Νέες οδηγίες για την πολλαπλή σκλήρυνση: ‘’Μην περιμένετε για να αρχίσετε τα φάρμακα’’

Οι νέες οδηγίες, που εκδόθηκαν από την ακαδημία στις ΗΠΑ, έλαβαν υπόψη μελέτες πάνω σε φάρμακα κατά της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Οι περισσότεροι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση δεν θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να ξεκινήσουν τη λήψη της φαρμακευτικής αγωγής στα αρχικά στάδια της νόσου, αναφέρουν νέες οδηγίες.

Ο Dr. Alexander Rae-Grant, της Cleveland Clinic, δήλωσε ότι το τοπίο της θεραπείας για ανθρώπους με τη νόσο έχει αλλάξει σημαντικά την τελευταία δεκαετία.

Όπως εξήγησε, τώρα υπάρχει επιλογή μεταξύ αριθμού θεραπειών που μπορούν ενδεχομένως να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της νόσου αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο η νόσος επηρεάζει ανθρώπους με το πέρασμα του χρόνου επιβραδύνοντας την εξέλιξη.

Οι νέες οδηγίες, που εκδόθηκαν από την ακαδημία στις ΗΠΑ, έλαβαν υπόψη μελέτες πάνω σε φάρμακα κατά της πολλαπλής σκλήρυνσης και κατέληξαν ότι είναι καλύτερο να αρχίζει η χρήση των φαρμάκων για τη νόσο το νωρίτερο δυνατό. Αυτό, γιατί υπάρχουν μέτριες ή ισχυρές ενδείξεις ότι αρκετά φάρμακα μπορούν να επιβραδύνουν και να σταθεροποιήσουν την εξέλιξη της νόσου.

Ακόμα και με λήψη φαρμάκων η δραστηριότητα της νόσου μπορεί ενδεχομένως να επιστρέψει σε ορισμένους ασθενείς.

Αν συμβεί αυτό, οι συγκεκριμένοι ασθενείς μπορεί να πρέπει να στραφούν σε άλλο φάρμακο που έχει φανεί πως μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής, σύμφωνα με τις οδηγίες.

Οι οδηγίες αναφέρουν επίσης ότι ενώ ορισμένοι ασθενείς με σταθερή πολλαπλή σκλήρυνση μπορεί ενδεχομένως να σκεφτούν να διακόψουν τα φάρμακά τους επειδή δεν έχουν σημάδια της νόσου υπάρχουν λίγες πληροφορίες για τα οφέλη και τους κινδύνους διακοπής των φαρμάκων για τη νόσο.

Σύμφωνα με τις οδηγίες οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους των φαρμάκων για τη νόσο και θα πρέπει να συζητούν τα οφέλη και τους κινδύνους με τον  γιατρό πριν αποφασίσουν να ξεκινήσουν να αλλάξουν ή να σταματήσουν τη χρήση ενός φαρμάκου για την πολλαπλή σκλήρυνση.

Οι οδηγίες δημοσιεύτηκαν στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Neurology και παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Ακαδημίας στο Λος Αντζελες.

Πηγές: Neurology

http://www.iatronet.gr/