Νέο “χειρόφρενο” σε διαγωνισμούς του ΕΚΑΒ!

Η προμήθεια νέων ασθενοφόρων είναι ένα πρόβλημα που διαιωνίζεται σχεδόν μια δεκαετία τώρα στο ΕΚΑΒ, εξαιτίας της διαμάχης μεταξύ των εταιριών που συμμετέχουν στις σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες.

Είναι ενδεικτικό ότι από το 2007 μέχρι σήμερα ο φορέας έχει καταφέρει να προμηθευτεί μόλις 90 οχήματα με κόστος 3.051.814,50 ευρώ, από τα 186 που είχε προκηρύξει συνολικά (167 ασθενοφόρα και 19 κινητές μονάδες, αρχικού προϋπολογισμού 13.590.000 ευρώ), αφού οι διαδικασίες προσέκρουαν σε διαδοχικές, συνεχείς προσφυγές και καταγγελίες. Τα υπόλοιπα οχήματα… “χάθηκαν” λόγω εκπνοής του σχετικού ευρωπαϊκού προγράμματος συγχρηματοδότησης. Οι τελευταίες υπογραφές στις συμβάσεις για την προαναφερόμενη προμήθεια, που αφορά σε διαγωνισμό που προκηρύχθηκε το 2013, έπεσαν το Δεκέμβριο του 2015.

Η τότε ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε ανακοίνωσή της έλεγε: “Σε ότι αφορά την προμήθεια των επιπλέον 96 οχημάτων και κινητών μονάδων για τις λοιπές πέντε Περιφέρειες, δηλ. Αττικής (30 οχήματα και 15 Κινητές Μονάδες), Κεντρικής Μακεδονίας (9 οχήματα και 4 Κινητές Μονάδες), Θεσσαλίας (13 οχήματα), Στερεάς Ελλάδας (10 οχήματα) και Δυτικής Ελλάδας (15 οχήματα) γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες και διοικητικές πράξεις προκειμένου να εξασφαλιστεί πλήρως η ένταξη της προμήθειας στα πλαίσια των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020 με επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού με τις ίδιες τεχνικές προδιαγραφές και συμφερότερους οικονομικούς όρους”.

Στις αρχές του 2018, δηλαδή με καθυστέρηση δύο και πλέον ετών, το ΕΚΑΒ προκήρυξε δύο νέους ανοικτούς ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς (μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020) προμήθειας 99 συνολικά οχημάτων για τις ανάγκες 4 Περιφερειών της χώρας: Αττικής, Νοτίου Αιγαίου, Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας. Λίγο, όμως, πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής προσφορών, νέες προδικαστικές προσφυγές (επισυνάπτονται) που κατατέθηκαν από ενδιαφερόμενες εταιρίες “μπλόκαραν” την πρόοδο της σχετικής διαδικασίας. Με αυτές, ζητήθηκαν αλλαγές στην σύνταξη των τεχνικών προδιαγραφών. Κατόπιν της εξέλιξης αυτής η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) αποφάσισε την ακύρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, προκειμένου το ΕΚΑΒ να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, μετά από τις οποίες οι διαγωνισμοί θα επαναπροκηρυχθούν.

Επισημαίνεται πως οι τεχνικές προδιαγραφές αποτελούν εισήγηση αρμόδιας επιτροπής με τη συμμετοχή και του υπουργείου Υγείας. Μάλιστα, προτού αποτελέσουν απόφαση του φορέα έχουν βγει σε δημόσια διαβούλευση. Αυτό συνέβη και στην προκειμένη περίπτωση. Η διαδικασία, όμως, επαναλαμβάνεται μετά από απόφαση της ΑΕΠΠ.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Κιτσόπουλο, Γ.Γ. Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ, αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν έγινε όπως έπρεπε. “Oι τεχνικές προδιαγραφές επιδέχονται σημαντική βελτίωση. Σε αυτό δεν φταίει η επιτροπή που της συντάσσει αλλά οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες και οι διορισμένοι εκπρόσωποι τους στο ΕΚΑΒ, που θέλουν να λένε στους προηγούμενους ότι αυτοί αγόρασαν πιο φθηνά τα καινούργια ασθενοφόρα υπονοώντας μίζες ή άλλα πολιτικά παιχνίδια, ενώ στην ουσία τα νέα ασθενοφόρα δεν εξοπλίζονται σε όλα τα επίπεδα με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας (π.χ. ηλεκτρικές καρέκλες μεταφοράς ασθενών καθώς και φορεία ή συσκευές αυτόματων θωρακικών συμπιέσεων σε περίπτωση ανακοπής για πιο σωστή μεταφορά του πάσχοντος κ.ά.), κάτι που ανεβάζει το κόστος αλλά βελτιώνει κατά πολύ τις συνθήκες εργασίας μας καθώς και το επίπεδο μεταφοράς του πάσχοντος” τονίζει.

Αξίζει να σημειωθεί πως η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) προς το ΕΚΑΒ, συνολικού ύψους 14 εκατομμυρίων ευρώ, ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από ένα χρόνο. Υπενθυμίζεται πως περιλαμβάνει 143 πλήρως εξοπλισμένα ασθενοφόρα και τη συντήρησή τους για 8 χρόνια κι επιπλέον την ψηφιακή αναβάθμιση του επιχειρησιακού κέντρου ΕΚΑΒ Αττικής και την επέκταση του υφιστάμενου συστήματος του κέντρου της Θεσσαλονίκης στο επιχειρησιακό κέντρο της Αττικής.

“Μέχρι σήμερα η στοιχειώδη λειτουργία μας βασίζεται σε δωρεές, αποσπασματικές αγορές και την ένταξη των ασθενοφόρων των νοσοκομείων στο ΕΚΑΒ” λέει ο κ. Κιτσόπουλος και καλεί τους ιθύνοντες  να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αξιοποιήσουν επιτέλους τα ευρωπαϊκά προγράμματα προς όφελος των εργαζόμενων και των πολιτών. “Εμάς μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, θα παρεμβαίνουμε με ανακοινώσεις και καταγγελίες όπως έχουμε υποχρέωση απέναντι στους εργαζόμενους και τους πολίτες και ελπίζουμε αυτή την φορά η διαδικασία της προμήθειας των νέων ασθενοφόρων να είναι σύντομη” καταλήγει.

ΩΟ3ΑΟΡ1Π-ΠΝΩ

ΩΩΓ2ΟΡ1Π-5ΝΙ

 

Πηγη:https://virus.com.gr