Νέα σωτήρια μέθοδος για το εγκεφαλικό

Περίπου 35.000 Έλληνες παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε χρόνο. Δυστυχώς, περίπου το 40% χάνει τη ζωή του μέσα στον πρώτο χρόνο και ένας στους τρεις μένει με σοβαρή αναπηρία και χρειάζεται συνεχή υποστήριξη.

Μάλιστα, η Ελλάδα έχει τα περισσότερα θανατηφόρα εγκεφαλικά κατά τον πρώτο μήνα στη Δυτική Ευρώπη, γεγονός που οφείλεται στο ότι η χώρα μας δεν διαθέτει οργανωμένες μονάδες για την αντιμετώπιση εγκεφαλικών επεισοδίων.

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις για τα εγκεφαλικά επεισόδια, συζητήθηκαν στο συνέδριο, που οργάνωσε ο Ελληνικός Οργανισμός Εγκεφαλικών, που πραγματοποιήθηκε 7-9 Μαρτίου στην Αίγλη του Ζαππείου.

Στο συνέδριο, παρουσιάστηκε μία νέα, σωτήρια μέθοδος, που πλέον εφαρμόζεται και στη χώρα μας από τον καθηγητή Νευροακτινολογίας Παναγιώτη Παπαναγιώτου, διευθυντή του αντίστοιχου τμήματος στο Ερρίκος Ντυνάν. Πρόκειται για την επονομαζόμενη «μηχανική θρομβεκτομή», η οποία αν εφαρμοστεί μέσα στις πρώτες ώρες μετά το εγκεφαλικό, μπορεί να σώσει τον ασθενή, όχι μόνο από το θάνατο, αλλά και από μόνιμη αναπηρία.

«Η επέμβαση είναι αντίστοιχη με τη διάνοιξη ενός στεφανιαίου αγγείου με μπαλονάκι σε έμφραγμα μυοκαρδίου. Στη θρομβεκτομή, τοποθετούμε ένα λεπτό καθετήρα στην αρτηρία του ασθενούς μέσα από τη βουβωνική χώρα, και στη συνέχεια τον προωθούμε μέχρι τα αγγεία του εγκεφάλου, όπου ο θρόμβος απομακρύνεται μηχανικά από το αγγείο. Αυτό αποκαθιστά τη φυσιολογική ροή του αίματος στον εγκέφαλο και μειώνει σημαντικά τη βλάβη στον ιστό του εγκεφάλου», εξηγεί ο κ. Παπαναγιώτου.

Η χώρα μας ανήκει στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη στη συχνότητα εφαρμογής αυτής της θεραπείας. Η μέθοδος εφαρμόζεται μεμονωμένα σε 1-2 δημόσια νοσοκομεία, ενώ και στον ιδιωτικό τομέα έχουν γίνει μεμονωμένες προσπάθειες σε ορισμένα κέντρα.

Πάντως, από τον Ιανουάριο του 2019, το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάνδιαθέτει πλέον τον εξοπλισμό (υπερσύγχρονο, ψηφιακό αγγειογράφο τελευταίες γενιάς) και τους κατάλληλα εκπαιδευμένους γιατρούς για να καλύψει τις ανάγκες στην αντιμετώπιση των εγκεφαλικών.

Η ιατρική ομάδα του κ. Παπαναγιώτου έχει εμπειρία από 1.200 επεμβάσειςμηχανικής θρομβεκτομής, που έχει πραγματοποιήσει με θεαματικά αποτελέσματα στο ακαδημαϊκό νοσοκομείο της Βρέμης στη Γερμανία. «Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ασθενών που φεύγουν περπατώντας από το νοσοκομείο εντός 48 ωρών μετά την επέμβαση», σημειώνει ο διεθνούς φήμης Έλληνας γιατρός.

Προλαμβάνεται στο 80% των περιπτώσεων

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, περίπου το 80% των εγκεφαλικών είναι δυνατόν να προληφθούν! «Αν οι άνθρωποι έκαναν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, ιδίως όσον αφορά το κάπνισμα, τη διατροφή και τη σωματική άσκηση, θα είχαμε δραματική μείωση των εγκεφαλικών. Δυστυχώς, στην Ελλάδα, ο σύγχρονος τρόπος ζωής αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο», τονίζει ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Εγκεφαλικών καθηγητής Κωνσταντίνος Βέμμος.

Πάντως, τα εγκεφαλικά και διεθνώς παραμένουν η δεύτερη αιτία θανάτου μετά το έμφραγμα. Κάθε χρόνο, περίπου 15 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως παθαίνουν εγκεφαλικό και από αυτούς, σχεδόν 6 εκατ. πεθαίνουν και άλλα 5 εκατ. μένουν με κάποια μόνιμη αναπηρία.

Τα λιγότερα θανατηφόρα εγκεφαλικά στην Ευρώπη συμβαίνουν στη Γαλλία (49 ανά 100.000 κατοίκους) και τα περισσότερα στη Βουλγαρία (391 ανά 100.000), ενώ η Ελλάδα έχει τα περισσότερα στη Δυτική Ευρώπη (112 ανά 100.000).

«Η Ελλάδα είναι η μοναδική δυτική χώρα που δεν διαθέτει μονάδες αντιμετώπισης εγκεφαλικών, με συνέπεια να χάνονται άδικα ζωές και να προκαλούνται σοβαρές αναπηρίες. Η νοσηλεία ασθενών με εγκεφαλικό σε ειδικές μονάδες έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τους θανάτους κατά 18-28% και τη βαριά αναπηρία κατά 29%», σημειώνει ο καθηγητής.

Υπάρχει επείγουσα ανάγκη οργάνωσης και λειτουργίας Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) Εγκεφαλικών που θα αναφέρεται στο σύνολο της χώρας. Όσο αναγκαία είναι μια μονάδα εμφραγμάτων άλλο τόσο αναγκαίες είναι και οι ΜΑΦ εγκεφαλικών.

 

Πηγη:https://virus.com.gr