Νέο «όπλο» κατά των ανθεκτικών μικροβίων

Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν μία χημική ουσία, που φαίνεται να δρα ως ιδανικό αντιβιοτικό: Μπορεί να καταπολεμήσει τα πιο ανθεκτικά μικρόβια, που κυκλοφορούν σήμερα, ενώ δεν δείχνει να οδηγεί σε μικροβιακή αντοχή!

Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου Purdue των ΗΠΑ και η έρευνά τους δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό European Journal of Medicinal Chemistry (https://tinyurl.com/y8v29e9a). Στις δοκιμές, η νέα χημική ουσία, που ονομάζεται F6, κατάφερε να «νικήσει» σούπερ μικρόβια όπως ο MRSA (ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη χρυσίζων σταφυλόκοκκος) και ο VRSA (ανθεκτικός στη βανκομυκίνη σταφυλόκοκκος).

«Δεν είμαστε οι πρώτοι που αναφέρουν μια νέα μοριακή οντότητα που σκότωσε αυτά τα παθογόνα ανθεκτικά στα φάρμακα. Αλλά αυτό που είναι μοναδικό για την ένωση που ανακαλύψαμε είναι ότι όταν προσπαθήσαμε να παράγουμε αντίσταση στο εργαστήριο, δεν μπορούσαμε», επισημαίνει ο Herman Sintim, καθηγητής ανακάλυψης φαρμάκων στο Τμήμα Χημείας του Purdue.

Η ανάπτυξη αντοχής στα αντιβιοτικά είναι ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσια υγείας σε όλο τον κόσμο. . Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί την αντοχή στα αντιβιοτικά ως μία από τις τρεις μεγαλύτερες απειλές για την ανθρώπινη υγεία, διότι τα βακτήρια γίνονται ολοένα και πιο ανθεκτικά και αναπτύσσονται πολύ λίγες θεραπείες.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αναφέρουν ότι τουλάχιστον 2 εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως στις ΗΠΑ μολύνονται με βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά και εξαιτίας τους πεθαίνουν τουλάχιστον 23.000 άνθρωποι ετησίως. Μελέτες έχουν εκτιμήσει ότι οι μολύνσεις που είναι ανθεκτικές στα αντιβιοτικά θα μπορούσαν να ευθύνονται για 10 εκατομμύρια θανάτους ετησίως παγκοσμίως μέχρι το 2050!

Το πρόβλημα επιτείνεται από το γεγονός ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν δείχνουν προθυμία να επενδύσουν σε αντιβιοτικά, διότι το ρίσκο είναι μεγάλο με τις έρευνες για την ανάπτυξη ενός φαρμάκου συνήθως να κοστίζουν εκατομμύρια δολάρια, ενώ η πιθανότητα βακτηριακής αντίστασης είναι υψηλή.

 

Πηγη:https://virus.com.gr