Μ. Δερμιτζάκης: Τι σημαίνει «ανοσία» σε έναν ιό;

Φως επιχειρεί να ρίξει ο καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης στην «παραφιλολογία» της ανοσίας και συγκεκριμένα στην διάρκεια της ανοσιολογικής απόκρισης, δηλαδή της απόκρισης των αντισωμάτων.

Σε ανάρτησή του στα social media, ο καθηγητής απαντά στην περιβόητη ερώτηση «πόσο κρατάνε τα αντισώματα», υπενθυμίζοντας ότι «ασπίδα» προστασίας δεν προσφέρει μόνο η ολιγόμηνη παρουσία των αντισωμάτων στο αίμα.

Μείζονος σημασίας θωράκιση προσφέρει η βασική μνήμη του ανοσοποιητικού μας συστήματος σε ιούς, δηλαδή η μνήμη των Β και Τ λεμφοκυττάρων, η οποία, εφόσον δεν υφίστανται πολλές μεταλλάξεις στον ιό. Μάλιστα αυτή είναι δυνατόν να μας παρέχει μακρόχρονη προστασία.

Επί του θέματος, ο κ. Δερμιτζάκης διευκρινίζει ότι  με την ίδια «στρατηγική» προκαλεί ανοσία το εμβόλιο για τον ιό της ιλαράς  εδώ και χρόνια και όχι με τα αντισώματα που κυκλοφορούν στο αίμα. «Με τη μνήμη στα Β και τα Τ λεμφοκύτταρα και γι’ αυτό η μνήμη αυτή διαρκεί πολλά χρόνια» αποσαφηνίζει ο καθηγητής.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί και ο εμβολιασμός για τη γρίπη, καθώς παρέχει τη δέουσα προφύλαξη «πιο άμεσα το άτομο από τα διάφορα στελέχη με τα αντισώματα που κυκλοφορούν για μερικούς μήνες στο αίμα».

Πιο  άτρωτοι είναι όμως εκείνοι που εμβολιάζονται κάθε χρόνο γιατί «χτίζουν και μακροχρόνια ανοσία στα διάφορα στελέχη του ιού της γρίπης έστω και αν αυτή δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο η πιο άμεση από το εποχιακό εμβόλιο της συγκεκριμένης χρονιάς, λόγω του μεγάλου ρυθμού μετάλλαξης του ιού της γρίπης» επισημαίνει ο κ. Δερμιτζάκης.

Σε ότι αφορά στον κοροναϊό, τα πρώρα δεδομένα δείχνουν ότι «όλα τα εμβόλια σε φάση ΙΙΙ δείχνουν ότι προκαλούν τουλάχιστον την απαραίτητη απόκριση από τα Τ λεμφοκύτταρα για να εξασφαλιστεί η μακροχρόνια ανοσία».

Με αυτό το σκεπτικό, εφόσον αναπτυχθεί ένα ασφαλές εμβόλιο, «η βασική μας ανησυχία για τον SARS-CoV2, και πόσο συχνά θα κάνουμε το εμβόλιο, είναι ο ρυθμός μετάλλαξης που από ότι φαίνεται προς το παρόν είναι σχετικά χαμηλός».

 

 

Πηγή: https://virus.com.gr/