Νέο θεσμικό ατόπημα Πολάκη

Τι μέλλον μπορεί να έχει μία χώρα όταν ένας υπουργός και ιατρός δημοσιεύει στο Facebook ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα κάποιου πολίτη; Αυτό έκανε χθες τα μεσάνυχτα ο Παύλος Πολάκης, αναρτώντας στο προσωπικό του λογαριασμό έγγραφο του ΚΕΠΑ, που αφορά τα ποσοστά αναπηρίας του πρόσφατα αποφυλακισθέντα και εμπλεκόμενο στο σκάνδαλο της Energa, Αριστείδη Φλώρο.

Ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και γιατρός γνωστοποίησε έγγραφο που φέρει τον τίτλο: «Γνωστοποίηση αποτελέσματος πιστοποίησης αναπηρίας». Το έγγραφο μάλιστα εκδόθηκε στις 25/8/2018 (δηλαδή το Σάββατο!!).

Το γελοίον του πράγματος είναι ότι το έγγραφο αναφέρει ότι «το παρόν χορηγείται για κάθε νόμιμη χρήση»… Στην πράξη κάποιος το εξέδωσε (με ποιο νόμιμο δικαίωμα και ποιος έκανε αίτηση Σαββατιάτικα;) για να χρησιμοποιηθεί σε μία τελείως παράνομη χρήση, τη δημοσιοποίηση στο Facebook.

Η κίνηση του κ. Πολάκη είναι καραμπινάτη παρανομία. Μάλιστα, ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την προστασία των προσωπικών δεδομένων προβλέπει αυστηρές ποινές φυλάκισης και πρόστιμo, που μπορεί να φθάσει έως και τα 20 εκατ. ευρώ!

Ειδικότερα, ο νόμος αναφέρει ότι: «Όποιος χωρίς δικαίωμα επεμβαίνει με οποιονδήποτε τρόπο σε αρχείο δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ή λαμβάνει γνώση των δεδομένων αυτών ή τα αφαιρεί, αλλοιώνει, βλάπτει, καταστρέφει, επεξεργάζεται, μεταδίδει, ανακοινώνει, τα καθιστά προσιτά σε μη δικαιούμενα πρόσωπα ή επιτρέπει στα πρόσωπα αυτά να λάβουν γνώση των εν λόγω δεδομένων, ή τα εκμεταλλεύεται με οποιονδήποτε τρόπο, τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή… ».

Αξίζει να μεταφέρουμε αυτούσια και το συνοδευτικό κείμενο, που ανάρτησε ο κ. Πολάκης:

«Πριν λιγο ήρθε στα χέρια μου η γνωμάτευση με την οποια αποφυλακίστηκε το λαμόγιο που ακούει στο όνομα ΦΛΩΡΟΣ !!!!
Δεν μιλησα δυο μέρες αφενός γιατι ειμαι σε τριήμερες ” διακοπές”,αφετέρου γιατι ήθελα να δω τι συμβαίνει .
Μετα απο αυτο θα πω μια κουβέντα μόνο !!!
Αυτά τα λαμόγια που έδωσαν τέτοιες γνωματεύσεις σε εναν ΑΠΑΤΕΩΝΑ ,39 ετών για να του αθροίσουν ποσοστό αναπηρίας 70% θα ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ !!!!!
Πρωτοετής Φοιτητης της Ιατρικης καταλαβαίνει πως αυτά ειναι γνωμάτευση κατα παραγγελία προφανως με αντάλλαγμα ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΩ ΠΛΗΡΩΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΛΕΩ !!!
ΠΙΣΩ ΤΣΟΓΛΑΝΙΑ ,δεν βάλαμε το κεφάλι μας στο ντορβά για να «καθαρίζετε” εσείς τους εγκληματίες και τους απατεώνες που ήπιαν το αίμα του ελληνικού λαού !!!”

Η κίνηση αυτή του κ. Πολάκη έχει προκαλέσει εύλογα σάλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, αρκετοί πολίτες δίνουν δίκιο στον κ. Πολάκη, θεωρώντας προφανώς ότι καλά έκανε και δημοσιοποίησε το έγγραφο, που αποδεικνύει ότι κρύβεται συναλλαγή πίσω από την ιατρική γνωμάτευση.

Εύλογα, πολλοί συμπολίτες μας είναι αγανακτισμένοι από την εκτεταμένη διαφθορά και την ατιμωρησία εκείνων, που αποδεικνύεται ότι πλούτισαν σε βάρος του δημοσίου. Όμως, είναι δυνατόν ένας υπουργός να παραβιάζει ασύστολα το νόμο, που πρέπει να τηρεί παραδειγματίζοντας τους πολίτες;

Άλλωστε, ο κ. Πολάκης και οι συνάδελφοί του στην κυβέρνηση έχουν καθήκον να λάβουν όλα τα νόμιμα μέτρα, ώστε να μην υπάρχουν τέτοια περιθώρια συναλλαγής στον καθορισμό των ποσοστών αναπηρίας. Την ευθύνη για το αν οι επιτροπές αναπηρίας δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους την έχει η ίδια η κυβέρνηση.

Ναι ο σκοπός του κ. Πολάκη είναι δίκαιος. Αν η γνωμάτευση είναι εικονική, πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι εμπλέκονται. Όμως, δεν είναι δυνατόν ο σκοπός να αγιάζει τα μέσα.

Υ.Γ. Κανονικά, σε οποιαδήποτε άλλη χώρα η κίνηση του κ. Πολάκη θα του στοίχιζε πολιτικά στον επικείμενο ανασχηματισμό. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, όμως, δεν θα ήταν καν υπουργός.

 

Πηγη:https://virus.com.gr/