Νέα έρευνα ρίχνει φως στη νευροεπιστήμη της δημιουργικότητας

  • Η πιο πρόσφατη έρευνα για τη δημιουργικότητα συγκρίνει τη λειτουργία του εγκεφάλου εξαιρετικά δημιουργικών εικαστικών καλλιτεχνών και επιστημόνων με μια ομάδα υψηλής μόρφωσης.
  • Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) για να σαρώσουν τον εγκέφαλο των συμμετεχόντων ενώ εκτελούσαν εργασίες που δοκίμαζαν τη δημιουργική σκέψη.
  • Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εγκέφαλοι των εξαιρετικά δημιουργικών ανθρώπων λειτουργούσαν διαφορετικά και είχαν ένα μοναδικό μοτίβο συνδεσιμότητας του εγκεφάλου σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Η έρευνα για δημιουργικούς εγκεφάλους δεν είναι νέα, αλλά δεν είναι επίσης ένας τομέας που έχει πολλή έρευνα, ειδικά όταν πρόκειται για εξαιρετικά δημιουργικούς ανθρώπους.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA) θέλησαν να εξετάσουν περισσότερο τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου των εξαιρετικά δημιουργικών ανθρώπων. Αντί να κάνουν τη σύγκριση με τον εγκέφαλο του μέσου ανθρώπου, ήθελαν να συγκρίνουν αυτή τη λειτουργία με μη δημιουργικούς ανθρώπους με συγκρίσιμο IQ.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Psychology of Aesthetics, Creativity, and the Arts .

Μέθοδοι μελέτης

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δύο ομάδες συμμετεχόντων για τη μελέτη. Η πρώτη ομάδα αποτελούνταν από εξαιρετικά δημιουργικούς καλλιτέχνες και επιστήμονες που ορίστηκαν από ειδικούς.

Τα άτομα αυτής της ομάδας, η οποία ονομάστηκε “Big C”, περιελάμβαναν μόνο άτομα που σημείωσαν βαθμολογία στο κορυφαίο 2% του ερωτηματολογίου δημιουργικών επιτευγμάτων (CAQ). Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία , το CAQ «αξιολογεί το επίτευγμα σε 10 τομείς της δημιουργικότητας».

Αυτοί οι τομείς είναι οι εικαστικές τέχνες, η μουσική, η δημιουργική γραφή, ο χορός, το δράμα, η αρχιτεκτονική, το χιούμορ, η επιστημονική ανακάλυψη, η εφεύρεση και οι μαγειρικές τέχνες.

Η άλλη ομάδα αποτελούνταν από άτομα που δεν ήταν εξαιρετικά δημιουργικά αλλά εξακολουθούσαν να είναι εξαιρετικά έξυπνα. Οι ερευνητές ονόμασαν αυτή την ομάδα την «ομάδα έξυπνης σύγκρισης» (SCG).

Οι συμμετέχοντες στο SCG συμμετείχαν στο παρελθόν σε άλλη μελέτη στο UCLA και αντιστοιχίστηκαν με άτομα της ομάδας Big C. Οι δύο ομάδες ταιριάστηκαν ως προς την ηλικία, το φύλο, τη φυλή και το εκτιμώμενο IQ.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δοκιμές fMRI και στις δύο ομάδες ενώ ήταν σε ηρεμία και ενώ συμμετείχαν σε εργασίες. Μελέτησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι ενώ οι συμμετέχοντες στην ομάδα Big C ασχολούνταν με εργασίες, ο εγκέφαλός τους είχε την τάση να κάνει πιο τυχαίες συνδέσεις σε παγκόσμια κλίμακα σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες στο SCG.

«Τα αποτελέσματά μας έδειξαν ότι οι εξαιρετικά δημιουργικοί άνθρωποι είχαν μοναδική συνδεσιμότητα εγκεφάλου που έτεινε να μείνει μακριά από την πεπατημένη», λέει η Δρ. Ariana Anderson , επίκουρη καθηγήτρια στο Semel Institute for Neuroscience and Human Behavior στο UCLA και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Οι συγγραφείς σημείωσαν ότι οι ομάδες Big C έδειξαν «μειωμένη κοσμικότητα μικρόκοσμο» σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες στο SCG.

«Η  κοσμικότητα είναι μια ιδιότητα που πιστεύεται ότι αυξάνει την αποτελεσματικότητα σε πολλά δίκτυα, γενικά αυξάνοντας τη ομαδοποίηση των κοντινών κόμβων σε «κλίκες» ή «κόμβους» όπου η μέση διαδρομή μεταξύ των κόμβων είναι μικρή», γράφουν οι συγγραφείς.

“Αυτό προσφέρει στοιχεία ότι η μειωμένη μικρή κοσμικότητα μπορεί να χαρακτηρίζει την εξαιρετική δημιουργικότητα σε όλους τους τομείς δημιουργικότητας.”

Για τεθεί απλά, οι ερευνητές συνέκριναν τη λειτουργία του εγκεφάλου του Big C με τον τρόπο λειτουργίας των αεροπορικών εταιρειών.

«Όσον αφορά τη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου, ενώ όλοι οι άλλοι έχουν κολλήσει σε μια 3ωρη στάση σε ένα μεγάλο αεροδρόμιο, οι εξαιρετικά δημιουργικοί πάνε με ιδιωτικά αεροπλάνα απευθείας σε έναν μακρινό προορισμό», λέει ο καθηγητής Άντερσον.

«Αυτή η πιο τυχαία συνδεσιμότητα μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματική τις περισσότερες φορές, αλλά η αρχιτεκτονική επιτρέπει στην εγκεφαλική δραστηριότητα να «ακολουθήσει έναν δρόμο λιγότερο ταξιδεμένο» και να κάνει νέες συνδέσεις».

 

 

Πηγη: http://healthmag.gr/