Τέθηκε σε ισχύ ευρωπαϊκή οδηγία που είχε εκδοθεί από το 2011.
Πλέον, όλα τα φάρμακα θα έχουν ειδικό γραμμωτό κώδικα και έναν μηχανισμό ανίχνευσης της παραποίησης στο κουτί τους.
Τα φαρμακεία –συμπεριλαμβανομένων των διαδικτυακών– και τα νοσοκομεία οφείλουν να ελέγχουν τη γνησιότητα των φαρμάκων προτού τα χορηγήσουν στους ασθενείς.
«Σχεδόν 7 χρόνια μετά την έκδοσή της, η οδηγία για τα ψευδεπίγραφα φάρμακα θα εφαρμοστεί πλήρως και σε όλο το μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού. Κάθε φαρμακείο και κάθε νοσοκομείο στην Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να διαθέτει ένα σύστημα που διευκολύνει και βελτιώνει την αναγνώριση των ψευδεπίγραφων φαρμάκων. Θα χρειαστεί να γίνουν ακόμα κάποια πράγματα μετά την έναρξη λειτουργίας του συστήματος, προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι λειτουργεί σωστά σε όλη την ΕΕ, αλλά είμαι βέβαιος ότι δημιουργούμε ένα ακόμα δίχτυ ασφαλείας που θα προστατεύει τους πολίτες από τους κινδύνους των μη εγκεκριμένων, αναποτελεσματικών και επικίνδυνων φαρμάκων», δήλωσε ο Βιτένις Αντρουκάιτις, Επίτροπος αρμόδιος για την υγεία και για την ασφάλεια των τροφίμων.
Τα φάρμακα που έχουν παραχθεί πριν από τις 9 Φεβρουαρίου 2019 και δεν φέρουν χαρακτηριστικά ασφάλειας, μπορούν να παραμείνουν στην αγορά μέχρι την ημερομηνία λήξης τους.
Πηγη:https://www.onmed.gr/