«Ναι» από Πλεύρη στην πρόταση να είναι ο οικογενειακός γιατρός και ιδιώτης μη συμβεβλημένος

Αυτό προέκυψε μετά την συνάντηση που είχε σήμερα ο κ. Πλεύρης με την Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος (ΕΕΠΕ) και όπως αναφέρει το News4health.gr, διευκρινίστηκε πως «δεν τίθεται θέμα διακοπής δυνατότητας συνταγογράφησης για κανένα λόγο».

Ο υπουργός συναίνεσε στην πρόταση της ΕΕΠΕ να δύναται να είναι προσωπικός γιατρός και ιδιώτης μη συμβεβλημένος και να αμείβεται ιδιωτικά από τον ασθενή που θα τον επιλέξει και θα έχει την ευθύνη του ιατρικού φακέλου του ασθενή, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της ΕΕΠΕ.

΄Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, πρόσβαση στον ατομικό φάκελο υγείας θα έχουν όλοι οι γιατροί αλλά θα συμπληρώνεται μόνο από τον προσωπικό ιατρό για τον κάθε ασθενή.

Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε κατά την συνάντηση δεν τίθεται θέμα clawback – rebate ή θέσπισης κριτηρίων ISO για παθολογικά ιατρεία.

Από την άλλη μεριά, το μέτρο της αναγκαστικής και υποχρεωτικής εφημέρευσης δεν θα έχει γενικευμένο χαρακτήρα για τους συμβεβλημένους αλλά θα γίνεται μόνο και υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις αφού πρώτα εξαντληθεί κάθε άλλη δυνατότητα και κυρίως σε άγονες περιοχές.

Η τυχόν συμμετοχή συμβεβλημένου ιατρού στο ΕΣΥ δεν θα καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες του υγειονομικού Κέντρου όπου θα κληθεί να συνδράμει.

Σε κάθε περίπτωση, δεν τίθεται θέμα διακοπής δυνατότητας συνταγογράφησης για κανένα λόγο.

Εκτός σύμβασης για τους συμβεβλημένους οι κατ’ οίκον επισκέψεις

Επίσης, οι κατ’ οίκον επισκέψεις θα είναι εκτός σύμβασης για τους συμβεβλημένους και επίσης θα τεθεί πλαφόν επισκέψεων ανά ασθενή με βάση ηλικιακά κριτήρια, ενώ οι μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς θα δικαιούνται συχνότερα ραντεβού από τους νεότερους αφού έχουν μια υγειονομικά πιο εύθραυστη υγεία με συχνή παρουσία υποκείμενων χρόνιων νοσημάτων.

Στην Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας θα ενταχθούν και ορισμένες κατηγορίες ειδικών ιατρών εκτός Παθολόγων, οι οποίοι θα παρακολουθούν τους πάσχοντες αποκλειστικά από συγκεκριμένο χρόνιο νόσημα που αφορά το γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητας τους.

«Ο Υπουργός μας ανέφερε και περιέγραψε τους σχεδιασμούς του για αξιοπρεπείς αμοιβές στους συμβεβλημένους ιατρούς και είμαστε πεπεισμένοι ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις αυτές» αναφέρει η Ένωση και διευκρινίζει ότι είναι ευχαριστημένη που πολλές από τις απόψεις που είχε προτείνει πριν από δύο χρόνια ικανοποιήθηκαν.

«Η ΕΕΠΕ κρίνει ότι υιοθετήθηκαν πολλές από τις απόψεις της, οι οποίες είχαν κατατεθεί προ διετίας στο υπουργείο υγείας όπως για παράδειγμα η δημιουργία του θεσμού του προσωπικού Ιατρού, η πρόσβαση και δημιουργία ατομικού φακέλου ασθενών και η δημιουργία ενός δικτύου παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ» αναφέρει και τονίζει ότι «τέθηκε στη διάθεσή του υπουργείου για να συμβάλλει όπου χρειαστεί στην επίλυση των όποιων προβλημάτων εμφανίζονται κατά την πορεία υλοποίησης του σχεδιασμού της ΠΦΥ αφού θεωρούμε ότι ο Παθολόγος αποτελεί τον πυλώνα και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας».

 

 

Πηγή: https://www.dikaiologitika.gr/