Νέα εμπλοκή στην υπογραφή συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ και των ιδιωτικών κλινικών

Νέα εμπλοκή στην υπογραφή Συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ και των ιδιωτικών κλινικών, προκαλεί η αιφνίδια και αυθαίρετη απόφαση του Οργανισμού να αποζημιώνει τους παρόχους αποσυνδέοντας τα ΚΕΝ(Κλειστά ενοποιημένα νοσήλια) από τα ICD-10, όπως ίσχυε μέχρι πρόσφατα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο οδηγό εκκαθάρισης του ΕΟΠΥΥ στον οποίο περιλαμβάνονται οι κανόνες και καθορίζεται το πλαίσιο ελέγχου των υποβολών των παρόχων ώστε να αποζημιωθούν, προβλέπεται ότι η επιλογή του ΚΕΝ δηλαδή το ποσό αποζημίωσης δεν θα γίνεται σύμφωνα με τη διάγνωση αλλά με τις ημέρες νοσηλείας!!!

Η αιτιολογία είναι ότι τα ΚΕΝ καθορίστηκαν με βάση τις ημέρες νοσηλείας στα δημόσια νοσοκομεία που είναι περισσότερες από ότι στα ιδιωτικά. Αυτό σημαίνει νέες περικοπές στην αποζημίωση των παρόχων το ύψος των οποίων θα διαμορφώνεται με διαφορετικό τρόπο κάθε φόρα και στην πραγματικότητα αυθαίρετα από τους ιατρούς ελεγκτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για το θέμα έχει ενημερωθεί ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, ο οποίος δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να καλέσει σε συνάντηση τους κλινικάρχες. Προς το παρόν πάντως, η διαδικασία σύναψης σύμβασης έχει «παγώσει».

Για την κατάρτιση των νέων συμβάσεων, ο αναπληρωτής υπουργός θα έχει σήμερα συνάντηση με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ).

Μετά την αρχική διαπραγμάτευση και με τους εκπροσώπους των Ομίλων των ιδιωτικών κλινικών, θα ακολουθήσουν συναντήσεις με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ για την ολοκλήρωση της κατάρτισης των νέων συμβάσεων με τον κλάδο, συνολικά.

 

Πηγη:https://www.healthview.gr/