Νέο “μπλόκο” στις αιτήσεις για μετακίνηση γιατρών από άγονες περιοχές – Παράταση απαγόρευσης

Παρατείνεται έως το τέλος του 2018 η απαγόρευση υποβολής αιτήσεων από τους ήδη υπηρετούντες γιατρούς του ΕΣΥ σε νέες προκηρυσσόμενες θέσεις.

Απαγορεύεται για έναν ακόμη χρόνο η δυνατότητα μετακίνησης γιατρών από νοσοκομεία της άγονης γραμμής.

Το “μπλόκο” επέρχεται με διάταξη στο νόμο για το διάστημα (4508/2017, άρθρο 49, παράγραφος 4), ο οποίος παρατίθεται πιο κάτω. Στο επίμαχο άρθρο αναφέρονται τα εξής:

“Σε θέσεις ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ, που προκηρύσσονται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018, δεν μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα ιατροί που υπηρετούν σε άλλη θέση ειδικευμένου ιατρού ΕΣΥ, εκτός εάν παραιτηθούν από τη θέση που κατέχουν μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δικαιολογητικών της εκάστοτε προκήρυξης”.

Σύμφωνα με το προεδρείο της παράταξης “Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή”, με τον τρόπο αυτό παρατείνεται η κατάφωρη αδικία από την πολιτεία σε βάρος γιατρών ΕΣΥ εγκλωβισμένων επί πολλά χρόνια σε παραμεθόρια και άλλα νοσοκομεία της περιφέρειας που μπορούν να μετακινηθούν από αυτά μόνο αν έχουν “μπάρμπα στην Κορώνη”.

Πολλοί από τους γιατρούς – σημειώνει – υφίστανται διπλή κοροϊδία, καθώς όταν είχαν πρωτοδιοριστεί ίσχυε άλλο νομικό καθεστώς, το οποίο προέβλεπε δυνατότητα μετακίνησης μετά από πέντε χρόνια υπηρεσίας και το οποίο με μεταγενέστερα νομοθετήματα είχε καταργηθεί πίσω από την πλάτη των γιατρών.

Άλλοι που πρωτοδιορίστηκαν αργότερα ήξεραν πως με το τότε νομικό καθεστώς που κι αυτό αργότερα αναθεωρήθηκε θα είχαν δικαίωμα υποβολής αίτησης για άλλη θέση δύο χρόνια μετά τον διορισμό τους.

Πρόσφατα επισημάνθηκε για άλλη μια φορά πως η ισχύουσα διάταξη περί μετακινήσεων γιατρών ΕΣΥ (νόμος 4461/28-3-2017, άρθρο 29) είναι ατελής. Αφορά μόνο τις από παλιά χαρακτηρισμένες ως “α’ άγονες” περιοχές.

Ρουσφετολογικά

Οι γιατροί τονίζουν πως η ατελής αυτή διάταξη εφαρμόζεται “α λα καρτ” με ρουσφετολογικό τρόπο, ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες πως δεν τηρείται ούτε καν η σαφώς προβλεπόμενη από την διάταξη υποχρέωση της πολιτείας να πραγματοποιήσει την μετακίνηση πριν παρέλθει ένα έτος από την αίτηση του/της γιατρού.

Στον νόμο για το διάστημα – σημειώνουν – παρεισέφρησε διάταξη του υπουργείου Υγείας, με την οποία παρατείνεται για ακόμα ένα έτος (έως το τέλος του 2018) η απαγόρευση υποβολής αιτήσεων από τους ήδη υπηρετούντες γιατρούς του ΕΣΥ σε νέες προκηρυσσόμενες θέσεις.

Η παράταξη “Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή κάνει λόγο για καταναγκαστικό εγκλωβισμό των γιατρών ΕΣΥ, που επί πολλά χρόνια υπηρετούν στην περιφέρεια.

Και αυτό – εξηγεί – διότι απλούστατα ούτε αυτή η κυβέρνηση εδέησε να θεσμοθετήσει ένα δίκαιο, ισότιμο και δεσμευτικό για την πολιτεία καθεστώς μετακινήσεων των γιατρών ΕΣΥ αλλά διαιωνίζει την ρουσφετοκρατία.

 

Επιπλέον Πληροφορίες

Πηγη:http://www.iatronet.gr