Νέος τύπος τεχνητής νοημοσύνης πιο κοντά στον άνθρωπο

Έχει αναπτυχθεί ένας νέος τύπος τεχνητής νοημοσύνης, που λέγεται από τους εφευρέτες του ότι βλέπει σαν άνθρωπος. Αυτό έχει επιτευχθεί με την αξιοποίηση των υφιστάμενων μορφών τεχνητής νοημοσύνης και την πλήρωση των κενών που έχουν περιορίσει στο παρελθόν την πλήρη οπτική αντίληψη.

Οι ερευνητές που εδρεύουν στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν έχουν διδάξει με επιτυχία μια πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης πώς να εκτελούν κάτι που έρχεται φυσιολογικά στον άνθρωπο αλλά το οποίο δεν έχει καταφέρει ακόμη να επιτύχει κανένα μηχάνημα: να πάρει μερικές γρήγορες αναλαμπές γύρω και να χρησιμοποιήσει αυτό που βλέπει «να συμπεράνει ολόκληρο το περιβάλλον του.

Αυτή είναι μια δεξιότητα απαραίτητη για τη μελλοντική ανάπτυξη αποτελεσματικών ρομπότ αναζήτησης και διάσωσης, καθώς και τα είδη ρομπότ που θα απαιτηθούν για την πραγματοποίηση επικίνδυνων αποστολών είτε για πολιτικούς ή στρατιωτικούς σκοπούς (το έργο χρηματοδοτήθηκε μερικώς από τα Προγράμματα Προηγμένης Έρευνας για την Άμυνα των ΗΠΑ Πρακτορείο). Ο ερευνητικός στόχος σε σχέση με την όραση στον υπολογιστή είναι να αναπτυχθούν οι αλγόριθμοι και οι αναπαραστάσεις που θα επιτρέψουν σε έναν υπολογιστή να αναλύσει αυτόνομα τις οπτικές πληροφορίες.

Εξηγώντας περαιτέρω την έννοια, ο καθηγητής Kristen Grauman, καθηγητής ηλεκτρονικών υπολογιστών, λέει: “Θέλουμε έναν πράκτορα που είναι γενικά εξοπλισμένος για να εισέλθει σε περιβάλλοντα και να είναι έτοιμος για νέα καθήκοντα αντίληψης, όπως προκύπτουν”. Και με τον ειδικό παράγοντα τεχνητής νοημοσύνης που ο Grauman και η ομάδα του έχουν κατασκευάσει: «Συμπεριέχει με τρόπο που είναι ευπροσάρμοστο και ικανό να επιτύχει σε διαφορετικά καθήκοντα επειδή έχει μάθει χρήσιμα μοτίβα για τον οπτικό κόσμο».

Σε δοκιμές, ο νέος πράκτορας τεχνητής νοημοσύνης παίρνει μόνο λίγες «αναλαμπές» γύρω από το περιβάλλον του, που αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 20% της πλήρους προβολής 360 μοιρών. Από αυτό, η πλατφόρμα μπορεί να εμπλουτίσει το υπόλοιπο περιβάλλον. Αυτό που κάνει τον νέο αυτό πράκτορα τόσο αποτελεσματικό είναι ότι δεν παίρνει μόνο εικόνες σε τυχαίες κατευθύνσεις. Αντίθετα, μετά από κάθε ματιά το σύστημα επιλέγει το επόμενο πλάνο που προβλέπει ότι θα προσθέσει τις πιο καινούργιες πληροφορίες για ολόκληρη τη σκηνή. Αυτό επιτεύχθηκε μετά από μία μόνο ημέρα εκπαίδευσης. Ο σημερινός περιορισμός είναι ότι ο ΑΠ μπορεί να το αναλάβει μόνο όταν είναι στάσιμος. η επόμενη φάση θα είναι η ανάπτυξη της τεχνολογίας για την εργασία με ένα κινούμενο ρομπότ. Η νέα εξέλιξη περιγράφεται στο περιοδικό Science Robotics , σε ένα έγγραφο με τίτλο “Η εμφάνιση εξερευνητικών προσεγγίσεων συμπεριφοράς με ενεργή ολοκλήρωση παρατήρησης”.

 

Πηγη:https://www.healthweb.gr/