Νέα θεραπεία για την Αιμορροφιλία Α

Η νέα θεραπεία lonoctocog alfa (rVIII-SingleChain) καλύπτει τις ανάγκες ασθενών με Αιμορροφιλία Α, όλων των ηλικιακών ομάδων.

Πρόκειται για προϊόν CSL Behring, μία παγκόσμια βιοφαρμακευτική εταιρεία με εστίαση στις σπάνιες και σοβαρές παθήσεις.

Το lonoctocog alfa (rVIII-SingleChain) εντάχθηκε πρόσφατα στο θετικό κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων.

Αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία  κλινικής και οικονομικής αξιολόγησης της Επιτροπής ΗΤΑ και της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης είναι πλέον διαθέσιμο στους Έλληνες ασθενείς.

Υπενθυμίζεται ότι η Αιμορροφιλία Α είναι μια κληρονομική διαταραχή της πήξης του αίματος.

Ειδικότερα, η πήξη του αίματος ελέγχεται από μια σειρά από πρωτεΐνες (παράγοντες) που κυκλοφορούν σε αυτό.

Οι ασθενείς με Αιμορροφιλία Α δεν έχουν την απαραίτητη ποσότητα παράγοντα VIII στο αίμα τους, με αποτέλεσμα να αιμορραγούν ευκολότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τους υπόλοιπους ανθρώπους.

Με στόχο την επίλυση του προβλήματος πραγματοποιούνται συχνές ενδοφλέβιες εγχύσεις.

Ωστόσο, ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών συνεχίζει να υποφέρει από επεισόδια επώδυνων αιμορραγιών, γεγονός που μειώνει τη ποιότητα ζωής τους.

Σε αυτό το σημείο παρεμβαίνει το lonoctocog alpha.

Το συγκεκριμένο προιόν αποτελεί ανασυνδυασμένη μορφή του παράγοντα VIII με καινοτόμο τεχνολογία μονής αλυσίδας (rVIII-SingleChain) που επιτρέπει μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής στο αίμα και αυξημένη μοριακή σταθερότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω θεραπευτική αγωγή είναι ήδη διαθέσιμη και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μετά από έγκριση του ΕΜΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων).

Τα πορίσματα έρευνας για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του προϊόντος ανακοινώθηκαν στο ISTH 2019 (International Society on Thrombosis and Hemostasis, τον προηγούμρνο Ιούλιο στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Στη χώρα μας το πράσινο φως δόθηκε για  το lonoctocog alpha κατόπιν ελέγχου των αιμορραγιών και χάρη στο ευέλικτο δοσολογικό σχήμα του προϊόντος, καθώς βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών χωρίς να επιβαρύνει το κόστος διαχείρισης της νόσου.

 

 

Πηγη:https://virus.com.gr/