Νέες μονάδες και υπηρεσίες για ασθενείς με άνοια

Τις δράσεις του Υπουργείου Υγείας για την ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας που αφορούν στην άνοια και τον τομέα Ψυχικής Υγείας εν γένει, περιέγραψε ο Ανδρέας Ξανθός από το βήμα του  6ου Παγκρήτιου Συνεδρίου Νόσου Alzheimer.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, η Αριστοτέλους έχει εντάξει στο σχεδιασμό την ανάπτυξη νέων εξειδικευμένων Μονάδων για την άνοια αλλά και νέων υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, στο επόμενο διάστημα θα αναπτυχθούν και θα λειτουργήσουν 8 Κέντρα Ημέρας και 2 οικοτροφεία τελικού σταδίου για την υποστήριξη ατόμων που πάσχουν από άνοια σε 7 περιφέρειες της χώρας. Ταυτόχρονα θα υλοποιηθούν 10 δράσεις διασύνδεσης εξειδικευμένων μονάδων για πάσχοντες από άνοια με μονάδες των ΟΤΑ (ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ) και 5 δράσεις διασύνδεσης ιατρείων άνοιας των νοσοκομείων με Κέντρα Υγείας.

Αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται η διαδικασία της επιλογής φορέων (ΝΠΙΔ) για την ανάπτυξη και λειτουργία 5 Κέντρων Ημέρας και 2 οικοτροφείων τελικού σταδίου για άτομα που πάσχουν από άνοια. Ακόμη, έχουν δημοσιευτεί οι εγκρίσεις σκοπιμότητας και ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την ανάπτυξη και τη λειτουργία  των Κέντρων Ημέρας  στο Π.Γ.Ν. Έβρου, στο Γ.Ν. Καβάλας και στο Π.Γ.Ν. Ηρακλείου.

Όπως ανέφερε ο κ Ξανθός, την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου (09:00-14:00) θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια και για τη νόσο Alzheimer, όπου θα παρουσιαστεί η εξέλιξη της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης. Συγκεκριμένα, θα γίνει αναφορά σε ενέργειες που αφορούν στην καταγραφή των ατόμων με άνοια, στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού, στην υποστήριξη των φροντιστών των ατόμων με άνοια, στα δικαιώματα των ατόμων με άνοια, στην ανάπτυξη της έρευνας στον τομέα αυτό και στην εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας ιδιαίτερα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Προς αυτή την κατεύθυνση, πρόκειται άμεσα να συγκροτηθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή με θέμα την ρύθμιση των ζητημάτων που αφορούν τα θεμελιώδη δικαιώματα των ασθενών με άνοια και των φροντιστών τους. Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται ένα σχέδιο για την κατάρτιση, την πιστοποίηση και την υποστήριξη των φροντιστών των ασθενών με άνοια.

«Για όλα αυτά, είναι απαραίτητη η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης δημόσιας πολιτικής  για την άνοια με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων, με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση της άνοιας, την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας του πληθυσμού, καθώς και η εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων διαχείρισης του δραματικά αυξανόμενου αριθμού των ατόμων με άνοια, με σεβασμό στις ανάγκες, τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια τους.

Αυτός ο στόχος είναι συμβατός με το πρόταγμα της καθολικής κάλυψης υγείας και της αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ με επίκεντρο την ΠΦΥ, την πρόληψη και την ανθρωποκεντρική φροντίδα», κατέληξε ο κ. Υπουργός Υγείας.

 

Πηγη:https://virus.com.gr