Η πιθανή διάδοση και στην χώρα μας της νέας παραλλαγής Όμικρον 2, που θεωρείται κατά 50% πιο μεταδοτική από την προηγούμενη Όμικρον, δεν αποκλείεται να φέρει νέα έξαρση της επιδημίας, σύμφωνα με δηλώσεις του Καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκου Τζανάκη. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο καθολικός εμβολιασμός αναμένεται να προστατεύσει τους περισσότερο ευάλωτους συμπολίτες μας (ηλικιωμένους και πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα) και να μειώσει την θνητότητα.
Σοβαρό πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσει η χώρα μας εάν το νέο παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον 2, που είναι πολύ πιο μεταδοτικό από το Όμικρον, επεκταθεί και στον ελληνικό πληθυσμό, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες του εξωτερικού.
Οι πάνω από 300 χιλιάδες ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών, αλλά και όσοι δεν έχουν πραγματοποιήσει την τρίτη αναμνηστική δόση, θα είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε σοβαρή νόσο, διασωλήνωση ή ακόμη και θάνατο, λέει σε δηλώσεις του στο healthview.gr, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.
“Οι ανεμβολίαστοι είναι καθαρά ο σημαντικότερος παράγοντας που δίνει τους θανάτους, δυστυχώς! Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι άλλοι λόγοι, αλλά αυτός είναι ο σημαντικότερος”, σημειώνει και προσθέτει:
“Με την Όμικρον 2 εάν κυριαρχήσει και στην Ελλάδα, πάμε σε ένα στέλεχος πάρα πολύ μεταδοτικό, το οποίο θα συναντήσουμε όλοι. Πιθανώς μάλιστα θα κάνουμε όλοι ανοσία με φυσική μόλυνση, ακόμη και όλοι οι εμβολιασμένοι. Καλύτερα, όμως, να είσαι εμβολιασμένος και να συναντήσεις τον ιό, παρά ανεμβολίαστος, ώστε να χτίσεις με ασφάλεια την ανοσία”, λέει.
Τι δείχνει το παράδειγμα άλλων χωρών
Ο Καθηγητής κ. Τζανάκης χρησιμοποιεί ορισμένα παραδείγματα χωρών με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. Όσο υψηλότερα, τόσο πιο χαμηλά τα ποσοστά της θνητότητας, σημειώνει.
“Δείτε τι γίνεται: Με 100% εμβολιασμένους η Πορτογαλία στις ηλικίες πάνω από 60 ετών, και με 97% εμβολιασμό στον γενικό πληθυσμό και με σχεδόν 1,5 φορά πάνω από εμάς στην αναμνηστική δόση, έχει αυτές τις μέρες 45 νεκρούς και 50 χιλιάδες κρούσματα. Δεν ξέρουμε αν οφείλονται στην Όμικρον 1 ή στην Όμικρον 2. Αλλά μία χώρα που έχει διπλάσια και παραπάνω κρούσματα από εμάς, έχει τους μισούς θανάτους. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή έχουν υψηλό εμβολιασμό”, λέει ο Καθηγητής.
Παρόμοια εικόνα υπάρχει και στην Ιταλία, η οποία έχει λίγο χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού από την Πορτογαλία, αλλά υψηλότερα από εμάς. Η Ελλάδα έχει 88 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμό, ενώ η Ιταλία 63 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμό. Δείτε ποια είναι τα εμβολιαστικά ποσοστά, σύμφωνα με τον Καθηγητή:
“Οι Ιταλοί είναι λίγο λιγότερο εμβολιασμένοι από την Πορτογαλία. Αυτοί έχουν 95% εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών και περίπου στα ίδια επίπεδα αναμνηστική δόση με εμάς. Είναι πολύ καλύτεροι οι Ιταλοί από εμάς στον εμβολιασμό, αλλά όχι τόσο καλά όσο η Πορτογαλία. Και αμέσως είδατε ότι είχε 63 θανάτους ανά 100.000. Δηλαδή περίπου 25 θανάτους λιγότερους από εμάς το τελευταίο δεκαήμερο”, τονίζει ο Καθηγητής Τζανάκης.
Πάμε προς την ενδημική κατάσταση αν δεν έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις
Σύμφωνα με τον επιστήμονα, παρά τα πισωγυρίσματα η ενδημικότητα του κορονοϊού δεν θα είναι πολύ μακριά, εκτός εάν, όπως λέει ο ίδιος, “δεν μας εκπλήξει ο ιός με κάποιο πάρα πολύ επιθετικό στέλεχος το οποίο θα μας ξεφύγει τελείως. Που είναι μικρή η πιθανότητά του”.
Παρά το γεγονός, ωστόσο, ότι οι σκληροί δείκτες της πανδημίας κινούνται σε υψηλά επίπεδα, δεν αποκλείεται να υπάρξει απότομη αποκλιμάκωση, εάν η ανοσία μας (φυσική και εμβολίων) αυξηθεί σημαντικά το επόμενο διάστημα, όπως λέει:
“Δεν αποκλείεται οι θάνατοι να πέσουν δραματικά και ξαφνικά τους επόμενους μήνες. Και να δεις να έχουμε στη χώρα μας 10 θανάτους την ημέρα, ακόμη και με πάρα πολλά κρούσματα. Αν με 30 χιλιάδες κρούσματα φτάσουμε να έχουμε λίγους θανάτους, αυτό σημαίνει ενδημικότητα”, καταλήγει ο Καθηγητής Νίκος Τζανάκης.
Πηγη: https://www.healthview.gr/