Μπείτε στον κύκλο της σωστής διατροφής. Διαχειριστείτε σωστά τον Διαβήτη

Ενημερωτική δράση για την ημέρα Διαβήτη με τίτλο «Μπείτε στον κύκλο της σωστής διατροφής. Διαχειριστείτε σωστά τον Διαβήτη» πραγματοποιεί ο όμιλος ΠΕΙΦΑΣΥΝ, μέσω του δικτύου των φαρμακείων μελών και πελατών του.

Στόχος είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για το ρόλο της διατροφής στη διαχείριση της νόσου, από την οποία πάσχουν περισσότερο από 1 εκατομμύριο Έλληνες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων δε, 300-500 χιλ. δεν το γνωρίζουν!

Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Μελέτης Νοσηρότητας:

  • Το 26,7% των διαγνωσμένων διαβητικών έχουν γλυκοζυλιωμένη ≥ 7,1%, δηλαδή θεωρούνται αρρύθμιστοι.
  • Ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη στην Ελλάδα έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια.
  • Ο διαβήτης τύπου 1 αυξάνεται κατά 3% κάθε χρόνο στα παιδιά και στους εφήβους.

Λαμβάνοντας υπόψιν τις διαστάσεις επιδημίας που έχει πάρει ο διαβήτης στη χώρα μας, ο ρόλος του Φαρμακοποιού είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμος σε ό,τι αφορά την πρόληψη και την αποτελεσματική αντιμετώπιση του διαβήτη, καθώς:

  1. Αποτελεί ένα προσιτό και άμεσα προσβάσιμο πάροχο πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας.
  2. Συμβάλει ενεργά στον εντοπισμό των αδιάγνωστων διαβητικών μέσω των τακτικών screening για το διαβήτη που πραγματοποιούνται στα φαρμακεία.
  3. Μέσω της τακτικής επικοινωνίας, ο φαρμακοποιός εκπαιδεύει/ συμβουλεύει επιστημονικά τους διαβητικούς πελάτες του στην αποτελεσματική διαχείριση της νόσου, σε θέματα που αφορούν τη σωστή λήψη μετρήσεων και φαρμάκων, τη διατροφή,  την άσκηση κλπ. με αποτέλεσμα την σημαντική βελτίωση της συμμόρφωσης των διαβητικών ασθενών.

Από την άποψη αυτή, η πρωτοβουλία του ΠΕΙΦΑΣΥΝ είναι πολύ σημαντική. Στο πλαίσιο της δράσης, οι πολίτες που επισκέπτονται τα φαρμακεία που ανήκουν στον όμιλο θα προμηθεύονται επιστημονικό υλικό για το Διαβήτη και ειδικό διαιτολόγιο, ενώ θα τους δίνονται και συμβουλές διατροφής.

«Έχει αποδειχθεί και από μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί ανά τον κόσμο, ότι μέσω του παραπάνω πλέγματος ενεργειών μέσα από το φαρμακείο, επιτυγχάνεται μία σημαντική αύξηση του ποσοστού συμμόρφωσης των διαβητικών ασθενών με αποτέλεσμα την δραστική μείωση των επιπλοκών του διαβήτη όπως τυφλώσεις, διαβητικό πόδι κλπ.» αναφέρει σχετικά ο όμιλος.

Η δράση «Μπείτε στον κύκλο της σωστής διατροφής. Διαχειριστείτε σωστά τον Διαβήτη» θα πραγματοποιηθεί από 14 μέχρι 30 Νοεμβρίου 2018, σε συνεργασία με τις εταιρείες Karabinis Medical SA & Menarini Diagnostics SA.

 

Πηγη:https://virus.com.gr