφη και επομένως δίνει δυνατότητες για νέες, ευρείες εφαρμογές για την παράδοση φαρμάκων στο σώμα”.

Η ερευνητική ομάδα απέδειξε, επίσης, ότι όταν το ρομπότ – κάμπια αντιμετωπίζει ένα εμπόδιο δέκα φορές μεγαλύτερο από το μήκος του ποδιού του, μπορεί να σηκώσει ένα άκρο του σώματός του, σχηματίζοντας γωνία έως 90 μοίρες και να περάσει εύκολα το εμπόδιο. Μπορεί, επίσης, να μεταφέρει φορτίο 100 φορές βαρύτερο από τον εαυτό του και μπορεί να αυξήσει την ταχύτητά του, αυξάνοντας την εφαρμοζόμενη ηλεκτρομαγνητική συχνότητα.

“Η εκπληκτικά ισχυρή ικανότητα μεταφοράς, η αποτελεσματική μετακίνηση και η ικανότητα διέλευσης των εμποδίων καθιστούν αυτό το ρομπότ εξαιρετικά κατάλληλο για εφαρμογές σε ένα σκληρό περιβάλλον, για παράδειγμα όταν χρειαστεί να πάει μια φαρμακευτική ουσία σε ένα συγκεκριμένο σημείο μέσω του πεπτικού συστήματος ή όταν κάνουμε ιατρικό έλεγχο” δήλωσε ο Dr Shen Yajing, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

“Ελπίζουμε να δημιουργήσουμε ένα βιοαποικοδομήσιμο ρομπότ τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια, ώστε να αποσυντίθεται φυσικά, μετά την μεταφορά του φαρμάκου”.

Πηγη:http://healthmag.gr