Μόνο η παχυσαρκία δεν αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου!

Νέα μελέτη θα μπορούσε να αλλάξει μερικώς τον τρόπο που σκεφτόμαστε την παχυσαρκία. Έδειξε ότι παχύσαρκα άτομα, που δεν έχουν άλλους παράγοντες μεταβολικού κινδύνου, δεν έχουν και αυξημένο ποσοστό θνησιμότητας!

Πάντως, τα άτομα αυτά αποτελούν την εξαίρεση. Μόλις ένα στα 20 άτομα με παχυσαρκία δεν έχει και άλλες μεταβολικές ανωμαλίες και άρα δεν διατρέχει αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε την παχυσαρκία και την υγεία», λέει ο Jennifer Kuk, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Υόρκης, που ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας. Η μελέτη παρακολούθησε 54.089 άνδρες και γυναίκες από 5 κλινικές μελέτες και τα αποτελέσματα δημιοσιεύτηκαν στο περιοδικό Clinical Obesity.

Όπως επισημαίνει ο Kuk, «η έρευνά μας έρχεται σε αντίθεση με το μεγαλύτερο μέρος της βιβλιογραφίας και πιστεύουμε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι περισσότερες μελέτες έχουν ορίσει την μεταβολική υγιή παχυσαρκία ως έχουσα μέχρι έναν παράγοντα μεταβολικού κινδύνου. Αυτό είναι σαφώς προβληματικό, καθώς μόνο η υπέρταση αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας και η προηγούμενη βιβλιογραφία θα είχε ονομάσει αυτούς τους ασθενείς με παχυσαρκία και υπέρταση υγιή». Η νέα μελέτη του Kuk έδειξε ότι, αντίθετα από τη δυσλιπιδαιμία, την υπέρταση ή το διαβήτη, οι οποίες σχετίζονται με υψηλό κίνδυνο θνησιμότητας, αυτό δεν ισχύει μόνο για την παχυσαρκία.

Οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές για τη διαχείριση του βάρους υποδηλώνουν ότι όποιος έχει Δείκτη Μάζας Σώματος άνω του 30 θα πρέπει να χάσει βάρος. Αυτό σημαίνει ότι εάν έχετε την παχυσαρκία, ακόμη και χωρίς άλλους παράγοντες κινδύνου, σας κάνει ευάλωτους για πρόωρο θάνατο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 1 στους 20 ασθενείς με παχυσαρκία δεν είχε άλλες μεταβολικές ανωμαλίες.

«Δείξαμε ότι τα άτομα με μεταβολικά υγιή παχυσαρκία δεν είναι στην πραγματικότητα σε αυξημένο ποσοστό θνησιμότητας. Βρήκαμε ότι ένα άτομο φυσιολογικού βάρους χωρίς άλλους μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου είναι εξίσου πιθανό να πεθάνει με το άτομο με παχυσαρκία και χωρίς άλλους παράγοντες κινδύνου», λέει ο Kuk. «Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στη Βόρεια Αμερική μόνο με μεταβολικά υγιή παχυσαρκία θα υποχρεωθούν να χάσουν βάρος, όταν είναι αμφισβητήσιμο πόσο όφελος θα λάβουν πραγματικά».

 

Πηγη:https://virus.com.gr/