Νέος Εθνικός Συντονιστής για Ναρκωτικά

Πρώτη επίσημη παρουσίαση του Χρήστου Κουϊμτσίδη, του νέου Εθνικού Συντονιστή για την Αντιμετώπιση Ναρκωτικών.

Συνεδρίασε, κατόπιν προσκλήσεως του Υπουργού Υγειας, η ΕθνικήΕπιτροπή Σχεδιασμού και Συντονισμού για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών. Βασικός λόγος σύγκλησης της Επιτροπής ήταν η παρουσίαση του νέου  Εθνικού Συντονιστή για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών.

Ο ψυχίατρος Χρ. Κουϊμτσίδης διαδέχεται την κ. Χριστίνα Παπουτσοπούλου-Διαμαντοπουλου που βρίσκεται σε αυτή τη θέση από τον Ιούνιο του 2013. 

Επιστήμονα εγνωσμένου κύρους με σταδιοδρομία στη Μεγάλη Βρετανία, που θα συμβάλει καθοριστικά στη συνολική προσπάθεια που καταβάλλεται στη χώρα μας, χαρακτήρισε τον κ.Κουϊμτσίδη ο κ. Ξανθός. Τόνισε επίσης, ότι η σημερινή συνεδρίαση είναι μία επανεκκίνηση της διαδικασίας κατάρτισης ενός Εθνικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών και των άλλων εξαρτήσεων, πάνω σε συγκεκριμένους και καθορισμένους άξονες.

Στόχος της πολιτικής του υπουργείου είναι, «μέσα από συλλογική προσπάθεια να υπάρξει μια ολιστική, συνεκτική και αποτελεσματική παρέμβαση που και θα προσφέρει άμεσα και ορατά  αποτελέσματα στην κοινωνία και στα ίδια τα εξαρτημένα άτομα. Στόχος μας είναι η καθολική κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού που θα βασίζεται σε ένα μακρόπνοο σχεδιασμόο οποίος θα ξεπερνά τα όρια μίας κυβερνητικής θητείας. Σημείωσε επίσης,ότι το υπουργείο Υγείας προτίθεται να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια προς αυτήν την κατεύθυνση τονίζοντας«επιδίωξήμας είναι σε αυτήν την προσπάθεια να συμμετέχουν τα εμπλεκόμενα υπουργεία, οι φορείς και όλες οι δημόσιες δομές που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό, με σεβασμό στην ιστορία και την προσφορά του καθενός και με συγκεκριμένους- διακριτούς ρόλους και υποχρεώσεις».    

Ο Ανδρέας Ξανθός χαρακτήρισε τέλος, σημαντικό το γεγονός ότι το νομοσχέδιο που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή περιέχει σημαντικές και πρωτοποριακές -για τα ελληνικά δεδομένα-  παρεμβάσεις, όπως οι Χώροι ΕποπτευόμενηςΧρήσης, οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Ένταξης (ΚΟΙΣΕΝ) και η ηλεκτρονική συνταγογράφησηναρκωτικών για ιατρική χρήση.  

Διαβάστε επίσης:  Νομοσχέδιο «παζλ» στην Υγεία

Από την πλευρά του ο  νέος Εθνικός Συντονιστής για τα Ναρκωτικά, Χρήστος Κουϊμτσίδης, ανέφερε ότι στην Ελλάδα έχει γίνει ήδη μεγάλη προσπάθεια στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών και αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρξει σωστός συντονισμός δράσεων,προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, τόσο για την κοινωνία, όσο και για τον ίδιο τον χρήστη ουσιών. Τόνισε ακόμα, ότι σε αυτήν την προσπάθεια θα συμβάλλουν σημαντικά τα στοιχεία και τα παραδείγματα που υπάρχουν από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αφού πρώτα αξιολογηθούν αυστηρά και προσαρμοστούν στις ανάγκες τις χώρας μας. Σημείωσε τέλος, ότι από τη λειτουργία της επιτροπής περιμένει, έναν γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο που ακόμα και μέσα από διαφωνίες και αντιθέσεις, θα μπορεί να συνθέσει ένα καθαρό και σαφές μήνυμα προς την κοινωνία.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι συμμετέχοντεςστην Εθνική Επιτροπή Σχεδιασμού και Συντονισμού για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών, που μίλησαν για τους στόχους και τις προσδοκίες τους από τη λειτουργία της επιτροπής.

Στην Εθνική Επιτροπή Σχεδιασμού και Συντονισμού για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών μετέχουνεκπρόσωποι συναρμόδιων υπουργείων  για το ζήτημα των ναρκωτικών και εκπρόσωποι εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων (ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, Ψ.Ν.Α., Ψ.Ν.Θ., Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (Ε.Κ.Τ.Ε.Π.Ν.), Δίκτυο Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας).

 

Πηγη:https://virus.com.gr