Νέος οργανισμός για την Ψηφιακή Υγεία στη Βρετανία

Ενώ εδώ εμείς ασχολούμαστε με τον Πολάκη, στη Βρετανία η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί ένας νέος οργανισμός στο ΕΣΥ με την ονομασία NHSX. Έργο του θα είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του βρετανικού συστήματος υγείας, επιτρέποντας σε ασθενείς και επαγγελματίες υγείας να επωφεληθούν από τις νέες τεχνολογίες.

Οι ανακοινώσεις έγιναν από τον τον υπουργό Υγείας Matt Hancock, ο οποίος δήλωσε: «Έχουμε θέσει ένα σαφές όραμα τεχνολογίας για το NHS. Στόχος μας είναι ο νέος οργανισμός να αξιοποιήσει τις πραγματικές δυνατότητες της τεχνολογίας για να μετασχηματίσει την ιατρική φροντίδα, να σώσει ζωές, να απελευθερώσει τους κλινικούς γιατρούς και να δώσει στους ασθενείς τη δυνατότητα να αποκτήσουν μεγαλύτερο έλεγχο της υγείας τους».

Οι αρμοδιότητες του NHSX θα περιλαμβάνουν τον καθορισμό εθνικής πολιτικής και την ανάπτυξη βέλτιστων πρακτικών για την τεχνολογία στο NHS και φυσικά στο επίκεντρο θα βρίσκονται οι ψηφιακές τεχνολογίες και η διαχείριση των ιατρικών δεδομένων. Παράλληλα, θα υποστηρίξει τη χρήση των νέων τεχνολογιών από το NHS σε συνεργασία με τη βιομηχανία, αλλά και με την ανάπτυξη ίδιων μέσων.

Επικεφαλής θα τεθεί ο διευθύνων σύμβουλος του NHSX, ο οποίος θα έχει στρατηγική ευθύνη για τον καθορισμό της εθνικής κατεύθυνσης για την τεχνολογία σε όλους τους οργανισμούς και θα λογοδοτεί στον υπουργό Υγείας και στους Διευθύνοντες Συμβούλους του NHS England και του NHS Improvement.

Βέβαια, παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστο ποια θα είναι ακριβώς η σχέση του νέου φορέα, σε σχέση με άλλες παρεμφερείς υπηρεσίες όπως το NHS Digital και το NHS Improvement. Πάντως, πολλοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η δημιουργία του οργανισμού εντάσσεται σε μία επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης να ανακατέψει την τράπουλα, μη έχοντας να επιδείξει ιδιαίτερη πρόοδο στη διαχείριση του συστήματος υγείας.

 

Πηγη:https://virus.com.gr/