“Μπαρούτι” η Κρήτη για την καταδίκη παιδιάτρου

“Ξεχειλίζει” η οργή των νοσοκομειακών γιατρών στην Κρήτη για την καταδίκη μίας συναδέλφου τους η οποία θεωρήθηκε υπεύθυνη για το θάνατο ενός 3χρονου αγοριού, το Μάιο του 2014.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου αθώωσε τις τρεις από τις τέσσερις παιδίατρους, οι οποίες κατηγορούνταν για ανθρωποκτονία από αμέλεια μετά από επιπλοκές στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, ενώ στην τέταρτη κατηγορούμενη επέβαλε ποινή 12 μηνών με τριετή αναστολή.

Σύμφωνα με την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ρεθύμνου, η απόφαση είναι άδικη και επιστημονικά αστήρικτη καθώς η ιατροδικαστική έκθεση γνωματεύει ως ανεξήγητο το θάνατο του παιδιού. Εντούτοις, η εισαγγελέας αλλάζοντας το αρχικό κατηγορητήριο πρότεινε και το δικαστήριο υιοθέτησε την άποψη ότι το παιδί πέθανε από αφυδάτωση μέσα στο νοσοκομείο ενώ λάμβανε ενδοφλέβια υγρά.

“Όσοι παρευρεθήκαμε (σ.σ. στη δίκη) προσπαθούσαμε να συγκρατήσουμε την αγανάκτηση μας για τις ιατρικές ανακρίβειες, τις προσβολές στην ιατρική επιστήμη και την αξιοπρέπεια μας, τα λάθη και τις αυθαίρετες εικασίες που ακούστηκαν” αναφέρει η Ένωση, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η απόφαση αποσκοπεί στην ενοχοποίηση του κλάδου.

“Καταλαβαίνετε τι θα σημάνει για την υγεία του πολίτη η πλήρης απαξίωση του νοσοκομείου στα μάτια των νέων γιατρών;” διερωτάται σχετικά, κάνοντας λόγο για βιομηχανία διώξεων πίσω από την οποία “βλέπει” την εξυπηρέτηση μεγάλων ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων.

Μετά από τις εξελίξεις αυτές, η Ένωση αποφάσισε την αναστολή της τακτικής λειτουργίας του Νοσοκομείου και της χορήγησης γνωματεύσεων από τους νοσοκομειακούς γιατρούς μέχρι τις 20 Απριλίου, ζητώντας άμεσα μέτρα θεσμικής θωράκισης των εργαζομένων στα νοσοκομεία. Επίσης, ακύρωσε το επιστημονικό ιατρικό συνέδριο το οποίο ήταν προγραμματισμένο για τις 20 – 22 Απριλίου στο Ρέθυμνο.

“Η πρόσφατη άδικη και εξοργιστική δικαστική απόφαση καταδίκης της συναδέλφου Παιδιάτρου του Νοσοκομείου Ρεθύμνου ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι σε μια σειρά παρόμοιων καταδικών και διώξεων νοσοκομειακών γιατρών σε όλη την χώρα, όχι γιατί εκβίασαν μην ασκώντας τα καθήκοντά τους προκειμένου να χρηματιστούν ή γιατί απέφυγαν να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους, αλλά για ιατρικά συμβάντα που συνέβησαν κατόπιν ακριβώς της άδολης και με αυτοθυσία εκτέλεσης αυτών των καθηκόντων” σχολιάζει εκ μέρους του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή ο Πάνος Παπανικολάου.

Υπενθυμίζει, παράλληλα, την εγκύκλιο Χουλιαράκη με την οποία οι αστικές αγωγές αποζημίωσης σε βάρος δημόσιου νοσοκομείου από ασθενή με το σκεπτικό «βαρειάς αμέλειας», θα καταλογίζεται πλέον στο γιατρό.

“Η κατάσταση φαίνεται πως ξεφεύγει από κάθε όριο” προσθέτει και εκφράζει την αλληλεγγύη του στους νοσοκομειακούς γιατρούς Ρεθύμνου.

 

Πηγη:https://virus.com.gr