Νέες ανακαλύψεις για την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας

Οι ερευνητές και συνεργάτες του Πανεπιστημίου Western Reserve, συμπεριλαμβανομένου ενός συνεργάτη στην κλινική του Cleveland, μελέτησαν τα “έξυπνα” μηχανήματα διαγνωστικής απεικόνισης που εντοπίζουν τους καρκίνους και αποκαλύπτουν ενδείξεις έξω από τον όγκο για να δουν αν ο ασθενής θα ανταποκριθεί καλά στη χημειοθεραπεία. Οι πρόσφατες διαπιστώσεις για τον καρκίνο του μαστού και του πνεύμονα πραγματοποιήθηκαν μετά από έρευνα του καθηγητή μηχανικής, Anant Madabhushi, ιδρυτή του Κέντρου Υπολογιστικής απεικόνισης Diagnostics.

Αυτό το έργο, συνολικά, προοιωνίζει ένα πιο εξατομικευμένο μέλλον στις ιατρικές διαγνώσεις, είπε ο Madabhushi. “Και είναι περαιτέρω απόδειξη ότι οι πληροφορίες που συλλέγονται με υπολογιστική ανάκριση της περιοχής έξω από τους όγκους στις εικόνες μαγνητικής τομογραφίας (MRI ) και CAT (υπολογιστική τομογραφία) είναι εξαιρετικά πολύτιμες και μπορούν να προβλέψουν την ανταπόκριση και το όφελος της χημειοθεραπείας σε ασθενείς με καρκίνο πνεύμονα και μαστού , “δήλωσε ο Madabhushi.

Ο Madabhushi ίδρυσε το κέντρο το 2012 και έχει περισσότερους από 50 συνεργάτες που εργάζονται σε σχετικά έργα. Το εργαστήριο έχει καταστεί παγκόσμιος ηγέτης στην ανίχνευση, διάγνωση και χαρακτηρισμό διαφόρων μορφών καρκίνου και άλλων ασθενειών με τη συμπλήρωση της ιατρικής απεικόνισης, της μηχανικής μάθησης και της τεχνητής νοημοσύνης.

Η ελπίδα για τον καρκίνο του μαστού HER2

Η πιο πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open εστιάζει σε δείκτες έξω από όγκο μαστού που μπορεί να δείξουν εάν ένας ασθενής θα ανταποκριθεί σε στοχευμένη χημειοθεραπεία. Ο ερευνητής της βιοϊατρικής μηχανικής Nathaniel Braman οδήγησε μια ομάδα συνεργατών που ανέφεραν ανακάλυψη μίας προηγουμένως κρυμμένης υπογραφής που σχετίζεται με έναν τύπο καρκίνου του μαστού, γνωστό ως HER2-θετικό (ή απλώς HER2). Αποτελεί περίπου το 20% όλων των περιπτώσεων και λαμβάνει μια ειδική στοχευμένη θεραπευτική στρατηγική .

Οι ερευνητές έχουν καταφέρει να ταξινομήσουν τους ασθενείς με καρκίνο του μαστού HER2 σε μοριακούς υποτύπους – που αντιστοιχούν σε εκείνους που πιθανόν θα ανταποκριθούν σε στοχευμένη χημειοθεραπεία και σε εκείνους που αναλύουν απλά ένα αρχικό δείγμα ιστού. Το έργο “παρέχει πληροφορίες για την ικανότητα των ραδιολογικών αναλύσεων να καταγράψουν κλινικά σημαντική βιολογία όγκων”, εξήγησε ο Varadan, συν-ανώτερος συγγραφέας στη μελέτη με το Madabhushi. «Δικαιολογεί πρόσθετες μελέτες για την αξιολόγηση της κλινικής χρησιμότητας τέτοιων μη επεμβατικών προσεγγίσεων για την καθοδήγηση θεραπευτικών στρατηγικών σε αυτή τη νόσο».

Οι δείκτες δεν βρίσκονται σε εικόνες που έχουν κατασκευαστεί από αντικειμενοφόρους πλάκες, αλλά εκτός του ίδιου του όγκου. Δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτές από το ανθρώπινο μάτι, αλλά αποκαλύπτονται από μια διαδικασία που είναι γνωστή ως ραδιομικία, η οποία εξάγει τα σχετικά δεδομένα από ιατρικές εικόνες όπως τα MRI.

 

Πηγη:https://www.healthweb.gr/