Νέες συμβάσεις ΕΟΠΥΥ – ιδιωτικών κλινικών με αίτημα δωρεάν κλινών

Αναμένεται η διαχείριση των κλινών εντατικής από το ΕΚΕΠΥ αντί του ΕΚΑΒ

Στην κατάρτιση νέων συμβάσεων με τις ιδιωτικές κλινικές προχωρεί ο ΕΟΠΥΥ, μετά τον νέο κανονισμό παροχών (ΕΚΠΥ) που ισχύει από την 1η Νοεμβρίου.

Στις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ θα λαμβάνονται υπόψιν οι νέες ρυθμίσεις του κανονισμού, οι οποίες περιλαμβάνουν το νέο τρόπο χρέωσης, αλλά και τους ελέγχους σε πραγματικό χρόνο.

Για το λόγο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, δέχθηκε χθες για πρώτη φορά τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ) σε κοινή συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ καθ. Σωτήρη Μπερσίμη, ώστε να συζητήσουν τις αλλαγές που θα χρειαστεί να ενσωματωθούν στις νέες συμβάσεις με τον κλάδο.

Στην κατεύθυνση αυτή, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο αναπληρωτής υπουργός ζήτησε από τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών την παροχή δωρεάν κλινών, στην προσπάθεια αποτύπωσης του κοινωνικού προσώπου του κλάδου, αλλά και την ενίσχυση της εφαρμοζόμενης κοινωνικής πολιτικής.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που τίθεται τέτοιο ζήτημα στον ιδιωτικό τομέα υγείας, καθώς μοναδική τέτοια πρόβλεψη υπήρχε μόνο στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν από την εποχή που αποτελούσε ιδιοκτησία του Ερυθρού Σταυρού και αφορούσε τους κατόχους βιβλιαρίου απορίας.

Στη συζήτηση τέθηκε θέμα μηδενικής συμμετοχής του ΕΟΠΥΥ, πλήρη χρήση των ιδιωτικών ασφαλειών, τονίσθηκε ότι ελάχιστοι είναι οι ασθενείς που διαθέτουν ιδιωτική ασφάλιση υγείας κι αυτοί μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ παράλληλα, η διοίκηση της Ένωσης επεσήμανε ότι δεν μπορεί να δεσμεύσει ολόκληρο τον κλάδο στο πλαίσιο των συμβάσεων, καθώς η εκπτωτική πολιτική αποτελεί αντικείμενο της κάθε επιχείρησης ξεχωριστά.

Αλλαγές στον ΕΚΠΥ
Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι των κλινικών επεσήμαναν ότι με τον νέο κανονισμό γίνεται ξεχωριστή χρέωση των νεφροπαθών για τη νοσηλεία τους και ξεχωριστή για την αιμοκάθαρση, με αποτέλεσμα να δημιουργείται έτσι πρόβλημα στη χρέωση των υλικών, και αναμένεται απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ για τη διευθέτηση του ζητήματος.

Επόμενο ζήτημα που χρειάζεται διευθέτηση είναι το θέμα της διαχείρισης των εκτάκτων περιστατικών από το ΕΚΑΒ, όταν υπάρχει ανάγκη εντατικής νοσηλείας.

Ο νέος κανονισμός προβλέπει τη διαχείριση των περιστατικών αυτών από το ΕΚΕΠΥ, όμως η μεταφορά της αρμοδιότητας δεν έχει γίνει ακόμη, γιατί δεν έχει λειτουργήσει ακόμη το ειδικό γραφείο που πρόκειται να συγκροτηθεί για το σκοπό αυτό.

Ήδη το υπουργείο έχει ξεκινήσει τη διαδικασία πρόσληψης γιατρών που θα διαχειρίζονται τα περιστατικά, αξιοποιώντας τις λίστες που κατατίθενται καθημερινά στον ΕΟΠΥΥ με τις κενές κλίνες ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών.

Οι κλινικές ήδη από την αρχή της ισχύος του νέου κανονισμού, ενημερώνουν καθημερινά τον ΕΟΠΥΥ με τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ, εντούτοις αυτές δεν αξιοποιούνται, εν αναμονή λειτουργίας της απαιτούμενης υποδομής στο ΕΚΕΠΥ.

Για την κατάρτιση των νέων συμβάσεων, ο αναπληρωτής υπουργός θα έχει σήμερα συνάντηση με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ).

Μετά την αρχική διαπραγμάτευση και με τους εκπροσώπους των Ομίλων των ιδιωτικών κλινικών, θα ακολουθήσουν συναντήσεις με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ για την ολοκλήρωση της κατάρτισης των νέων συμβάσεων με τον κλάδο, συνολικά.

 

Πηγη:http://healthmag.gr