Νέες οδηγίες για τη μαστογραφία από τον FDA, σχεδόν 20 χρόνια μετά

Τα κέντρα που διενεργούν μαστογραφία θα πρέπει να ενημερώνουν τις γυναίκες εάν έχουν πυκνό ιστό μαστού, ένα χαρακτηριστικό το οποίο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου και να καλύψει τους όγκους, σύμφωνα με νέο, προτεινόμενο κανονισμό του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

Ο πυκνός ιστός μπορεί να «κρύψει» τον καρκίνο από τις ακτίνες Χ, καθιστώντας τη μαστογραφία λιγότερο αξιόπιστη εξέταση. Για το λόγο αυτό, οι γυναίκες με αυτό το χαρακτηριστικό συχνά συνιστάται να υποβάλλονται και σε άλλες εξετάσεις, όπως υπέρηχο και μαγνητική τομογραφία.

Οι πυκνοί μαστοί έχουν μεγάλη αναλογία αδενικού ή συνδετικού ιστού, ο οποίος εμποδίζει τη διείσδυση των ακτινών Χ, σε αντίθεση με τους μαστούς που έχουν περισσότερο λίπος, όπου οι ακτίνες Χ διεισδύουν εύκολα. Ο μόνος τρόπος να ανιχνευθεί ο πυκνός ιστός είναι η μαστογραφία.

Δυσκολίες ανίχνευσης

Ωστόσο, ο πυκνός μαστός καθιστά δύσκολη την ανίχνευση του καρκίνου στις μαστογραφίες, καθώς τόσο ο ιστός όσο και οι όγκοι εμφανίζονται με λευκό χρώμα, σε αντίθεση με το λίπος το οποίο εμφανίζεται μαύρο, καθιστώντας τους (λευκούς) όγκους εμφανείς.

Οι νέοι κανόνες FDA προτείνουν, επιπλέον, συγκεκριμένη γλώσσα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε εθνικό επίπεδο για την παροχή πληροφοριών σχετικά την πυκνότητα του μαστού και σημειώνουν ότι ορισμένες γυναίκες μπορεί να χρειαστούν περαιτέρω εξετάσεις απεικόνισης, ενώ συστήνουν στις ασθενείς να ενημερώνουν στους γιατρούς τους σχετικά με τα αποτελέσματά τους.

Ορισμένοι γιατροί, όμως, αντιτίθενται στην ενημέρωση των γυναικών, με το επιχείρημα ότι δεν διατρέχουν όλες οι γυναίκες με πυκνό ιστό τον ίδιο αυξημένο κίνδυνο και ότι η γνώση της κατάστασης μπορεί να τις να τις οδηγήσει σε πληθώρα μη απαραίτητων εξετάσεων και βιοψιών.

Οι κρατικοί νόμοι που υποχρεώνουν τους επαγγελματίες υγείας να ενημερώνουν τις γυναίκες για την πυκνότητα του μαστού τους ξεκίνησαν από την εκστρατεία μιας γυναίκας με καρκίνο του μαστού, της Νανσί Καππέλο, στο Κονέκτικατ.

Το 2003, μόλις έξι εβδομάδες μετά τα «αρνητικά» αποτελέσματα της μαστογραφίας της, ενημερώθηκε ότι έπασχε από προχωρημένο καρκίνο του μαστού. Όταν ρώτησε γιατί η εξέταση δεν ανίχνευσε τον μεγάλο όγκο της, ο γιατρός της την ενημέρωσε ότι είχε πυκνό ιστό μαστού, κάτι που μέχρι τότε δεν γνώριζε.

Πυκνότητα…

Ακολούθησε μια δύσκολη πορεία θεραπείας, με μαστεκτομή, χημειοθεραπεία και ακτινοβολία, την οποία η Καππέλο πίστευε ότι θα μπορούσε να αποφύγει αν είχε ενημερωθεί για την πυκνότητα των μαστών της, έτσι ώστε να κάνει πρόσθετες εξετάσεις και να εντοπίσει τον καρκίνο νωρίτερα.

Η ίδια και ο σύζυγός της εξέφρασαν τις ανησυχίες τους στους νομοθέτες και το 2009 το Κονέκτικατ ήταν η πρώτη Πολιτεία που θεσμοθέτησε την υποχρέωση των ειδικών για την ενημέρωση των γυναικών σχετικά με την πυκνότητα του μαστού τους.

Η Δρ Καππέλο πέθανε το Νοέμβριο, σε ηλικία 66 ετών, από επιπλοκές ενός σπάνιου αιματολογικού καρκίνου, που συσχετίστηκε με τις θεραπείες στις οποίες είχε υποβληθεί.

Η ανακοίνωση του FDA περιλαμβάνει και άλλες προτεινόμενες αλλαγές στους κανονισμούς περί μαστογραφίας. Προβλέπεται μια πρόβλεψη που θα επιτρέπει στον Οργανισμό να ενημερώνει τις γυναίκες και τους γιατρούς τους εάν ένα κέντρο μαστογραφίας δεν πληροί τα ποιοτικά πρότυπα. Έτσι, μπορεί να συστήσει εάν η εξέταση του ασθενούς πρέπει να επαναξιολογηθεί ή να γίνει σε άλλη εγκατάσταση. Άλλες αλλαγές καθιστούν αυστηρότερους τους κανόνες που διέπουν την τήρηση αρχείων και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται στη μαστογραφία.

Αυτές είναι οι πρώτες αλλαγές που προτείνονται μετά από 20 χρόνια στους κανονισμούς του FDA για τη μαστογραφία. Προς το παρόν έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει 90 ημέρες. Ενδέχεται να υπάρξουν τροποποιήσεις πριν τεθούν τελικά σε ισχύ.

 

Πηγη:https://www.healthpharma.gr/