Νέο επεισόδιο στην “κόντρα” παθολόγων – γενικών γιατρών

Άσβεστο “καίει”το μίσος μεταξύ παθολόγων και γενικών γιατρών, στο πλαίσιο της προωθούμενης μεταρρύθμισης στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ). Οι δύο ειδικότητες ερίζουν, πιο συγκεκριμένα, εξαιτίας του αναβαθμισμένου ρόλου των δεύτερων στο σύστημα που οικοδομείται.

Αφορμή για την αναζωπύρωση της κόντρας, που μαίνεται για περισσότερο από ένα χρόνο τώρα, υπήρξε το συγχαρητήριο Δελτίο Τύπου του αναπληρωτή γ.γ. του Υπουργείου Υγείας προς το νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας Γενικής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ), Ανάργυρο Μαριόλη, ο οποίος πήρε τη “σκυτάλη” από τον κο Μποδοσάκη-Πρόδρομο Μερκούρη. Τόσο η πρωτοβουλία του κου Βαρδαρού όσο και το περιεχόμενο του κειμένου προκάλεσαν την αντίδραση της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδας (ΕΕΠΕ).

Τι έλεγε, όμως, η επιστολή; Με αυτήν ο Σταμάτης Βαρδαρός ενημερώνει για τη διεξαγωγή εκλογών στις 13 Απριλίου στην ΕΛΕΓΕΙΑ για την ανάδειξη νέου ΔΣ, καθώς και για το νέο επικεφαλής.

“Ο κ. Μαριόλης, πρωτοπόρος στο χώρο της Γενικής Ιατρικής υπηρετεί χρόνια το Εθνικό Σύστημα Υγείας ως Επιστημονικός Υπεύθυνος Κ.Υ. Αρεόπολης Λακωνίας”σημειώνει ο κος Βαρδαρός, συμπληρώνοντας ότι ως αρμόδιος για την ΠΦΥ προσβλέπει σε εποικοδομητική συνεργασία μαζί του.

“Μεγάλη εντύπωση μας προκάλεσε το Δελτίο Τύπου από το Γραφείο του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα κ. Σταματίου Βαρδαρού, όπου μας ενημέρωσε για το ποιος είναι ο νέος πρόεδρος της ΕΛΕΓΕΙΑ” σημειώνει η ΕΕΠΕ, αφήνοντας αιχμές για τη σχέση μεταξύ τους. “Δεν εξεδόθη και ούτε ανακοινώθηκε δημοσίως καμία παρόμοια ανακοίνωση για αποτελέσματα εκλογικών διαδικασιών των Παιδιάτρων ή Παθολόγων”αναφέρει σκωπτικά.

Η ΕΕΠΕ σχολιάζει, ακόμη, δεικτικά την ειδική μνεία που γίνεται στο πρόσωπο του νέου προέδρου της ΕΛΕΓΕΙΑ. “Μας τον παρουσιάζει ως πρωτοπόρο στο χώρο της Γενικής Ιατρικής, σε μια χώρα που δεν υπάρχει αξιολόγηση” λέει χαρακτηριστικά.

Τέλος, εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για την απουσία συνεργασίας και με τους Παθολόγους για θέματα ΠΦΥ, επισημαίνοντας πως αναμένουν την πρόσκλησή του για την ανταλλαγή απόψεων στο θέμα.

Η απάντηση των Γενικών Γιατρών ήρθε μέσω του β΄ Αντιπροέδρου της ΕΛΕΓΕΙΑ, Ευάγγελου Φραγκούλη, ο οποίος έκανε μια ιδιαίτερα σκληρή δήλωση μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο facebook.

“Η ευγενική αναφορά και η αναγνώριση του έργου του κ. Μαριόλη στο πεδίο της ΠΦΥ από τον Αν. ΓΓ κ. Βαρδαρό αποτέλεσε την αφορμή για την ΕΕΠ να στάξει χολή, έναντι τόσο του κ. Μαριόλη, όσο και της Γενικής Ιατρικής” αναφέρει χαρακτηριστικά, εκφράζοντας πάντως την πεποίθηση ότι τα προαναφερόμενα σχόλια δεν εκφράζουν το σύνολο του ΔΣ της Ένωσης παρά μόνο τον πρόεδρό της. Ο τελευταίος, όπως ισχυρίζεται, ως Διευθυντής Παθολογίας ιδιωτικής κλινικής της Θεσσαλονίκης και πιστοποιημένος γιατρός για συνταγογράφηση στον ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να έχει πραγματικό ενδιαφέρον για τις συμβάσεις των οικογενειακών γιατρών του Οργανισμού. “Μήπως τελικά κάποιους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά και γιατρούς τους συμφέρει η ποιότητα και η οργάνωση της δημόσιας ΠΦΥ να παραμείνει κακή;” διερωτάται με νόημα.

Σύμφωνα με τον κο Φραγκούλη, η ΕΛΕΓΕΙΑ τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε απευθύνει πρόσκληση συνεργασίας στην ΕΕΠΕ ενόψει συνάντηση που είχε με την ηγεσία του ΕΟΠΥΥ για την ΠΦΥ, με στόχο τη διαπραγμάτευση καλύτερων συμβάσεων. “Θεωρούσαμε πως μέσω της συσπείρωσης μας θα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε και να πετύχουμε καλύτερους όρους συμβάσεων. Δυστυχώς η ΕΕΠ άφησε την πρόσκληση μας αναπάντητη” προσθέτει, απαντώντας εμμέσως στις σχετικές “βολές” των Παθολόγων.

Ακόμη, υπεραμύνεται της εκλογής του κου Μαριόλη στο “τιμόνι” της ΕΛΕΓΕΙΑ, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει καταλληλότερος άνθρωπος να συνδιαλέγεται με την Αριστοτέλους για θέματα ανάπτυξης της ΠΦΥ. Αναφερόμενος, μάλιστα, στο έργο του κάνει λόγο για έναν άνθρωπο με όραμα και πλούσια δράση από το 2003 μέχρι σήμερα, η οποία έχει βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 2016.

Απαντώντας στις κατηγορίες τις ΕΕΠΕ για τη “φύση” της σχέση μεταξύ του κου Μαριόλη και ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, τονίζει ότι ουδέποτε υπήρξε φειδωλός στην κριτική του προς τις πολιτικές του Υπουργείου Υγείας που του φαινόταν παράταιρες. Για τον κο Φραγκούλη δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι στην επίσημη έναρξη του συνεδρίου της ΕΛΕΓΕΙΑ η πολιτική ηγεσία – αν και προσκεκλημένη – έλαμψε δια της απουσίας της.

“Κορυφαία απόδειξη της συσχέτισης του κ. Μαριόλη με τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, δεν μπορεί να είναι άλλη από την τιμητική μνεία που έκανε για αυτόν, μόλις πριν από μερικούς μήνες από το βήμα της Βουλής και αφού είχε επισκεφτεί ο ίδιος το Κ.Υ. Αρεόπολης, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης” προσθέτει, υπενθυμίζοντας πως αντίθετα η τρέχουσα κυβέρνηση τον έπαψε από τα καθήκοντά τους ως συντονιστή εκπαίδευσης στη Γενική Ιατρική και εξεταστή στην ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής.

 

Πηγη:https://virus.com.gr