Επιδιώκονται εξοικονομήσεις από μη αποδοτικές πολιτικές, για να μην «ξεφύγει» ούτε ένα ευρώ!
Νέος γύρος «επισκόπησης» των δαπανών του υπουργείου Υγείας έχει ξεκινήσει αυτό το μήνα, με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να αναζητά τυχόν δράσεις που δεν αποδίδουν με στόχο αυτές να περικοπούν προς εξοικονόμηση πόρων.
Ειδική επιτροπή έχει αναλάβει να «ξεψαχνίσει» τα οικονομικά της Αριστοτέλους, να καταγράψει και να αξιολογήσει τις δράσεις το κόστος και την απόδοσή τους και να διατυπώσει προτάσεις παρεμβάσεων, όπου χρειάζεται.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις δαπάνες που έχουν μειωμένη αποτελεσματικότητα η οποία θα εκτιμηθεί με βάση συγκεκριμένους δείκτες και με γνώμονα τους στόχους που έχει θέσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Το υπουργείο Υγείας είναι ένα από τα υπουργεία που έχουν τεθεί υπό στενή οικονομική παρακολούθηση, καθώς συχνά παρουσιάζει αποκλίσεις δημοσιονομικών στόχων και ακόμη πιο συχνά δημιουργεί ληξιπρόθεσμες. Γι’ αυτό και – κατ’ εντολή του οικονομικού επιτελείου – η Αριστοτέλους αποστέλλει ειδικά στοιχεία για τα οικονομικά, πέραν αυτών που υποχρεούνται να στέλνουν οι άλλοι φορείς γενικής κυβέρνησης.
Στο πλαίσιο αυτό έχει οριστεί τετραμελής ομάδα εργασίας η οποία μέχρι και το τέλος του 2019, θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των δαπανών στους φορείς αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας και θα δίνει αναφορά στο υπουργείο Οικονομικών.
Το λεγόμενο πρόγραμμα επισκόπησης δαπανών (spending reviewκ) καθιερώθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και σύμφωνα με πληροφορίες, πέρυσι εξοικονομήθηκαν περί τα 26 εκατομμύρια ευρώ από το υπουργείο Υγείας.
Πηγη:https://www.onmed.gr/