Νέα προειδοποίηση ΕΟΦ για δεκάδες προϊόντα που διακινούνται στο διαδίκτυο

Συστάσεις προς τους πολίτες να είναι προσεκτικοί με το τι αγοράζουν ηλεκτρονικά.

Καθημερινές, σχεδόν, είναι οι προειδοποιήσεις του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) για προϊόντα που διακινούνται μέσω διαδικτύου και τα οποία είναι δυνητικά επικίνδυνα για την υγεία και ασφάλεια των καταναλωτών.

Η νέα προειδοποίηση αφορά 28 σκευάσματα, ιατροτεχνολογικά προϊόντα, συμπληρώματα διατροφής και καλλυντικά τα οποία λανσάρονται ως «θαυματουργά» για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας και άλλων παθήσεων, υπόσχονται γρήγορο αδυνάτισμα, πλούσια μαλλιά, υγιή αυτιά. Δεν λείπουν και οι περιπτώσεις προϊόντων που παρουσιάζονται ως «θεραπεία» του καρκίνου!

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, τα προϊόντα αυτά δεν έχουν έγκριση ως φάρμακα, ούτε έχουν γνωστοποιηθεί ή πιστοποιηθεί ως συμπληρώματα διατροφής, καλλυντικά και ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

Επιπλέον, οι ιστοσελίδες που τα προωθούν, δεν αναφέρουν στοιχεία επικοινωνίας του υπεύθυνου κυκλοφορίας αυτών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα προϊόντα προβάλλονται με θεραπευτικές ενδείξεις οι οποίες παραπέμπουν σε φάρμακο, χωρίς τη σχετική έγκριση του ΕΟΦ.

Ο Οργανισμό προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην προμηθεύονται τέτοια προϊόντα από μη εγκεκριμένες και αναξιόπιστες πηγές του διαδικτύου.

Θα πρέπει, δε, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ιστοσελίδες που προωθούν προϊόντα ενάντια σε σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος  ή ο διαβήτης, σε ιστοσελίδες που ζητούν προσωπικά στοιχεία ή  προτρέπουν τους χρήστες να τηλεφωνήσουν χωρίς να παρέχουν λεπτομερείς πληροφορίες για την επιχείρηση.

Οι καταναλωτές θα πρέπει επίσης να είναι «υποψιασμένοι» απέναντι σε ιστοσελίδες δήθεν ελληνικές αλλά με  περιεχόμενο που προέρχεται ξεκάθαρα από αυτόματη μετάφραση (με σωρεία συντακτικών και ορθογραφικών λαθών).

Υπενθυμίζεται ότι σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η πώληση φαρμάκων μέσω διαδικτύου, τα προϊόντα αμφίβολης προέλευσης και σύστασης μπορεί να θέσούν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

Σε περίπτωση που κάποιος έχει ήδη προμηθευτεί κάποιο προϊόν, καλείται να μην το χρησιμοποιήσει και να ενημερώσει άμεσα τον ΕΟΦ.

Ο πλήρης κατάλογος των προϊόντων που αφορά η προειδοποίηση, εδώ.

 

Πηγη:https://www.onmed.gr