Νέα Μελέτη: Τα σημαντικά γνωστικά και κοινωνικά οφέλη του άγχους

Οι συμμετέχοντες που δεν ανέφεραν άγχος παρουσίασαν επίσης λιγότερα θετικά συμβάντα από εκείνους που ανέφεραν άγχος και ήταν λιγότερο πιθανό να δώσουν ή να λάβουν συναισθηματική υποστήριξη.

Νέα Μελέτη: Το άγχος έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι έχει επίσης κάποια οφέλη.

 • Σε μια νέα μελέτη, τα άτομα που ανέφεραν ότι δεν είχαν άγχος είχαν καλύτερες διαθέσεις και είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν χρόνιες παθήσεις υγείας από τα άτομα που αντιμετώπιζαν στρες.
 • Ωστόσο, τα άτομα που δεν βίωσαν άγχος σημείωσαν χαμηλότερα αποτελέσματα σε τεστ γνωστικής λειτουργίας. Επίσης, είχαν λιγότερες πιθανότητες να βιώσουν θετικά γεγονότα και να δώσουν ή να λάβουν συναισθηματική υποστήριξη από ό, τι άτομα που βίωσαν άγχος.
 • Εάν είναι ακριβή, αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να περιπλέξουν τη φαινομενικά μονόπλευρη σχέση μεταξύ άγχους και υγείας υποδηλώνοντας ότι το άγχος μπορεί να διαδραματίσει θετικό ρόλο σε ορισμένα στοιχεία υγείας και ευεξίας.

Περισσότερο από το 75% των ενηλίκων που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν συναισθηματικά ή σωματικά συμπτώματα που σχετίζονται με το άγχος. Επιπλέον, μια πρόσφατη έρευνα που ανέθεσε η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία διαπίστωσε ότι σχεδόν το 78% των ενηλίκων στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν σημαντικό άγχος που σχετίζεται με την τρέχουσα πανδημία. Το σώμα είναι εξοπλισμένο για να χειρίζεται μικρές, περιστασιακές περιόδους άγχους, αλλά οι ερευνητές έχουν συνδέσει το υπερβολικό ή χρόνιο άγχος με πολλές αρνητικές συνέπειες στην υγεία, που κυμαίνονται από ημικρανία έως καρδιαγγειακά προβλήματα. Παρ’ όλα αυτά, υπήρξε λίγη έρευνα που διερευνά την πιθανή συσχέτιση μεταξύ βίωσης λιγότερου άγχους και αύξησης της υγείας ή της ευεξίας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια ομάδα ερευνητών από το Penn State ξεκίνησε να διερευνήσει εάν οι άνθρωποι που βιώνουν λίγο έως καθόλου άγχος είναι πιο υγιείς από τους ανθρώπους που έχουν στρες. «Η υπόθεση ήταν πάντα ότι το άγχος είναι κακό», λέει ο ανώτερος συγγραφέας David M. Almeida, καθηγητής ανθρώπινης ανάπτυξης και οικογενειακών σπουδών στο Penn State. «Έκανα ένα βήμα πίσω και σκέφτηκα: Τι γίνεται με τους ανθρώπους που αναφέρουν ότι δεν έχουν ποτέ άγχος;

Η προηγούμενη δουλειά μου επικεντρώθηκε σε άτομα που έχουν υψηλότερα και χαμηλότερα επίπεδα στρες, αλλά δεν αναρωτήθηκα ποτέ πώς μοιάζει αν οι άνθρωποι δεν έχουν άγχος. Είναι οι πιο υγιείς απ’ όλους; ” Η μελέτη εμφανίζεται στο περιοδικό Emotion της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας.

Άγχος και υγεία

Το άγχος είναι μια υγιής ανθρώπινη απάντηση που οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν από καιρό σε καιρό. Μερικές φορές μπορεί να είναι χρήσιμο. Το άγχος προκαλεί απελευθέρωση επινεφρίνης που διευκολύνει την εκτέλεση εργασιών και βελτιώνει την απόδοση και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Αυτή η απελευθέρωση επινεφρίνης μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προετοιμασία του σώματος να αντιμετωπίσει μια απειλή ή να φύγει για ασφάλεια, αυξάνοντας τον παλμό, τον ρυθμό αναπνοής και την ένταση των μυών. Το άγχος μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως πηγή κινήτρου σε καθημερινές καταστάσεις, όπως η ολοκλήρωση ενός έργου ή η εξέταση. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι όταν το άγχος γίνεται μακροχρόνιο, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά κάθε σύστημα του σώματος. Με την πάροδο του χρόνου, το χρόνιο άγχος μπορεί να γίνει εξουθενωτικό. Μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών στην υγεία, όπως η παχυσαρκία, η κατάθλιψη και οι καρδιακές παθήσεις.

