Νέα όπλα κατά του καρκίνου

Τα πρώτα φάρμακα παγκοσμίως, που έχουν σχεδιαστεί για να εμποδίσουν τα καρκινικά κύτταρα να γίνουν ανθεκτικά στη θεραπεία θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα μέσα στην επόμενη δεκαετία, λένε οι επιστήμονες.

Προς την κατεύθυνση αυτή, το Institute for Cancer Research (ICR) της Βρετανίας ανακοίνωσε μια επένδυση ύψους 75 εκατ. λιρών για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

Ο επικεφαλής του ICR, καθηγητής Paul Workman δήλωσε ότι «σήμερα, μεγαλύτερη πρόκληση στη θεραπεία είναι η ικανότητα του καρκίνου να προσαρμόζεται στα φάρμακα. Τα νέα φάρμακα θα μπορούσαν να καταστήσουν τον καρκίνο μια χρόνια ασθένεια και συχνά θεραπεύσιμη».

Οι ερευνητές λένε ότι υφιστάμενες θεραπείες όπως η χημειοθεραπεία μερικές φορές αποτυγχάνουν επειδή τα πιο θανατηφόρα καρκινικά κύτταρα προσαρμόζονται και επιβιώνουν, προκαλώντας υποτροπή του ασθενούς.

Το ΙCR στοχεύει να προσελκύσει επιπλέον κονδύλια ύψους 15 εκατ. λιρών για το νέο Κέντρο Ανακάλυψης Φαρμάκων στην πανεπιστημιούπολη του Sutton στο νότιο Λονδίνο, όπου ο στόχος είναι να συγκεντρωθούν περίπου 300 επιστήμονες από διαφορετικούς τομείς.

Οι επιστήμονες επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν νέες προσεγγίσεις, συμπεριλαμβανομένων συνδυαστικών θεραπειών πολλαπλών φαρμάκων και τεχνητής νοημοσύνης, για να προβλέψουν και να επηρεάσουν την εξέλιξη των καρκινικών κυττάρων.

Οι ερευνητές εργάζονται ήδη σε νέα φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για να σταματήσουν έναν τύπο πρωτεϊνικού μορίου που ονομάζεται Apobec, το οποίο είναι μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος που έχει κατακτηθεί από περισσότερους από τους μισούς τύπους καρκίνου για να επιταχύνει την εξέλιξη της αντοχής στα φάρμακα.

Ο καθηγητής Workman δήλωσε ότι οι εργαστηριακές δοκιμές και οι κλινικές δοκιμές για τα νέα φάρμακα θα χρειαστούν περίπου 10 χρόνια, προτού να μπορέσουν να διατεθούν στους ασθενείς.

 

 

Πηγη:https://virus.com.gr