“Μπλοκάρονται” τα αναδρομικά και οι αυξήσεις των νοσοκομειακών γιατρών που δικαιούνται με απόφαση του ΣτΕ!

Σοβαρές δυσκολίες στην διεκδίκηση των αναδρομικών αλλά και στις αυξήσεις των μισθών των νοσοκομειακών γιατρών μετά την απόφαση του ΣτΕ. Τι κινήσεις ετοιμάζουν οι γιατροί

Νέα νομικά σχέδια έχουν οι νοσοκομειακοί γιατροί προκειμένου να διεκδικήσουν τα αναδρομικά τους από το 2012 αλλά και τις αυξήσεις, μετά την απόφαση του ΣτΕ που τους δικαιώνει για τα κουρέματα στους μισθούς.

Στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο αλλά και με νέες νομικές κινήσεις σκοπεύουν οι νοσοκομειακοί γιατροί μέσω της Ομοσπονδίας τους (ΟΕΝΓΕ), να διεκδικήσουν τα αναδρομικά που τους οφείλονται από το 2012.
Άλλωστε η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ προβλέπει πως αδικαιολόγητα κουρεύτηκαν οι μισθοί τους με τα μνημόνια και επιβάλλει την επαναφορά των αποδοχών τους στα επίπεδα προ του 2012.

Τα αγκάθια με τα λεφτά των γιατρών
Ωστόσο η απόφαση του ΣτΕ αφήνει ένα περιθώριο να μη δοθούν τα αναδρομικά στους γιατρούς αφού σημειώνεται ότι υπερτερεί το δημόσιο συμφέρον. Και τα χρήματα που θα πρέπει να εισπράξουν οι γιατροί ως αναδρομικά σίγουρα δεν είναι λίγα.

Βέβαια όπως αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr η ηγεσία του υπουργείου υγείας προς ώρας δε συζητά καν να δοθούν τα αναδρομικά. Γι αυτό και οι νοσοκομειακοί γιατροί σκοπεύουν να προσφύγουν και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με την επιχειρηματολογία ότι το ΣτΕ δικαίωσε άλλους κλάδους όπως τους δικαστικούς και τους ένστολους, κάνοντας διακρίσεις σε βάρος εργαζομένων που αξιοποίησαν τον ίδιο νόμο.

Ταυτόχρονα εξετάζονται νέες νομικές κινήσεις για να ενισχυθεί η δύναμη του κλάδου. Μάλιστα εκτάκτως στις 23 Μαρτίου θα συνεδριάσουν τα όργανα της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) για να ληφθούν αποφάσεις πριν τη γενική Συνέλευση του κλάδου στις 29 Μαρτίου.

Μπλοκάρισμα και με την αύξηση των μισθών
Από την άλλη στον αέρα είναι και αναπροσαρμογή των μισθών τους σε επίπεδα πριν το 2012 όπως προβλέπει η απόφαση του ΣτΕ.
Η ΟΕΝΓΕ θεωρεί την αναπροσαρμογή των μισθών υποχρεωτική καθώς η απόφαση του ΣτΕ είναι δεσμευτική.

Γι αυτό και ο κλάδος όπως τονίζουν πηγές του HealthReport.gr, απέστειλε επιστολή στον υπουργό Υγείας με αίτημα άμεση συνάντηση όπου θα συζητηθεί η νέα συλλογική σύμβαση των γιατρών με τις απαραίτητες αυξήσεις όπως προβλέπεται άλλωστε από την απόφαση του δικαστηρίου.
Όμως μέχρι στιγμής η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έχει απαντήσει στην ΟΕΝΓΕ.

Πάντως πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι και με το θέμα της αναπροσαρμογής των μισθών, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι αρνητική καθώς υποστηρίζει ότι ο προϋπολογισμός για το 2018 είναι σφιχτός και δεν προβλέπει αυξήσεις, προσθέτοντας μάλιστα ότι τα κονδύλια έχουν “κλείσει” για φέτος.

 

Πηγη:http://www.healthreport.gr