Μπορεί ένα απλό στοματικό διάλυμα να μετατραπεί σε «εχθρό» του κοροναϊού;

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ έχει δημιουργήσει ερωτηματικά σχετικά με το εάν και κατά πόσο θα μπορούσε ένα κοινό στοματικό διάλυμα να μετατραπεί σε «εχθρό» του κοροναϊού.

Μάλιστα, τα αποτελέσματα της έρευνας οδήγησαν τη βρετανική κυβέρνηση να «ανάψει» πράσινο φως για περαιτέρω έρευνες για την ενδεχόμενη αντιική ιδιότητα των στοματικών διαλυμάτων.

Όπως αναφέρει το «Independent», η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου και τα αποτελέσματα της μελέτης υποστήριξαν πως το στοματικό διάλυμα μπορεί να καταστρέψει την εξωτερική επιφάνεια, το «περίβλημα» του κοροναϊού όσο αυτός βρίσκεται στο στόμα ή στον λαιμό, αποτρέποντας έτσι την εξάπλωσή του και μειώνοντας την πιθανότητα λοίμωξης του ανοσοποιητικού.

Ωστόσο, η ευεργετική αυτή ιδιότητα των στοματικών διαλυμάτων δεν έχει αποδειχτεί ούτε και επιβεβαιώνεται κλινικά, αφού δεν υπάρχουν κλινικά στοιχεία που να το αποδεικνύουν. Αυτή η άποψη είχε εκφραστεί επίσημα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, λέγοντας πως «δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι το στοματικό διάλυμα μπορεί να προστατέψει από μία μόλυνση. Κάποιες συγκεκριμένες μάρκες μπορούν να περιορίσουν τα μικρόβια για κάποια λεπτά στο σάλιο, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι προστατεύουν από τον κοροναϊό».

Την ίδια ώρα πάντως, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Κάρντιφ που συνεργάστηκαν με ακαδημαϊκούς άλλους Πανεπιστημίων από Βρετανία, Ισπανία και Ηνωμένες Πολιτείες επιμένουν ότι το στοματικό διάλυμα μπορεί να καταστρέψει ή έστω να περιορίσει τις πιθανότητες εξάπλωσης του κοροναϊού. Επί της συγκεκριμένες άποψης υπερθεμάτισε και η καθηγήτρια Βάλερι Ο’ Ντόνελ, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας που είπε ότι σε πειράματα και μερικές -ελάχιστες- κλινικές μελέτες κάποια στοματικά διαλύματα έδειξαν ότι περιέχουν συστατικά που, εκτός από μικρόβια, μπορούν να σκοτώσουν και ιούς.

Η άποψη αυτή βέβαια εκφράστηκε και διατυπώθηκε ιδιαίτερα προσεκτικά από τους ερευνητές, οι οποίες κράτησαν κάποιες επιφυλάξεις σχετικά με την ακρίβεια των αποτελεσμάτων και κυρίως, από τη στιγμή που η έρευνα δεν έχει αποδειχτεί κλινικά, κάλεσαν τον κόσμο να συνεχίζει να ακολουθεί τις γενικές οδηγίες με τη χρήση μάσκας και την τήρηση των αποστάσεων. Το «απόσταγμα» της έρευνας βέβαια κρύβεται στα λόγια της επικεφαλής Ο’ Ντόνελ, η οποία είπε: «Η έρευνα δείχνει ότι απαιτείται άμεση έρευνα για να διαπιστωθεί αν μπορεί το στοματικό διάλυμα να σκοτώσει τον ιό. Χρειάζεται κλινική μελέτη. Ας ελπίσουμε ότι θα γίνει σύντομα».

 

 

Πηγή:https://healthmag.gr/