Μπάχαλο στα φαρμακεία με τις μονόγραμμες και δίγραμμες συνταγές φαρμάκων μετά από εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ! Πότε σταματούν οι χειρόγραφες

Σύγχυση επικρατεί στους κύκλους των φαρμακοποιών καθώς όπως φαίνεται οι αρμόδιοι δεν μπορούν να συνεννοηθούν ούτε για την αλλαγή του τρόπου συνταγογράφησης.
Ειδικότερα ενώ ο ΕΟΠΥΥ με εγκύκλιό του ενημερώνει ότι από τις 2 Μαΐου καταργούνται οι ειδικές χειρόγραφες συνταγές ναρκωτικών, μονόγραμμες και δίγραμμες, το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δεν έχει ετοιμασθεί ακόμη.

Με βάση την εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ που εκδόθηκε στις 9 Μαΐου, από τις 2 Μαΐου θα εφαρμοσθεί ο νόμος και όλες οι συνταγές μονόγραμμες και δίγραμμες που αφορούν σε σκευάσματα για ψυχικές και νευρολογικές παθήσεις αλλά και για τον πόνο από νεοπλασματική αιτία, θα πρέπει να είναι ηλεκτρονικές.

Ωστόσο μόλις μία ημέρα πριν σε συνάντηση που είχε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με αρμόδιους του υπουργείου Υγείας αλλά και την ΗΔΙΚΑ την εταιρεία του δημοσίου που διαχειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ενημερώθηκε ότι η σχετική πλατφόρμα στο σύστημα θα είναι έτοιμη στο τέλος Μαΐου.

Γι αυτό και ο κλάδος ζήτησε την αναστολή της εφαρμογής της εγκυκλίου ώστε να ετοιμασθούν τα ηλεκτρονικά συστήματα και να μην ξεκινήσει νέος κύκλος ταλαιπωρίας για ασθενείς και φαρμακοποιούς.

Και βέβαια αυτό το μπάχαλο που δημιουργήθηκε δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φαρμακοποιοί.

Οι φαρμακοποιοί αντιμετωπίζουν καθημερινά σοβαρές δυσκολίες στην εκτέλεση των συνταγών, καθώς φαίνεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα e – ΔΑΠΥ του ΕΟΠΥΥ, παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα. Καθημερινά φαίνεται ότι μπλέκουν στα «δίχτυα» του ψηφιακού συστήματος, το οποίο παρουσιάζει δυσλειτουργίες, με αποτέλεσμα να καθυστερούν στην εκτέλεση των συνταγών και στην παροχή υπηρεσιών προς τους ασθενείς.

 

Πηγη:https://www.healthreport.gr/