Μόνο το 5% των κρατών μελών του ΠΟΥ προστατεύονται από το αλάτι

Θα μπορούσαν να σωθούν 7 εκατομμύρια ζωές μέχρι το 2030.

Απαιτούνται τεράστιες προσπάθειες για τη μείωση στη χρήση αλατιού. Αυτό επισημαίνει η Παγκόσμια έκθεση για τη μείωση της πρόσληψης νατρίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τονίζοντας ότι ο κόσμος βρίσκεται ακόμη μακριά από τον στόχο του για τη μείωση στη χρήση του κατά 30% έως το 2025.

Το νάτριο, όταν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και πρόωρου θανάτου.
Η κύρια πηγή νατρίου είναι το επιτραπέζιο αλάτι (χλωριούχο νάτριο), αλλά περιέχεται επίσης και σε άλλα καρυκεύματα όπως το γλουταμινικό νάτριο. Η έκθεση δείχνει ότι μόνο το 5% των κρατών μελών του ΠΟΥ προστατεύονται από υποχρεωτικές και ολοκληρωμένες πολιτικές μείωσης του νατρίου ενώ το 73% των κρατών μελών του ΠΟΥ δεν ακολουθούν τέτοιες πολιτικές.

Ωστόσο, η εφαρμογή πολιτικών μείωσης του νατρίου θα μπορούσε να σώσει περίπου 7 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως έως το 2030. Σήμερα, μόνο εννέα χώρες (Βραζιλία, Χιλή, Τσεχία, Λιθουανία, Μαλαισία, Μεξικό, Σαουδική Αραβία, Ισπανία και Ουρουγουάη) διαθέτουν ένα ολοκληρωμένο πακέτο συνιστώμενων πολιτικών για τη μείωση της πρόσληψης νατρίου.

Η παγκόσμια μέση πρόσληψη αλατιού υπολογίζεται ότι είναι 10,8 γραμμάρια την ημέρα, που είναι υπερδιπλάσια από τη σύσταση του ΠΟΥ για λιγότερο από 5 γραμμάρια αλατιού την ημέρα (ένα κουταλάκι του γλυκού).

Πηγές:
https://www.who.int/news/item/09-03-2023-massive-efforts-needed-to-reduce-salt-intake-and-protect-lives

 

 

Πηγη: https://www.iatronet.gr/