Νέα τεχνολογία ακτινοθεραπείας στοχεύει με ακρίβεια τους όγκους!

Στην Ολλανδία και στη Βρετανία ξεκίνησε η λειτουργία ενός νέου, πρωτοποριακού μηχανήματος ακτινοθεραπείας, το οποίο υπόσχεται μεγαλύτερη ακρίβεια κατά των όγκων με λιγότερες παρενέργειες για τους ασθενείς.

Η νέα τεχνολογία συνδυάζει σάρωση με μαγνητική τομογραφία σε πραγματικό χρόνο και ακτινοβόληση του καρκίνου. Αυτό σημαίνει ότι οι ιατροί μπορούν να παρακολουθήσουν την κίνηση στο σώμα για να στοχεύσουν με ακρίβεια τους όγκους, προκαλώντας λιγότερες βλάβες στον υγιή ιστό.

Το νέο μηχάνημα φέρει την ονομασία MR Linac και αναπτύχθηκε διεθνή κοινοπραξία, στην οποία συμμετέχουν η σουηδική εταιρεία ELECTA, σε συνεργασία με 7 αντικαρκινικά κέντρα και 200 επιστήμονες. Μέχρι στιγμής, έχει γίνει γνωστό ότι έχουν εγκατασταθεί 12 μηχανήματα παγκοσμίως.

Για πρώτη φορά, το νέο μηχάνημα δοκιμάστηκε με επιτυχία τον Αύγουστο στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο της Ουτρέχτης στις Κάτω Χώρες, ενώ πριν λίγες ημέρες δοκιμάστηκε στη Βρετανία σε έναν 65χρονο εθελοντή με καρκίνο του προστάτη στο νοσοκομείο Royal Marsden του Λονδίνου.

Το βασικό πλεονέκτημα του MR Linac είναι ότι επιτρέπει στους ιατρούς να παρακολουθούν συνεχώς τη θέση ενός όγκου κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Αυτό είναι επαναστατικό επειδή πολλοί όγκοι καρκίνου μετατοπίζονται κατά τη διάρκεια της ακτινοθεραπείας ή μεταξύ σάρωσης και θεραπείας. Για παράδειγμα ένας όγκος στον πνεύμονα όταν ο ασθενής αναπνέει.

Όλα αυτά επιτρέπουν στους γιατρούς να ακτινοβολήσουν τους όγκους με ακόμη μεγαλύτερη ποσότητα ακτινοβολίας. Το γεγονός αυτό έχει μεγάλη σημασία καθώς πολλοί όγκοι χρειάζονται μεγάλη ακτινοβολία για να αντιμετωπιστούν, αλλά μέχρι πρότινος δεν ήταν δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο, λόγω του φόβου των επιπτώσεων στους υγιείς ιστούς.

Η Δρ Alison Tree, κλινικός ογκολόγος στο Royal Marsden δήλωσε για το περιστατικό: «Ο καρκίνος του προστάτη ανταποκρίνεται αποτελεσματικότερα στις μεγάλες δόσεις ακτινοβολίας που παρέχονται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, επειδή ο προστάτης βρίσκεται κοντά στο ορθό, υψηλές δόσεις κινδυνεύουν να το καταστρέψουν με αυξανόμενες παρενέργειες.Με το MR Linac μπορούμε να στοχεύσουμε καλύτερα τον προστάτη αποφεύγοντας το ορθό, έτσι ώστε να μπορούμε να δώσουμε με ασφάλεια υψηλότερες δόσεις ακτινοβολίας. Είναι πιθανό να θεραπευθεί ένας καρκίνος του προστάτη σε μία μόνο θεραπεία»!

Εκτός από τον καρκίνο του προστάτη, το μηχάνημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα ευρύ φάσμα όγκων, όπως του πνεύμονα και τους παγκρέατος. Το κόστος εγκατάστασης του μηχανήματος ξεπέρασε τα 10 εκατ. λίρες και καλύφθηκε από το Συμβούλιο Ιατρικών Ερευνών.

 

Πηγη:https://virus.com.gr/