Νέα έγκριση σε υγρή βιοψία για τη διάγνωση καρκίνου από τον FDA

«Πράσινο φως» έδωσε η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στην «υγρή βιοψία» με αιματολογική εξέταση (αναπτύσσεται από την Foundation Medicine της Roche) που ανιχνεύει γονιδιακές μεταλλάξεις σε οποιονδήποτε συμπαγή καρκινικό όγκο, δίχως να χρειάζεται να απαιτείται ιστολογική ανάλυση, παρέχοντας σε έναν ασθενή με καρκίνο την πλέον ενδεδειγμένη θεραπεία.

Το τεστ FoundationOne Liquid CDx, μπορεί να παράγει περισσότερες από 300 αναφορές σχετικά με τις μεταβολές που παρατηρούνται στο γονιδίωμα και σχετίζονται με καρκίνο.

«Πολλοί ασθενείς με καρκίνο δεν είναι σε θέση να προχωρήσουν σε βιοψία», όπως δηλώνει ο συνιδρυτής του Foundation Medicine, κ. Levi Garraway. Ο κ. Garraway είναι επικεφαλής του Ιατρικού Τμήματος, ενώ ηγείται του τομέα ανάπτυξης νέων προϊόντων της Roche.

«Το FoundationOne Liquid CDx αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική επιλογή για ασθενείς που δεν θα μπορούσαν διαφορετικά να επωφεληθούν από το γονιδιωματικό προφίλ», όπως δήλωσε ο κ. Garraway.

«Η ευκολία ελέγχου μέσα από δείγμα αίματος μπορεί να επιτρέψει ταχύτερες αποφάσεις ως προς την θεραπεία. Οι ασθενείς αισθάνονται πως δεν χάνουν χρόνο στη μάχη κατά του καρκίνου».

Το τεστ, αντικαθιστά το τρέχον διαγνωστικό υγρό βιοψίας της Foundation Medicine, το FoundationOne Liquid.

Ανάλυση ολοκληρωμένου γονιδιωματικού προφίλ

Το FoundationOne CDx είναι η πρώτη ανάλυση ολοκληρωμένου γονιδιωματικού προφίλ. Είναι ήδη εγκεκριμένη από τον FDA ως ευρύ συνοδό διαγνωστικό εργαλείο (CDx), για δείγματα ιστού ασθενών με συμπαγείς όγκους. Το FoundationOne Liquid είναι μια συμπληρωματική δοκιμασία υγρής βιοψίας. Απευθύνεται σε ασθενείς που δε διαθέτουν ιστό ή για παρακολούθηση της θεραπείας των ασθενών.

Παράλληλα με την έγκρισή του ως τεστ προσδιορισμού αλληλουχίας για την κατανόηση της γενετικής βάσης ενός συγκεκριμένου καρκίνου -με βάση μελέτες περισσότερων από 7.500 δειγμάτων και περισσότερων από 30 τύπων καρκίνου- ο FDA παραχώρησε επίσης τη δυνατότητα στους ογκολόγους να συνταγογραφούν τέσσερις στοχευμένες θεραπείες για τον καρκίνο.

«Ζητάμε πρόσθετους συνοδευτικούς διαγνωστικούς ισχυρισμούς για το FoundationOne Liquid CDx, οι οποίοι, εάν εγκριθούν, θα ενισχύσουν περαιτέρω τη χρησιμότητα του τεστ στην κλινική πρακτική», όπως δήλωσε ο κ. Brian Alexander εκπρόσωπος του Foundation Medicine.

 

 

Πηγή:https://www.healthpharma.gr