Νέα αποκαλυπτική μελέτη δείχνει αύξηση στην αισθητική χειρουργική

Η Αμερικανική Εταιρεία Πλαστικών Χειρουργών δημοσίευσε νέα στατιστικά στοιχεία που αποκαλύπτουν τις πρόσφατες τάσεις στις διαδικασίες διαμόρφωσης σώματος. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Πλαστικών Χειρουργών (ASPS), σχεδόν 18 εκατομμύρια άνθρωποι υποβλήθηκαν σε χειρουργικές και ελάχιστα επεμβατικές καλλυντικές διαδικασίες στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2018.

Το σύνολο αυτό σημαίνει ότι το 2018 θα είχε κάνει σχεδόν το ένα τέταρτο του ενός εκατομμυρίου διαδικασιών σε σχέση με το 2017. Οι αισθητικές επεμβάσεις έχουν αυξηθεί στις ΗΠΑ τα τελευταία 5 χρόνια. Πριν φθάσουμε στην καρδιά του θέματος, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε τη διαφορά μεταξύ της πλαστικής χειρουργικής και της καλλυντικής χειρουργικής. Η αισθητική χειρουργική επικεντρώνεται στην ενίσχυση του σώματος, ενώ η πλαστική χειρουργική ανασυγκροτεί τα μέρη του σώματος που έχουν υποστεί βλάβη λόγω ασθένειας, εγκαυμάτων ή τραύματος.

Παράγοντες αιτιολογίας

Οι συντάκτες μιας προηγούμενης μελέτης στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέλυσαν 204 ερωτηματολόγια για να εντοπίσουν τους παράγοντες που οδηγούν τους ανθρώπους να υποβληθούν σε αισθητική χειρουργική επέμβαση. Τα ερωτηματολόγια περιελάμβαναν ερωτήσεις σχετικά με την αυτοεκτίμηση, την ικανοποίηση της ζωής, την αυτοαξιολόγηση της φυσικής ελκυστικότητας, τη θρησκευτικότητα, τη στάση απέναντι στην καλλυντική χειρουργική και την κατανάλωση των μέσων ενημέρωσης.

Οι ερευνητές ήθελαν να καταλάβουν ποιοι παράγοντες επηρέασαν την πιθανότητα ενός ατόμου να επιλέξει την αισθητική χειρουργική επέμβαση. Ήταν επίσης πρόθυμοι να προσδιορίσουν τους παράγοντες που επηρέασαν τα αντιληπτά οφέλη των ανθρώπων από τη διεξαγωγή αυτών των διαδικασιών.

Η πιο εκτεταμένη μελέτη των εμφυτευμάτων στήθους μέχρι σήμερα δίνει σημαντικές λεπτομέρειες σχετικά με τις σπάνιες αλλά σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι θρησκευτικές πεποιθήσεις και η χαμηλή αυτοεκτίμηση ήταν σημαντικοί παράγοντες πρόβλεψης της πιθανότητας, ενώ οι προγνωστικοί παράγοντες για τα οφέλη που προέκυψαν ήταν η θρησκευτικότητα, η κατανάλωση των μέσων ενημέρωσης, η ικανοποίηση από τη ζωή και το βιολογικό φύλο. Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που βαθμολογούσαν την αυτοεκτίμησή τους, την ικανοποίηση της ζωής τους και την ελκυστικότητά τους ήταν χαμηλές, είχαν λίγες θρησκευτικές πεποιθήσεις και είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να υποβληθούν σε αισθητική χειρουργική.

Παρόλο που οι γυναίκες ήταν γενικά περισσότερο ελκυσμένες στην αισθητική χειρουργική, ο αριθμός των ανδρών που εξετάζονταν αυτές τις διαδικασίες ήταν σημαντικός. Η μελέτη τόνισε επίσης τα ισχυρά αποτελέσματα της έκθεσης των μέσων ενημέρωσης και της θρησκευτικότητας. Οι άνθρωποι που είχαν μεγαλύτερη έκθεση στα μέσα ενημέρωσης πίστευαν ότι η αισθητική χειρουργική έφερε περισσότερα οφέλη, ενώ τα θρησκευτικά άτομα ήταν πιο πιθανό να αντιληφθούν την αισθητική χειρουργική ως κάτι σε άμεση αντίθεση με τις πεποιθήσεις τους.

Κορυφαίες 5 καλλυντικές χειρουργικές επεμβάσεις το 2018

Το ASPS ανέφερε ότι οι πέντε πρώτες διαδικασίες το 2018 ήταν:

Αύξηση του μαστού – 313.735 διαδικασίες.

Λιποαναρρόφηση – 258.558 διαδικασίες.

Ανασχηματισμός μύτης – 213.780 διαδικασίες.

Χειρουργική βλεφάρων – 206.529 διαδικασίες.

Μαστίγιο – 130.081 διαδικασίες.

Ενώ η αύξηση του μαστού και η λιποαναρρόφηση αυξήθηκαν κατά 4 και 5% αντίστοιχα από το 2017, παρατηρήθηκε ελαφρά μείωση στις διαδικασίες του προσώπου. Ο αριθμός των ελάχιστα επεμβατικών καλλυντικών διαδικασιών αυξήθηκε επίσης το 2018. Οι τρεις πιο δημοφιλείς μέθοδοι ήταν η Botulinum toxin τύπου A (Botox), τα μαλακά ιστών και οι χημικές φλούδες, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 3, 2 και 1% αντίστοιχα από το 2017.

 

Πηγη:https://www.healthweb.gr/