Μenarini Hellas: Ενημερωτικές δράσεις για την αρτηριακή υπέρταση

Η Menarini Hellas διοργάνωσε μια σειρά από δράσεις για τους κινδύνους της αρρύθμιστης πίεσης και τη σημασία της σωστής ρύθμισής της. Προσδοκία αποτελεί η πληροφόρηση  και η εκπαίδευση των Επαγγελματιών Υγείας, καθώς επίσης και η επαγρύπνηση των ασθενών για την Υπέρταση.

Η δράσεις υλοποιήθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Υπέρτασης. Αναγκαία κρίθηκε η προσπάθεια με δεδομένη την γήρανση του ευρωπαϊκού πληθυσμού καθώς το 2060 υπολογίζεται  ότι ένας στους τρείς Ευρωπαίους πολίτες, θα είναι ηλικίας άνω των 65 ετών, σύμφωνα με μελέτη της ΕΕ (2019).

Επιτακτική θεωρείται η ανάγκη πρόληψης των παθήσεων εκείνων με υψηλό δείκτη νοσηρότητας και θνητότητας στο γενικό πληθυσμό. Οι κυριότερες από αυτές τις παθήσεις αποτελούν τα καρδιαγγειακά νοσήματα με το σημαντικότερο παράγοντα πρόσκλησης τους την αρτηριακή υπέρταση. Στην Ελλάδα από υπέρταση πάσχουν ένας (1στους τρεις  Έλληνες τα τελευταία χρόνια. Σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχουν συμπτώματα με αποτέλεσμα να προκύψουν σημαντικές βλάβες στον οργανισμό τους, όταν πλέον διαγιγνώσκεται. Άξιο λόγου είναι ότι ένας  στους τρεις  Έλληνες που λαμβάνουν αγωγή δεν ρυθμίζουν σωστά την πίεση τους.

 

 

Δράσεις ευαισθητοποίησης 

Με άξονα την πληροφόρησή για την σημασία της σωστής ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης, η Menarini Hellas δημιούργησε ένα ενημερωτικό video,  το οποίο φιλοξενήθηκε στα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης. Αυτό περιέχει   στοιχεία για την Υπέρταση και την παθοφυσιολογία της, τα ποσοστά των αρρύθμιστων ασθενών στην Ελλάδα και τους τρόπους αντιμετώπισής της.

Στο ενημερωτικό video μεταξύ άλλων ο κ. Κων/νος Τσιούφης, Καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ, διευθυντής Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ, ΓΝΑ Ιπποκράτειο,  τονίζει ότι «το 15% των θανάτων παγκοσμίως οφείλεται στην υψηλή αρτηριακή πίεση.  Η ρύθμιση της πίεσης, σε τιμές κάτω των 140 mmHg (συστολική) και κάτω των 90 mmHg (διαστολική) συμβάλλει στη μείωση κατά 50% των εγκεφαλικών επεισοδίων και κατά 20% των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου. Η αρτηριακή υπέρταση συνοδεύεται και από άλλες συννοσηρότητες. Το 20%  των υπερτασικών ασθενών πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, το 50% πάσχουν από παχυσαρκία ενώ 8 στους 10 έχουν αυξημένη LDL Χοληστερόλη. Η συνάθροιση αυτών των παραγόντων κινδύνου συνιστά αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο στην πλειοψηφία των υπερτασικών ασθενών».

Επίσης, με στόχο την ενημέρωση  των εργαζόμενων της εταιρείας πραγματοποιήθηκε 40λεπτη ενημερωτική διαδικτυακή ομιλία με τη συμμετοχή των: κ. Χαρ. Γάτα, Ιατρικoύ Συμβούλου, Menarini Hellas και της κας. Μ. Ποικιλίδου, Ειδικής Παθολόγου – Υπερτασιολόγου.

Ειδικότερα, για την ενημέρωση των επαγγελματιών Υγείας η Menarini Hellas, διοργάνωσε τρία διαδοχικά Εκπαιδευτικά Webinars με τη συμμετοχή εξειδικευμένων επιστημόνων στην Υπέρταση. Τα σεμινάρια είχαν θέμα «Στρατηγικές μείωσης της αρτηριακής πίεσης», «Προσήλωση – Συμμόρφωση στην αντιυπερτασική αγωγή», «Εξατομικευμένες θεραπευτικές επιλογές στην υπέρταση και αξιολόγηση βέλτιστης ρύθμισης», αντίστοιχα. Επίσης,  η Menarini Hellas σχεδίασε και τους διέθεσε υλικό με χρήσιμες πληροφορίες για το σωστό τρόπο μέτρησης της πίεσης και την καλύτερη διαχείριση της Υπέρτασης.

 

 

Πηγη: https://virus.com.gr/