Νέος πρόεδρος του ΠΙΣ: Χρονιά αυξημένης πίεσης για το σύστημα υγείας το 2020

Στην υλοποίηση ενός φιλόδοξου σχεδίου στοχεύει ο νέος πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθ. Εξαδάκτυλος. Προειδοποιεί, όμως, για το πολλαπλάσιο στρες που θα δεχθεί το σύστημα υγείας, το επόμενο έτος.

Σε σκοτεινά νερά κινδυνεύει να εισέλθει το Σύστημα Υγείας το 2020, προειδοποιεί ο Αθ. Εξαδάκτυλος, επισημαίνοντας πως το πλήγμα αναμένεται να είναι τριπλό. Όπως ανέφερε ο νέος πρόεδρος του ΠΙΣ, σε συνάντηση γνωριμίας με τους δημοσιογράφους, το στρες που θα δεχθεί το Σύστημα Υγείας θα αγγίξει τόσο την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όσο και τα Νοσοκομεία.

ΠΦΥ

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΙΣ, το 2020 σταματά η χρηματοδότηση της Ε.Ε. για τις ΤΟΜΥ και αν δεν υπάρξει πρόβλεψη για την κάλυψη του η μεταρρύθμιση της ΠΦΥ θα οδηγηθεί σε «Βατερλό». Βασική αιτία είναι η αργή ανάπτυξη των δομών της ΠΦΥ. Κατά τον κ. Εξαδάκτυλο, όμως, η κατεύθυνση του Υπουργείου Υγείας στην πρωτοβάθμια είναι ατελέσφορη και ήταν προφανές από την πρώτη στιγμή. «Το σύστημα θα πρέπει να προσαρμοστεί στην ελληνική πραγματικότητα», σημείωσε απαντώντας σε ερώτηση του Virus, εξηγώντας πως η χώρα διαθέτει πολλούς ειδικούς γιατρούς που πρέπει να έχουν ρόλο στο σύστημα.

Νοσοκομεία

Αλλά και στα δημόσια νοσοκομεία οι δομές συνεχίζουν να υφίστανται σοβαρές πιέσεις, κυρίως λόγω της έλλειψης προσωπικού. Το 2020 αναμένεται να σπρώξει το σύστημα στα όρια του, αφού κατά τον κ. Εξαδάκτυλο αναμένονται 2 χιλιάδες νέες αποχωρήσεις, λόγω συνταξιοδοτήσεων. Σαν να μην έφθανε αυτό, η θεσμοθέτηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς θα οδηγήσει πολλούς εξ αυτών εκτός συστήματος, ακόμη και Ελλάδος, ενισχύοντας το brain drain.

Προτάσεις

Σύμφωνα με τον πρόεδρος του ΠΙΣ, το νέο ΔΣ έχει προτάσεις, που θα υποβάλλει στο Υπουργείο Υγείας, προς επίλυση των προβλημάτων. Αυτές οι προτάσεις θα είναι «evidenced-base», όπως τις χαρακτήρισε ο κ. Εξαδάκτυλος, για να επισημάνει πως πρόκειται να στηρίζονται σε στοιχεία και θα είναι και κοστολογημένες. Στον πυρήνα των προτάσεων αυτών θα είναι το όφελος τόσο των γιατρών όσο κυρίως της κοινωνίας. Πριν από δύο ημέρες απεστάλη επιστολή στον Υπουργό Υγείας, ζητώντας συνάντηση ώστε να συζητηθούν τα παραπάνω θέματα και όλα όσα αφορούν στους γιατρούς, αλλά και να επικυρωθεί το νέο ΔΣ.

Πρόκληση πάντως για τους νέους επικεφαλής του ΠΙΣ είναι η θεσμική αλλαγή, η οποία αναθέτει στον Σύλλογο πλέον την ευθύνη για την έκδοση μιας σειράς πιστοποιητικών, ανάμεσα τους και εκείνα που αφορούν στις ειδικότητες. Ωστόσο, ο χρόνος που έχει δοθεί είναι λίγος και έτσι οι υπηρεσίες του ΠΙΣ «τρέχουν» να προλάβουν να είναι έτοιμες έως την 1η Απριλίου.

 

Πηγη:https://virus.com.gr/