Νέες αντιδράσεις για την εγκύκλιο Χουλιαράκη

Συζήτηση στη Βουλή για την εγκύκλιο Χουλιαράκη με την οποία δρομολογούνται σοβαρές αλλαγές σε ό,τι αφορά τις επιδικασμένες αστικές αποζημιώσεις σε βάρος νοσοκομείων του ΕΣΥ, προκαλεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Υπενθυμίζεται ότι σε περιπτώσεις βαριάς ιατρικής αμέλειας στα νοσοκομεία, πλέον οι αποζημιώσεις θα καταλογίζονται στους γιατρούς του ΕΣΥ από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες και όχι στο δημόσιο νοσοκομείο, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

“Η εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών αφήνει τους γιατρούς έκθετους σε μια βιομηχανία αγωγών και μηνύσεων χωρίς νομική και ασφαλιστική κάλυψη” εκτιμά ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Κωνσταντίνος Μπαργιώτας. Κατηγορεί, παράλληλα, την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να αντιμετωπίσει ένα ζήτημα ουσίας – όπως είναι τα ιατρικά λάθη – με “καθαρά οικονομικό κριτήριο”, με αποτέλεσμα να “ελλοχεύει ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε «νομικοποίηση» της άσκησης της ιατρικής”.

Ο βουλευτής αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν άλλα κράτη το θέμα, σε σύγκριση με την Ελλάδα, όπου η ασφάλιση των γιατρών στον ιδιωτικό τομέα είναι πρακτικά υποχρεωτική.

“Στις περισσότερες χώρες (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία) η ασφάλιση είναι υποχρεωτική, ενώ υπάρχουν χώρες, όπως η Ολλανδία, που δεν επιβάλλεται από το νόμο, αλλά από τα ίδια τα νοσοκομεία. Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι στις χώρες αυτές τείνει να επικρατήσει ως κριτήριο επιμελούς ή μη ιατρικής συμπεριφοράς η αναγωγή στα standards του ιατρικού επαγγέλματος, δηλαδή στο σύνολο των προδιαγραφών ποιότητας στις οποίες πρέπει να ανταποκρίνεται σε ορισμένη περίπτωση η παροχή των ιατρικών υπηρεσιών. Επίσης, στις χώρες αυτές έχει θεσμοθετηθεί και λειτουργεί αναγκαστική προδικαστική διαδικασία σε περίπτωση ιατρικού λάθους, της οποίας επιλαμβάνεται συμβούλιο εμπειρογνωμόνων που απαρτίζεται από γιατρούς εγνωσμένου κύρους, και έτσι προστατεύεται και ο ασθενής από αμελή ιατρική συμπεριφορά, αλλά και ο γιατρός από «βιομηχανία αγωγών και μηνύσεων” τονίζει.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κο Μπαργιώτα, σε άλλες χώρες οι γιατροί αμείβονται με υψηλούς μισθούς, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στην πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση της ασφάλισης, και στις περισσότερες περιπτώσεις τα Δημόσια Ευρωπαϊκά Συστήματα Υγείας αναλαμβάνουν τη μέριμνα και τη δαπάνη της ασφάλισης. “Αντίθετα, στο ΕΣΥ δεν υπάρχουν standards (οι γιατροί παλεύουν μόνοι με αυταπάρνηση να κρατήσουν όρθια τα νοσοκομεία) ούτε θεσμικό πλαίσιο που να διασφαλίζει τόσο τα δικαιώματα και την ασφάλεια των ασθενών όσο και των γιατρών” διευκρινίζει.

Επισημαίνεται πως οι αλλαγές που δρομολογεί η εγκύκλιος έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στους νοσοκομειακούς γιατρούς, οι οποίοι τονίζουν πως οι πενιχροί μισθοί τους δεν επιτρέπουν την πληρωμή ασφαλίστρων και πολύ περισσότερο αποζημιώσεων.

Καταλήγοντας, ο βουλευτής ζητά την απόσυρση της εγκυκλίου Χουλιαράκη προκειμένου να υπάρξει ευρεία συζήτησης για του θέμα. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνει μεταξύ άλλων τη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής ασφαλιστικής κάλυψης των εργαζομένων στο ΕΣΥ κατά τα διεθνή πρότυπα.

Αποχή των γιατρών από τα τακτικά τους καθήκοντα στο Ρέθυμνο

Στο Ρέθυμνο οι νοσοκομειακοί γιατροί βρίσκονται ήδη σε κινητοποιήσεις με αφορμή την καταδίκη μίας συναδέλφου τους. Όπως επισημαίνουν είναι άλλο πράγμα η επιπλοκή και άλλο η ιατρική αμέλεια, καταγγέλλοντας ότι συχνά συσχετίζονται με σκοπιμότητα.

Τη στήριξή της στην τοπική Ένωση Ιατρών ΕΣΥ εκφράζει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), παίρνοντας παράλληλα θέση για το ευρύτερο ζήτημα που έχει προκύψει.

“Απαιτούμε από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να λάβει άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να σταματήσει η βιομηχανία διεκδίκησης χρηματικών αποζημιώσεων και η καταιγίδα άδικων διώξεων σε βάρος συναδέλφων για ιατρικές επιπλοκές που προκύπτουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους” υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της.

 

Πηγη:https://virus.com.gr