Μόσιαλος: Χρειαζόμαστε άμεσα μια εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Την ανάγκη για μια εθνική στρατηγική, που βασίζεται στη διεπιστημονική προσέγγιση και όχι αντανακλαστικές κινήσεις αναδεικνύει με ανάρτηση του ο Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος.

«Χρειαζόμαστε άμεσα μια εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση της πανδημίας», αναφέρει σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο Ηλίας Μόσιαλος.

Ο Καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, ξεκαθαρίζει πως αυτή η στρατηγική «δεν θα είναι ένα σύνολο αντανακλαστικών κινήσεων, ούτε η αλλαγή πολιτικής χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση (μη χρήση της μάσκας στα πολυκαταστήματα με απόφαση συγκεκριμένου υπουργείου). Η εθνική στρατηγική προϋποθέτει τις συντονισμένες δράσεις της πολιτείας, των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων και των πολιτών».

Και συνεχίζει:

«Η στρατηγική πρέπει να βασίζεται στη διεπιστημονική προσέγγιση. Η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν είναι μόνο ιατρικό θέμα. Θα ήταν αν είχαμε αποτελεσματικές θεραπείες και εμβόλια. Δεν έχουμε όμως ακόμη και δεν είναι σαφές το πότε θα έχουμε.

Τα εμβόλια θα πρέπει να κυκλοφορήσουν και να χρησιμοποιηθούν μόνο όταν επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια τους. Και δεν πρέπει να υπάρχουν εκπτώσεις όσον αφορά στην ασφάλεια των εμβολίων. Ούτε νομικές ρυθμίσεις που να παρακάμπτουν τις θεσπισμένες διαδικασίες έγκρισης εμβολίων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Επιστρέφει η τακτική ενημέρωση Τσιόδρα και Χαρδαλιά

Τα σταθερά τριψήφια νούμερα νέων κρουσμάτων, η αύξηση των διασωληνωμένων και των θανάτων, αλλά και το φαινόμενο δυσκολίας μέρους των πολιτών να συμμορφωθούν με τους απλούς κανόνες προστασίας από τον κορονοϊό φαίνεται πως είναι ο συνδυασμός που οδηγεί στην επαναφορά της τακτικής ενημέρωσης από τους κκ Χαρδαλιά και Τσιόδρα.

Η ενημέρωση θα γίνεται δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Τρίτη και Παρασκευή, στο Υπουργείο Υγείας. Θα ξεκινήσει από αύριο, στις 18.00, με τη συμμετοχή φυσικά και του Υφυπουργού Υγείας, Β. Κοντοζαμάνη. Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα δίπλα στον κ. Χαρδαλιά θα είναι ο  επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του ΕΟΔΥ  Γκίκας Μαγιορκίνης. Ο κ. Μαγιορκίνης θα αντικαθιστά τον κ. Τσιόδρα όταν ο δεύτερος απουσιάζει.

Στην τελευταία έκτακτη ενημέρωση του Καθηγητή και του Υφυπουργού Πολιτικής προστασίας ο κ. Τσιόδρας είχε τονίσει ότι χρειάζεται προσοχή. «Το κόκκινο καμπανάκι το κρούουμε σήμερα με τη δικιά μου παρουσία και πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχει κίνδυνος», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του ο κ. Χαρδαλιάς είχε προειδοποιήσει πως «αν μας δείτε να κάνουμε καθημερινή ενημέρωση με τον κ. Τσιόδρα, αυτό θα σημαίνει ότι τα πράγματα θα έχουν δυσκολέψει ξανά».

Πηγή: https://www.news4health.gr/