Νέος κύκλος ταλαιπωρίας για τα άτομα με διαβήτη

Σύγχυση στη συνταγογράφηση βελονών και ταινιών μέτρησης, αλλά και δυσκολίες στη διαδικασία συμπλήρωσης του Μητρώου έχουν μετατρέψει σε δρόμο μετ’ εμποδίων την καθημερινότητα των ατόμων με διαβήτη.

Ταλαιπωρία σε πολλά μέτωπα αντιμετωπίζουν άτομα με διαβήτη τις τελευταίες ημέρες, όπως κατήγγειλαν τόσο στο Virus όσο  και στην ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ασφαλισμένοι και γιατροί. Τα προβλήματα δεν έλλειψαν δυστυχώς ούτε από την πρεμιέρα του Μητρώου Σακχαρώδους Διαβήτη. Ένα από τα προβλήματα αφορούσε στην παράλειψη ενεργοποίησης στο σύστημα των γενικών ιατρών και των παιδιάτρων, δύο ειδικότητες που εμπλέκονται στη διαχείριση ατόμων με διαβήτη. Επιπλέον, κάποιοι γιατροί δυσκολεύθηκαν να χειριστούν την εφαρμογή, καθώς δεν είχαν επικαιροποιήσει τα στοιχεία τους, πρόβλημα που μπορεί να ξεπεραστεί εύκολα. Αρκετοί, βέβαια, ήταν εκείνοι που δεν είχαν ενημερωθεί για την αλλαγή, καθώς δεν είχαν αντιληφθεί την ανάρτηση της ανακοίνωσης.

Βελόνες και Ταινίες Μέτρησης

Η… «τύχη ευνοεί τους τολμηρούς», τουλάχιστον στη συνταγογράφηση ταινιών μέτρησης σακχάρου σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Σύμφωνα με καταγγελίες που έφθασαν στην Ομοσπονδία των Συλλόγων Ατόμων με Διαβήτη, ενώ η συνταγογράφηση των ταινιών και σε όσους λαμβάνουν αντιδιαβητικά δισκία θα έπρεπε να έχει μηδενική συμμετοχή, οι γιατροί στην οθόνη τους έβλεπαν ένα ποσοστό 25%. Φοβούμενοι να μην επιβαρύνουν τον ασθενή, αρκετοί γιατροί δεν προχώρησαν τη συνταγογράφηση. Όσοι το τόλμησαν όμως είδαν το 25% να μετατρέπεται σε 0% στο τυπωμένο χαρτί.

Την ίδια ώρα, πλήρης σύγχυση για τον αριθμό των βελονών που μπορούν να συνταγογραφήσουν σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, επικρατεί στους περισσότερους γιατρούς, μετά την εφαρμογή του νέου ΕΚΠΥ. Για αυτό και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), αποφάσισε να βγάλει αναλυτική ανακοίνωση προς ενημέρωση των ενδιαφερόμενων:

  1. Οι προβλεπόμενες από το νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ)ποσότητες βελονών για ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 είναι 60/μήνα (720 βελόνες/έτος). Επειδή, όμως, δεν υπάρχουν ποσότητες των 60 τεμαχίων, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει από 50 έως 300 τεμάχια, τα οποία καλύπτουν την προβλεπόμενη ποσότητα μέχρι 5 μήνες.
  2. Οι βελόνες χορηγούνται πλέον με την κατηγορία παροχής: «Διαβητολογικό Υλικό με Ετήσιο Πλαφόν (μία γνωμάτευση)», στην οποία ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει, όπως προαναφέραμε, ποσότητα βελονών από 50 έως 300 τεμάχια.
  3. Όπως μας ενημέρωσε το αρμόδιο τμήμα του ΕΟΠΥΥ: «Η γνωμάτευση χρειάζεται να εκτελεστεί μέσα σε ένα μήνα και μπορεί να επαναληφθεί τόσες φορές ώστε να καλυφθεί η προβλεπόμενη από τον ΕΚΠΥ ποσότητα». Αυτό σημαίνει ότι ο άνθρωπος με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 μπορεί να συνταγογραφήσει εκ νέου βελόνες και πριν την πάροδο των 5 μηνών (στην περίπτωση που έχει συνταγογραφήσει 300 βελόνες), όχι, όμως, πριν περάσει ένας μήνας. Όταν έχει συνταγογραφηθεί η προβλεπόμενη από τον ΕΚΠΥ ποσότητα, αλλά το έτος δεν έχει παρέλθει, το άτομο με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 μπορεί να συνταγογραφήσει βελόνες μόνο με γνωμάτευση από το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (ΑΥΣ), στην οποία θα καθορίζονται οι επιπλέον ποσότητες που χρειάζεται ανά μήνα.

Κατόπιν αυτών η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ετοιμάζεται να αποστείλει επιστολή προς τις επιστημονικές εταιρείες που ασχολούνται με το Διαβήτη προκειμένου να τους ενημερώσει για το Μητρώο και τη συνταγογράφηση.

 

Πηγη:https://virus.com.gr/