Νέα μέθοδος αντιμετώπισης της Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη και στην Ελλάδα

«Κλειδί» στην αντιμετώπιση της Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη  αποτελεί η μέθοδος Rezūm. Αυτή η εξατομικευμένη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου παρέχεται στη Γ΄ Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική Αθηνών.

 Ποια είναι η μέθοδος:

Πρόκειται για μία πρωτοποριακή, εναλλακτική ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, που διασφαλίζει τη σταδιακή συρρίκνωση του υπερτροφικού προστατικού ιστού, χωρίς  συνέπειες τα ζωτικά τμήματα του οργάνου και τις λειτουργίες τους. Η  εν λόγω μέθοδος αξιοποιεί τη φυσική ενέργεια των υδρατμών, δηλαδή τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων για τη μετατροπή αποστειρωμένου νερού σε αποθηκευμένη θερμική ενέργεια με τη μορφή υδρατμών. Η θερμική ενέργεια εφαρμόζεται μόνο στο πάσχον τμήμα του προστάτη που εμποδίζει την ούρηση και χωρίς να επηρεάζει τους παράπλευρους ιστούς.  Στόχος είναι η ανακούφιση από τα συμπτώματα ( συχνοουρία,  ασταθής ή ασθενής ροή των ούρων έως της επίσχεσης τους στην ουροδόχο κύστη, την επιτακτική ούρηση και τη νυχτουρία), την απόφραξη και τη μείωση του προστατικού ιστού που σχετίζεται με την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη.

Σε ποιους εφαρμόζεται:

Άξιο λόγου είναι πως η μέθοδος Rezūm μπορεί να εφαρμοστεί σε άνδρες με όγκο προστάτη μεγαλύτερο ή ίσο με 30 κυβικά εκατοστά, οι οποίοι αναζητούν άλλες λύσεις πέραν της καθιερωμένης θεραπείας (φαρμακευτική αγωγή στο αρχικό στάδιο και ενδοσκοπική διουρηθρική χειρουργική παρέμβαση) και θέλουν να διατηρήσουν τη σεξουαλική τους λειτουργία και την εκσπερματική τους ικανότητα. Ακόμη, μπορεί να βοηθήσει άνδρες με υπερπλασία της κεντρικής ζώνης ή και ενός μεσαίου λοβού. Χάρη στη λειτουργεία  του ως φυσικής εναλλακτικής του χειρουργείου, ο θεραπευμένος  μπορεί να επιστρέψει φυσιολογικά στις καθημερινές του δραστηριότητες, διατηρώντας τη σεξουαλική του κανονικότητα. Ωστόσο, στα αρνητικά της μεθόδου εντάσσεται η έλλειψη  δυνατότητας λήψης προστατικού ιστού για τη διενέργεια βιοψίας, η αυξημένη ενδεχομένως πιθανότητα επανεπέμβασης λόγω της αναπλαστικής ικανότητας του προστατικού ιστού και ότι το ποσοστό βελτίωσης των συμπτωμάτων, υπολείπεται της κλασσικής διουρηθρικής  TURis προστατεκτομής.

Στη Γ΄ Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική Αθηνών:

Η εν λόγω μέθοδος εφαρμόζεται στη Γ΄ Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική Αθηνών, που εδρεύει στο Αττικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Ουρολογίας Διευθυντής Γ’ Πανεπιστημιακής Ουρολογικής Κλινικής  Π.Γ.Ν. «Αττικόν» Μιχάλης Χρυσοφός η κλινική αποσκοπεί στην παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στους ασθενείς της αξιοποιώντας την τεχνολογία αιχμής που διαθέτει, καλύπτοντας χειρουργικά όλο το φάσμα των ουρολογικών παθήσεων συμπεριλαμβανομένων των λαπαροσκοπικών επεμβάσεων και της ενδοσκοπικής χρήσης του Laser. «Όντας πιστοί στο στόχο μας αυτό και με γνώμονα την καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των περιστατικών με υπερπλασία προστάτη, η κλινική μας είναι σε θέση να προσφέρει πλέον την μέθοδο Rezūm™ στους ασθενείς, ως η πρώτη μάλιστα στον δημόσιο τομέα στην Ελλάδα. Προσθέτοντας ακόμη ένα «όπλο στη χειρουργική φαρέτρα μας», μας επιτρέπει την πλέον «εξατομικευμένη» και αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου, με βάση τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενή» σημειώνει ο καθηγητής.

 

 

Πηγη: https://virus.com.gr/