Νέο όχι των γιατρών στο υπ.Υγείας για τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ! Τι προβλέπεται για αμοιβές και ραντεβού

Αντίθετοι είναι και πάλι οι γιατροί ειδικοτήτων σε πολλά σημεία της πρότασης του υπουργείου Υγείας και ειδικά οι κλινικοεργαστηριακοί όπως πχ. οι καρδιολόγοι, για τις νέες συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ) με τον αν.Γενικό Γραματέα του υπουργείου Υγείας Σταμάτη Βαρδαρό, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι…διαφωνούν τόσο ως προς το οικονομικό σκέλος της πρότασης όσο και ως προς το θεσμικό.

Ειδικότερα ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε το προεδρείο της ΠΟΣΚΕ για τις θέσεις του Υπουργείου Υγείας όσον αφορά στην σύναψη συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με ιατρούς κλινικοεργαστηριακών ειδικοτήτων.

Βέβαια όλες οι πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε κάποιες αλλαγές ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι υπογραφές των νέων συμβάσεων και να μη δημιουργηθεί νέο μέτωπο με τον ιατρικό κλάδο.

Αντίστοιχα άλλωστε βελτιωτικές κινήσεις επιχειρήθηκαν και για τις συμβάσεις των ιδιωτών οικογενειακών γιατρών.

Η πρόταση του υπουργείου Υγείας για τις νέες συμβάσεις των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ

Προς ώρας ωστόσο κυρίως τα οικονομικά δεδομένα δεν έχουν αυξηθεί παρότι όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr αναζητούνται λύσεις ώστε να δοθεί ένα επιπλέον οικονομικό κίνητρο στον κλάδο.
Ήδη βέβαια υπάρχουν διαφοροποιήσεις στις αμοιβές των γιατρών ανάλογα με το αν αναλαμβάνουν χρονίως πάσχοντες ή όχι.

Διαβάστε παρακάτω την πρόταση του υπουργείου Υγείας:

1. Αποζημίωση κατά πράξη σε κλειστό προϋπολογισμό με λειτουργία μηνιαίου πλαφόν.

2. Κατανομή του προϋπολογισμού ανά περιοχή και ανά ειδικότητα.

3. Διατήρηση τουλάχιστον ιδίας δαπάνης επισκέψεων ανά συμβαλλόμενη ειδικότητα με σήμερα και κάλυψη περισσότερων περιοχών ή/και αύξηση αριθμού επισκέψεων.

4. Δημιουργία μητρώου συμβεβλημένων γιατρών από το οποίο θα αντλούνται οι επισκέψεις.

5. Κεντρικό σύστημα ραντεβού, στο οποίο ο γιατρός θα δηλώνει διαθεσιμότητα και κλείνει ραντεβού ο πολίτης.

6. Εκτός αποζημίωσης αυτοπαραπομπής οι περιπτώσεις μεμονωμένων επισκέψεων μετά από παραπομπή και 2 επισκέψεις.

7. Καθαρισμός τιμοκαταλόγου συμβεβλημένων.

8. Δημιουργία δύο κατηγοριών αποζημίωσης.

α) Μεμονωμένες επισκέψεις είτε ελεύθερος, είτε μετά από παραπομπή αποζημίωση 10€ για ελεύθερες, 12,5€ μετά από παραπομπή.

β) παρακολούθηση χρονίων μετά από ετήσια παραπομπή. Αποζημίωση 80€, με υποχρέωση 2 τουλάχιστον επισκέψεων/έτος.

Από την πλευρά τους οι γιατροί της ΠΟΣΚΕ ενημέρωσαν τον κ.Βαρδαρο για τις διαφωνίες του κλάδου οι οποίες είναι:

1) Η Ομοσπονδία θεωρεί ότι το κεντρικό σύστημα κλεισίματος ραντεβού είναι ανέφικτο δεδομένου ότι θα υπάρχει ταλαιπωρία των ασθενών αφού ο ιατρός μη γνωρίζοντας τον ασθενή δεν γνωρίζει και τον χρόνο που θα χρειαστεί π.χ. για ένα Triplex καρδιάς και για τον λόγο αυτό προτάθηκε να υπάρχει μεν πρόγραμμα προγραμματισμού των ραντεβού το οποίο να διαχειρίζεται ο κάθε ιατρός με εποπτεία και έλεγχο από τον ΕΟΠΥΥ.

2) Ως προς τις επισκέψεις προτείνεται να παραμείνει το σύστημα με αριθμό επισκέψεων και πριμοδότησης νέων ιατρών ως προς τον αριθμό των επισκέψεων με συγκεκριμένο αριθμό ανά εβδομάδα ώστε να μην κλείνουν οι επισκέψεις από τις πρώτες ημέρες του μήνα.

3) Όσες εξετάσεις συνταγογραφούνται και εκτελούνται μέσω διαγνωστικών πρωτοκόλλων που έχουν εκπονηθεί, να εξαιρούνται από το Rebate αυτοπαραπομπής δεδομένου ότι είναι αναγκαίες.

4) Η αμοιβή για τους χρόνιους ασθενείς και ο τρόπος επιλογής και παρακολούθησης είναι θέμα διαπραγμάτευσης και μελέτης όπως ορίζουν τα πρωτόκολλα για να υπάρξει κάποια συμφωνία, προτάθηκε όμως αύξηση της ετήσιας αποζημίωσης πέραν των 80€.

5) Αύξηση της χρηματοδότησης για τις επισκέψεις και Ιατρικές πράξεις και κατάργηση του Clawback. Σε κάθε περίπτωση πρέπει κάθε εξέταση που αναγράφεται και είναι εντός των πρωτοκόλλων να αμείβεται χωρίς εκπτώσεις και Clawback βάσει του κρατικού τιμολογίου, διαφορετικά τα πρωτόκολλα δεν έχουν νόημα να εφαρμόζονται. Αν οι εξετάσεις που γράφονται μέσω των πρωτοκόλλων ξεπερνούν το όριο της χρηματοδότησης αυτό είναι απόδειξη της υποχρηματοδότησης για την ΠΦΥ όπως επανειλημμένα έχει τονίσει η ΠΟΣΚΕ.

6) Τέλος το οποιοδήποτε σύστημα παραπομπών γνωστό και ως Gatekeeping βρίσκει κάθετα αντίθετη την Ομοσπονδία την στιγμή που τα διαγνωστικά πρωτόκολλα ορίζουν κάθε πότε μπορεί να γίνει εξέταση ή επίσκεψη και οποιαδήποτε διαμεσολάβηση οποιουδήποτε ιατρού για παραπομπή, μόνο κόστος θα επιφέρει στην πολιτεία και επιβάρυνση στην υγεία των ασθενών από την καθυστέρηση επίσκεψης στον ειδικό για την νόσο ιατρό.

Να σημειωθεί ότι οι διαπραγματεύσεις του υπουργείου Υγείας με τους γιατρούς θα συνεχισθούν και το επόμενο διάστημα.

 

Πηγη:https://www.healthreport.gr/