Πολλά συμπτώματα άγχους είναι εύκολο να αγνοηθούν ή λάθος για συμπτώματα άλλων κοινών καταστάσεων. Τα συμπτώματα του χρόνιου στρες περιλαμβάνουν:

 • πονοκεφάλους
 • πεπτικά προβλήματα
 • δερματικά προβλήματα
 • πόνο
 • έλλειψη ενέργειας, εστίασης και ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που απολάμβαναν προηγουμένως
 • ευερεθιστότητα
 • πάρα πολύ κατανάλωση τροφής ή πολύ
 • κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών
 • αίσθημα συγκλονισμού, άγχους, φόβου ή εκτός ελέγχου
 • αίσθημα κατάθλιψης
 • αϋπνία
 • αίσθημα παλμών της καρδιάς

Παρόλο που υπάρχει ουσιαστική απόδειξη των αρνητικών επιπτώσεων του στρες στην υγεία, λίγη έρευνα έχει αξιολογήσει εάν το να βιώνεις λιγότερο άγχος βελτιώνει την υγεία. Σύμφωνα με τα ευρήματα της νέας μελέτης, αυτή η σύνδεση μπορεί να είναι πιο περίπλοκη από ό, τι πίστευαν προηγουμένως οι ειδικοί.

Το άγχος μπορεί να έχει γνωστικά οφέλη

Στη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν 2.804 συμμετέχοντες για λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα. Πριν ξεκινήσει η μελέτη, όλοι οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν ένα τεστ γνώσης. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές έπαιρναν συνέντευξη από τους συμμετέχοντες κάθε βράδυ για 8 συνεχόμενες νύχτες, θέτοντας ερωτήσεις σχετικά με τις χρόνιες παθήσεις τους, τα σωματικά συμπτώματα, τη διάθεση και τον αριθμό των στρες που βίωσαν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ρωτούσαν επίσης τους συμμετέχοντες πόσες θετικές εμπειρίες είχαν στις προηγούμενες 24 ώρες. Περίπου το 10% των συμμετεχόντων δεν ανέφεραν ότι βίωσαν άγχος κατά τη διάρκεια της μελέτης. Αυτά τα άτομα είχαν περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν θετικές διαθέσεις και λιγότερο πιθανό να έχουν χρόνιες παθήσεις υγείας.

Από την άλλη πλευρά, οι συμμετέχοντες που δεν παρουσίασαν άγχος σημείωσαν χαμηλότερη βαθμολογία στο γνωστικό τεστ από εκείνους που ένοιωσαν στρες. Η διαφορά στις βαθμολογίες ισοδυναμούσε με τη γνωστική μείωση που θα συνέβαινε σε περίπου 8 χρόνια γήρανσης. Οι συμμετέχοντες που δεν ανέφεραν άγχος παρουσίασαν επίσης λιγότερα θετικά συμβάντα από εκείνους που ανέφεραν άγχος και ήταν λιγότερο πιθανό να δώσουν ή να λάβουν συναισθηματική υποστήριξη. Αυτοί οι συμμετέχοντες ήταν επίσης πιο πιθανό να είναι μεγαλύτεροι, άγαμοι άντρες. «Νομίζω ότι υπάρχει μια υπόθεση ότι τα αρνητικά γεγονότα και τα θετικά γεγονότα είναι αυτά τα πολικά αντίθετα, αλλά στην πραγματικότητα, συσχετίζονται», λέει ο Almeida.

“Είναι πιθανό ότι η εμπειρία στρες δημιουργεί ευκαιρίες για την επίλυση ενός προβλήματος – για παράδειγμα, ίσως να διορθώσετε τον υπολογιστή σας που ξαφνικά έχει καταρρεύσει πριν από μια σημαντική συνάντηση Zoom”, προσθέτει ο Almeida. «Η εμπειρία αυτών των στρεσογόνων παραγόντων μπορεί να μην είναι ευχάριστη, αλλά μπορεί να σε αναγκάσει να λύσεις ένα πρόβλημα, και αυτό μπορεί στην πραγματικότητα να είναι καλό για τη γνωστική σου λειτουργία, ειδικά καθώς μεγαλώνουμε». Ο Almedia σημειώνει ότι οι μικροί ημερήσιοι στρεσογόνοι παράγοντες μπορεί επίσης να είναι δείκτης «μιας πολυάσχολης και ίσως πλήρους ζωής». Σε αυτήν την περίπτωση, λέει, «η αίσθηση κάποιου άγχους είναι απλώς ένας δείκτης ότι ασχολείστε με τη ζωή». Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για τον προσδιορισμό της συσχέτισης μεταξύ στρες, υγείας και συναισθηματικής ευεξίας.

 

 

Πηγή: https://www.healthweb.gr/