Μπουρλά: O CEO της Pfizer αδειάζει τον Τραμπ για το εμβόλιο κορωνοϊού

«Ουδέποτε συζητήσαμε με τον Λευκό Οίκο για τις κατευθυντήριες γραμμές του αμερικανικού Οργανισμού Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού» όπως τονίζει ο ελληνικής καταγωγής CEO της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, «αδειάζοντας» τον Ντόναλντ Τραμπ. Όπως τόνισε, η εταιρεία είναι υπέρμαχος της ανεξάρτητης επιστημονικής έρευνας.

Το σχόλιο του Άλμπερτ Μπουρλά της Pfizer, ήρθε μετά από την οδηγία του FDA για παρακολούθηση όσων μετέχουν στις κλινικές δοκιμές, για τουλάχιστον δύο μήνες πριν την αίτηση για έγκριση του εμβολίου.

Αυτό απαγορεύει την κυκλοφορία του στην αγορά πριν τις αμερικανικές εκλογές, κάτι που ο κ. Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί με νύχια και με δόντια να αποτρέψει. Θεωρεί πως αν το πετύχει, αυτό θα φέρει θετικά αποτελέσματα στην προσπάθειά του να επανεκλεγεί.

Απάντηση στον Λευκό Οίκο

«Η Pfizer ουδέποτε συζήτησε τις κατευθυντήριες γραμμές του FDA για το εμβόλιο για τον Covid-19 με τον Λευκό Οίκο και δεν θα το κάνει ποτέ, καθώς κάτι τέτοιο θα υπονόμευε την ανεξαρτησία του οργανισμού» τονίζει ο Άλπερτ Μπουρλά το πρώτο από τα tweet που ανέβασε, «απαντώντας» ουσιαστικά στον Λευκό Οίκο.

Ο CEO της Pfizer, κ. Άλμπερτ Μπουρλά, σημείωσε μάλιστα ότι οι δημόσιοι λειτουργοί του FDA είναι γνωστοί «για την υψηλή τους ακεραιότητα και επιστημονική κατάρτιση και έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να θέσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την έγκριση ενός εμβολίου ή θεραπείας για τον κορωνοϊό».

Μπουρλά: Σημαντική η ανεξαρτησία του FDA

Ο κ. Μπουρλά υπεραμύνθηκε της ανεξαρτησίας του αμερικανικού FDA. Αφήνοντας μάλιστα αιχμές ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών κλυδωνίζεται από την στιγμή που η όλη διαδικασία έχει γίνει αντικείμενο πολιτικής τακτικής.

«Στην πραγματικότητα, πιστεύουμε ότι η ανεξαρτησία του Αμερικανικού FDA είναι σήμερα πιο σημαντική από ποτέ. Η εμπιστοσύνη των πολιτών στην ανάπτυξη εμβολίου για τον κορωνοϊό έχει διαβρωθεί από την πολιτικοποίηση της διαδικασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουρλά.

Να τονιστεί πως ο Λευκός Οίκος έχει θέσει «μπλόκο» στις νέες κατευθυντήριες γραμμές του FDA για την κυκλοφορία πιθανών εμβολίων κατά του κορωνοϊού στην αγορά. Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου επιβεβαίωσε την ενέργεια. Μάλιστα επεσήμανε ότι θεωρούν πως υπάρχει «κανένας κλινικός ή ιατρικός λόγος» για την πρόσθετη οδηγία. Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του FDA κ. Στίβεν Χαν, ξεκαθάρισε πως οι επιστήμονες θα είναι αυτοί που θα αποφασίσουν για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων.

 

 

Πηγή: https://www.healthpharma.gr/